Witamina C – właściwości, działanie, zastosowanie i źródła
Witamina C jest prawdopodobnie najbardziej znaną ze wszystkich witamin i innych składników odżywczych. Przypisuje się jej wręcz cudowne właściwości – od działania leczniczego po zdolność opóźniania procesów starzenia. Jaka jest prawda o witaminie C i jakie faktycznie są jej właściwości? Czy warto ją suplementować i w jakiej ilości należy ją przyjmować? Poznaj odpowiedzi na te pytania!
Witamina C – właściwości i działanie
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy nienasyconych alkoholi polihydroksylowych. Naturalnie występuje w źródłach roślinnych i zwierzęcych w postaci kwasu L-askorbinowego (o konfiguracji L). Wspiera wiele procesów zachodzących w organizmie. Działa jako prekursor kilku enzymów, a jej rola polega m.in. na:
- wsparciu biosyntezy kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, zębów, chrząstek, dziąseł, skóry oraz naczyń krwionośnych;
- wsparciu prawidłowego metabolizmu energetycznego;
- działaniu antyoksydacyjnym.
Prawidłowa podaż witaminy C sprzyja także przyswajalności żelaza, które wspiera proces tworzenia erytrocytów i hemoglobiny. Witamina C wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego i oraz pracę układu nerwowego.
Czy witamina C zapewnia wieczną młodość?
Witamina C ma silne działanie antyoksydacyjne, co znaczy, że „walczy” z wolnymi rodnikami, które przyspieszają starzenie się organizmu. W tym sensie witamina C jest naszą sojuszniczką w walce z upływem czasu i faktycznie może spowolnić procesy starzenia, zarówno te widoczne na zewnątrz, jak i dotyczące organów wewnętrznych.
Jej korzystne działanie na funkcjonowanie organizmu jest też znacznym wsparciem w okresach większej podatności na infekcje i w czasie choroby, w znacznym stopniu może przyczynić się do wzmocnienia organizmu, będzie więc dla niego dodatkowym wsparciem w walce z gorszym samopoczuciem.
Ile witaminy C można brać dziennie?
U osób dorosłych zapotrzebowanie na witaminę C jest większe w przypadku kobiet w ciąży i karmiących mam oraz w sytuacjach zwiększonego stresu. Większej ilości witaminy C potrzebują też osoby palące papierosy. Zalecana dzienna porcja witaminy C wynosi 90 mg dla dorosłych mężczyzn i 75 mg dla dorosłych kobiet1.
Nie zawsze jesteśmy w stanie dostarczyć taką ilość w pożywieniu, dlatego warto sięgnąć po sprawdzone suplementy diety. Warto wiedzieć, że witamina C jest dostępna w suplementach diety również w formach o wyższej biodostępności niż kwas askorbinowy. Taką formę witaminy C można znaleźć na przykład w Naturell Ester-C® PLUS czy w produkcie Naturell C 1000+.
Jakie warzywa i owoce stanowią najlepsze źródło witaminy C?
Spośród produktów spożywczych najlepsze źródło witaminy C to owoce i warzywa. Kwas L-askorbinowy jest zawarty w takich produktach jak:
- acerola
- dzika róża
- natka pietruszki
- kiwi
- jagody
- truskawki
- maliny
- czarna porzeczka
- pietruszka
- koperek
- owoce cytrusowe
Pewne jej ilości znajdują się także w wątrobie wołowej i wieprzowej oraz rybach (dorsz i pstrąg). Dobrym źródłem witaminy C są warzywa, przede wszystkim papryka, jarmuż, kapusta i szpinak.
Na zawartość witaminy C w produktach spożywczych ma wpływ zarówno to, w jaki sposób je przechowujemy, jak i w jakiej postaci są podawane. Gotowanie i smażenie zmniejsza ilość witaminy C nawet o kilkadziesiąt procent, dlatego najlepiej jest jeść w miarę możliwości surowe warzywa i owoce, na przykład w postaci świeżo wyciskanych soków.
Czy witamina C pomaga na trądzik?
Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych oraz prawidłowego funkcjonowania skóry Dzięki witaminie C skóra jest też bardziej dotleniona, co przekłada się na jej ładniejszy koloryt i zdrowszy wygląd.
Warto wiedzieć, że witamina C wchodzi w skład wielu kosmetyków przeznaczonych dla cery problematycznej. Ma właściwości rozjaśniające przebarwienia i wyrównujące koloryt.
Nie należy jednak przesadzać z ilością przyjmowanej witaminy C – jej nadmiar może być niekorzystny dla organizmu.
Źródło: