Cyjanokobalamina – czym się różni ta postać witaminy B12 od metylokobalaminy?

Cyjanokobalamina – czym się różni ta postać witaminy B12 od metylokobalaminy? Starsza kobieta siedzi na łóżku w sypialni i z radości podnosi ręce do góry.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 25.08.2022

Witamina B12 jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. To dzięki niej prawidłowo pracuje mózg, a także tworzy się wystarczająca liczba czerwonych krwinek.  Witamina B12 występuje jednak w różnych postaciach i w różnych formach może być dostarczana do organizmu. Pytanie więc brzmi – cyjanokobalamina czy metylokobalamina? Jaką witaminą B12 wybrać?

Witamina B12 – metylokobalamina a cyjanokobalamina

W naturze spotykamy trzy formy witaminy B12. To:

  1. metylokobalamina
  2. adenozylokobalamina
  3. hydroksokobalamina

Wszystkie te odmiany są niezwykle wrażliwe na światło, dlatego producenci najczęściej proponują nam cyjanokobalaminę, która ma identyczne właściwości co dwie pozostałe, ale znacznie łatwiej można ją umieścić chociażby w kapsułce.

Cyjanokobalamina – co to jest?

Cyjanokobalamina jest jedną z postaci witaminy B12. To organiczny związek chemiczny rozpuszczalny w wodzie, który jest prekursorem kilku enzymów istotnych dla prawidłowej pracy organizmu.

Cyjanokobalamina składa się z kobalaminy oraz cyjaniny. Tę drugą dodaje się do naturalnej kobalaminy, wytwarzanej przez bakterie, w celu zwiększenia stabilności związku chemicznego – tak, aby był odporny na działanie wysokiej temperatury oraz na utlenianie.

Cyjanokobalamina jest dobrze przyswajana przez organizm i ulega łatwemu przekształceniu do aktywnej postaci witaminy B12 – metylokobalaminy. Dlatego jest stosowana w suplementacji – m.in. w produktach takich, jak: Naturell Witamina B12 oraz Naturell Witamina B12 Forte.

Dlaczego witamina B12 jest ważna? Właściwości cyjanokobalaminy

Zbyt niski poziom witaminy B12 jest jedną z głównych przyczyn anemii, czyli braku odpowiedniej ilości erytrocytów zwanych też czerwonymi krwinkami. Z kolei te, które powstają bardzo często mają nieprawidłową formę.

Witamina B12 (cyjanokobalamina) jest niezbędna w organizmie, bo oprócz tego, że umożliwia prawidłowy przebieg procesów krwiotwórczych, wpływa także na:

  • pracę układu nerwowego
  • właściwy metabolizm homocysteiny, której wysoki poziom jest powiązany z rozwojem zmian miażdżycowych
  • prawidłowy metabolizm energetyczny
  • bierze udział w tworzeniu otoczek mielinowych w nerwach i uczestniczy w tworzeniu przekaźników nerwowych1

Witamina B12 – gdzie jeszcze jej szukać?

Dobowe zapotrzebowanie na cyjanokobalaminę, czyli witaminę B12 dla dorosłego człowieka wynosi 4 μg2. Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta pozwala zaspokoić podaż na tę substancję. Należy jednak pamiętać, że jej głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej witaminy B12 znajduje się w nerkach i wątrobie zarówno cielęcej, wołowej, jak I drobiowej. Sporo witaminy B12 zawierają także:

  • ryby i owoce morza
  • jaja
  • nabiał, a w szczególności mleko, jogurty naturalne
  • sery pleśniowe

Weganie i wegetarianie powinni szczególnie często sięgać po żywność fortyfikowaną lub suplementy diety, które pozwolą im uzyskać właściwy poziom kobalaminy. Przed rozpoczęciem suplementacji należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Źródła:

  1. https://diag.pl/pacjent/artykuly/rola-witaminy-b12-w-organizmie-co-warto-o-niej-wiedziec/
  2. https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2017_09_DRVs_summary_report.pdf, s. 72-74.

Najważniejsze produkty ze składnikiem: