Witamina E – właściwości, zastosowanie, źródła i suplementacja

Jaką rolę odgrywa witamina E w organizmie? Jakie ma właściwości i gdzie jej szukać w diecie? Kiedy warto suplementować witaminę E? Sprawdź!
Witamina E – właściwości, zastosowanie, źródła i suplementacja. Młoda kobieta we flanelowej koszuli zrywa pomidory z krzaków.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 25.08.2022

Witamina E stosowana jest w kosmetyce i znana jako „witamina młodości”. Jej właściwa podaż jest jednak konieczna przede wszystkim dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dowiedz się, jakie właściwości i działanie ma witamina E oraz jakie są jej naturalne źródła i kiedy warto ją suplementować.

Czym jest witamina E?

Witamina E jest grupą organicznych związków chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach. Zaliczają się do niej tokoferole oraz tokotrienole. Witamina E wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Kluczowa dla człowieka jest rola, jaką odgrywa α-tokoferol – wykazuje najwyższą spośród wszystkich związków w tej grupie aktywność biologiczną. Witamina E magazynowana jest w tkance tłuszczowej i nadnerczach. Nie jest wydalana z moczem ani z potem.

Witamina E – właściwości

Witamina E w postaci α-tokoferolu wspiera ochronę DNA, białek i lipidów komórkowych przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Stosuje się ją m.in. w kosmetyce, określając jako „witaminę młodości”, ponieważ ma udokumentowane badaniami naukowymi korzystne działanie na skórę. Witamina E stosowana jest głównie w kremach ze względu na właściwości nawilżające i regenerujące skórę. Witamina E stosowana na skórę działa również jak naturalny filtr UV.

Zatem główną zaletą witaminy E są jej właściwości antyoksydacyjne. Witamina E jest uznawana za jeden z najlepszych antyoksydantów. Pomaga w ochronie komórek przed uszkodzeniami, wywołanymi przez stres oksydacyjny. Witamina E zwalcza wolne rodniki tlenowe odpowiedzialne za stres oksydacyjny. Powstają one chociażby pod wpływem promieniowania UV. Dotyczy to jednak nie tylko skóry, ale całego organizmu.

Witamina E pod postacią tokoferolu występuje w produktach pochodzenia roślinnego, m.in. olejach roślinnych, ale również w warzywach liściastych i nasionach roślin strączkowych oraz w produktach zbożowych.

Witamina E – naturalne źródła

Zalecane wystarczające dzienne spożycie α-tokoferolu wynosi 8-10 mg dla osób dorosłych1. Witamina E znajduje się w wielu pokarmach pochodzenia roślinnego. Jej źródłem są m.in.:

  • oleje roślinne, zwłaszcza olej słonecznikowy
  • oliwa z oliwek
  • orzechy
  • migdały
  • zarodki i kiełki nasion zbóż
  • warzywa: szpinak, pomidory, brokuły, papryka, brukselka
  • owoce takie jak brzoskwinie i morele

Witaminę E zawierają też otręby i płatki owsiane, mleko i przetwory mleczne, ryby i mięso drobiowe.

Witamina E – kiedy suplementacja może być potrzebna?

Prawidłowy poziom witaminy E w organizmie jest warunkowany przez zdrowo zbilansowaną dietę, ale witaminę tę można też suplementować. Jest to wskazane zwłaszcza w czasie zwiększonego zapotrzebowania na witaminę E czy przy stosowaniu diety ubogiej w tłuszcze.

Można przyjmować ją doustnie, równocześnie stosując preparaty pielęgnacyjne w postaci kremów, co sprzyja poprawie kondycji skóry. Witaminę E zawierają m.in. produkty: Naturell Koenzym Q10 + E,  Naturell Selen organiczny + E oraz Naturell Beta-karoten + E.

 

Źródło:

  1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP-PZH, Warszawa, 2020.

Najważniejsze produkty ze składnikiem: