Witamina B1 (tiamina) – właściwości, zastosowanie, suplementacja

Witamina B1 jest jednym ze składników odżywczych, których nie może zabraknąć w naszej diecie. Gdzie szukać tiaminy i kiedy ją suplementować?
Witamina B1 (tiamina) – właściwości, zastosowanie, suplementacja. Para seniorów uprawia jogging w parku.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 25.08.2022

Witamina B1, czyli tiamina, jest jednym ze składników odżywczych, których nie może zabraknąć w naszej diecie. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sprawdź, w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina B1 i kiedy warto ją suplementować.

Czym jest witamina B1 (tiamina)?

Witamina B1, czyli tiamina, jest heterocyklicznym związkiem chemicznym, który składa się z pierścienia tiazolowego i pirymidynowego, połączonych mostkiem metinowym. Substancja została po raz pierwszy wyodrębniona z otrębów ryżowych przez polskiego naukowca, Kazimierza Funka, w 1911 roku.

Tiamina występuje zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. W organizmie akumuluje się przede wszystkim w erytrocytach, jak również w mięśniach szkieletowych, sercu, mózgu, nerkach oraz wątrobie.

Witamina B1 – właściwości

Tiamina jest substancją rozpuszczalną w wodzie. Jak wszystkie witaminy z grupy B, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Prawidłowy poziom witamin B1:

  • wspiera procesy metabolizmu energetycznego,
  • wspomaga prawidłową pracę serca,
  • wspiera układ nerwowy i prawidłowe funkcje psychologiczne.

Witamina B1 – źródła w diecie

Witamina B1 jest obecna zarówno w roślinnych produktach spożywczych, jak i tych pochodzenia zwierzęcego. Najbardziej wartościowymi źródłami witaminy B1 są produkty zbożowe i nasiona roślin strączkowych (fasola, groch). Witamina B1 znajduje się również w:

  • wieprzowinie
  • podrobach
  • rybach
  • kaszach, zwłaszcza kaszy gryczanej i jaglanej

Tiaminę zawierają też:

  • otręby i zarodki pszenne
  • soja
  • soczewica
  • nasiona słonecznika
  • drożdże spożywcze

Znaczącą ilość witaminy B1 mają również owoce, warzywa i przetwory mleczne, zwłaszcza jogurty i sery żółte dojrzewające.

Natomiast produkty takie jak owoce morza, kawa i herbata mogą zmniejszać ilość wchłanianej witaminy B1.

Co wspiera tiamina?

Witamina B1 jest bardzo ważna dla naszych funkcji poznawczych i ogólnego nastroju. Zbyt niski poziom tiaminy może powodować pogorszenie pamięci i gorsze samopoczucie. Może pojawić się osłabienie, zmęczenie, drętwienie i obrzęki kończyn, bóle i skurcze mięśni oraz mrowienie. Zalecana ilość witaminy B1 wynosi 1,1 mg u kobiet i 1,3 mg u mężczyzn dziennie1.

Prawidłową podaż witaminy B1 najlepiej jest zapewnić sobie poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę, jednak w niektórych przypadkach (np. u osób otyłych, chorujących na cukrzycę czy seniorów, gdy zmniejszone jest wchłanianie tiaminy) może to okazać się niewystarczające. Warto wówczas sięgnąć po suplement diety z witaminą B1, na przykład Naturell Witamina B Complex Forte.

Jak długo można brać witaminę B1?

Suplementacja witaminy B1 może trwać od kilku do kilkunastu tygodni. W razie wątpliwości warto jest zasięgnąć porady lekarza, który określi, jak długo i w jakiej ilości należy przyjmować preparaty witaminowe.

Źródło:

  1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP-PZH, Warszawa, 2020.

Najważniejsze produkty ze składnikiem: