Brownie z fasoli

Czas przygotowania: 1,5 godziny Liczba porcji: 1 porcja ciasta, 12 kawałków
Brownie z fasoli

Składniki:

  • 1,5 szklanki suszonych daktyli
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 puszka fasoli białej lub czerwonej
  • 5 łyżek kakao
  • 5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie:
    2 łyżki masła orzechowego
    4 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
  2. Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 20 minut.
  3. Odcedzamy daktyle.
  4. Blendujemy wszystkie składniki na gładką masę.
  5. Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do 40-60 minut. Piekąc krócej – otrzymamy zakalcowatą konsystencję brownie, a dłużej – ciasto będzie bardziej wyrośnięte i puszyste.

Inne przepisy z kategorii Desery:

Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Jogurt z pieczonym rabarbarem, truskawkami i słodką tahiną

Czas przygotowania: 10 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Budyń jaglany z czekoladą

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Zielone smoothie ze szpinakiem

Czas przygotowania: 5 min Liczba porcji: 1
czytaj