Witamina B5 (kwas pantotenowy) – właściwości, działanie, źródła, dawkowanie

Witamina B5 (kwas pantotenowy) – właściwości, działanie, źródła, dawkowanie. Szczęśliwa rodzina biegnie po plaży wzdłuż brzegu morza w zimny jesienny dzień. Tata trzyma córkę na barana.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 25.11.2022

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy występuje zarówno w produktach roślinnych, jak i tych pochodzenia zwierzęcego. To najbardziej wrażliwa odmiana witaminy, spośród wszystkich należących do grupy B. Jest bardzo czuła na czynniki zewnętrzne. Znika pod wpływem słońca, tak szybko, jak podczas gotowania. Jest jednak bardzo ważna dla organizmu człowieka. Poznaj bliżej kwas pantotenowy – właściwości i jego działanie!

Kwas pantotenowy jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która stanowi komponent koenzymu A oraz ACP (białka przenoszącego grupy acylowe). Często utożsamiany jest z witaminą B5. To związek chemiczny rozpowszechniony w przyrodzie. Stąd też jego nazwa – „pan” oznacza „wszystko-„, „wszech-„.

Większość kwasu pantotenowego w tkankach – głównie w postaci koenzymu A – znajduje się w mitochondriach komórkowych. Jest wydalany z organizmu z moczem. Zachowanie prawidłowego poziomu kwasu pantotenowego w organizmie wspiera jego pracę.

Kwas pantotenowy – działanie i właściwości witaminy B5

Kwas pantotenowy  przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Kwas pantotenowy przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników.

Witamina B5 pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie.

Witamina B5 – występowanie. Źródła kwasu pantotenowego

Aby poziom kwasu pantotenowego zawsze był odpowiedni, wystarczy zadbać o prawidłową, dobrze zbilansowaną dietę. Najwięcej witaminy B5 znajduje się w drożdżach piwnych i otrębach pszennych.

Warto sięgać po ryby, nabiał, jaja i drób. Tym produktom powinny towarzyszyć ziemniaki, brokuły i rośliny strączkowe.

Sporo kwasu pantotenowego zawierają owoce, a szczególnie banany, pomarańcze i melony.

Nie można też zapomnieć o pieczywie pełnoziarnistym i brązowym ryżu.

Kwas pantotenowy – dawkowanie witaminy B5

Zalecane dzienne spożycie witaminy B5 wynosi:

  • 5 mg dla osób dorosłych
  • 6 mg dla kobiet w ciąży
  • 7 mg dla kobiet w okresie laktacji – aby zrekompensować utratę kwasu pantotenowego z mlekiem
  • 2 mg dla dzieci poniżej 6. miesiąca życia
  • 3 mg dla dzieci w okresie 7-11 miesięcy
  • 4-5 mg dla dzieci powyżej 1 roku życia i nastolatków do 18. roku życia1

Utrzymanie prawidłowego poziomu kwasu pantotenowego jest warunkowane zachowaniem zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Witamina B5 znajduje się również w suplementach diety takich, jak: Naturell Witamina B Complex Forte. Pamiętaj jednak, aby przed rozpoczęciem suplementacji skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Źródła:

  1. https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2017_09_DRVs_summary_report.pdf – s. 73-74
  2. https://www.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/12/Normy_zywienia_2020web-1.pdf

Najważniejsze produkty ze składnikiem: