Chrom – właściwości i źródła w diecie

Chrom to pierwiastek o właściwościach cennych dla organizmu człowieka. Dowiedz się, jak uzupełnić poziom chromu w organizmie!
zrelaksowana kobieta na plaży
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 12.10.2022

Chrom to pierwiastek śladowy, który można znaleźć w składnikach pokarmowych jedynie w niewielkiej ilości. Właściwości chromu sprawiają jednak, że potrafi on efektywnie wspierać pracę organizmu, a utrzymanie jego właściwego poziomu może także wspomóc twój metabolizm. Zobacz, w jakich produktach możesz znaleźć chrom.

Chrom i jego rola w organizmie

Chrom występuje w różnych formach. Tą najczęstszą odmianą, nad którą zresztą prowadzi się najwięcej badań, jest chrom (III). To pierwiastek będący na trzecim poziomie utlenienia. Budzi on zainteresowanie naukowe głównie w kontekście wsparcia prawidłowej pracy receptorów insulinowych, a także regulacji poziomu cholesterolu, kwasów tłuszczowych oraz procesów metabolicznych1.

Badania nad rolą, jaką chrom odgrywa w organizmie trwają już od ponad 50 lat – zwłaszcza w kontekście tego, jak pierwiastek ten wspomaga metabolizm glukozy. Prawidłowy poziom chromu może wspierać działanie receptorów insuliny, co za tym idzie – dbać o utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Wynika to m.in. z faktu, iż ten pierwiastek śladowy wchodzi w skład tzw. czynnika tolerancji glukozy.

Badania prowadzone na zwierzętach wskazują również, że chrom może wspierać metabolizm węglowodanów3. Utrzymanie prawidłowego poziomu chromu może zatem wspomagać:

  • utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy
  • procesy metaboliczne zachodzące w organizmie

 

Brak chromu w organizmie – skutki niskiego poziomu chromu

Niski poziom chromu może być przyczyną zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. Może także być powodem obecności cukru w moczu. Wśród innych skutków zbyt niskiego poziomu chromu w organizmie trzeba wymienić możliwą neuropatię, spadek masy ciała i niezadowalające tempo wzrostu u dzieci. Pojawić się mogą także:

  • niepokój
  • przewlekłe zmęczenie
  • osłabienie mięśni
  • wahania nastroju

Z uwagi na wymienione wyżej powody, warto zadbać o zdrową, dobrze zbilansowaną dietę – zgodną z obecnie obowiązującą piramidą żywienia, a jeśli zajdzie taka potrzeba – po konsultacji ze specjalistą – uzupełnić ją o odpowiednie preparaty zawierające chrom.

 

Niski poziom chromu w organizmie – objawy

Zbyt niski poziom chromu organizm może manifestować wzrostem poziomu cukru I cholesterolu we krwi. Nasileniu ulegają zazwyczaj bóle głowy oraz ogólne, trudne do opanowania zmęczenie organizmu. Zdarza się, że zaczynają pojawiać się stany lękowe i nieobserwowana wcześniej drażliwość.

 

Najważniejsze źródła chromu w diecie

Chrom można dostarczyć swojemu organizmowi wraz z pożywieniem. Najważniejsze źródła chromu w diecie to m.in.:

  • produkty pełnoziarniste
  • sery
  • orzechy
  • szparagi
  • drożdże piwne
  • grzyby
  • wątroba
  • piwo
  • ostrygi
  • owoce2

Podaż tego pierwiastka można również zwiększyć, sięgając po preparaty z chromem. Preparat Naturell Chrom Organiczny+B3 występuje w wygodnej postaci, zapewniającej łatwość przyswojenia składników w nim zawartych. Warto jednak skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed rozpoczęciem suplementacji.

 

~~

  1. https://dieta.mp.pl/zasady/74864,chrom
  2. Piotrowska A, Pilch W., Tota Ł., Nowak G., Biologiczne znaczenie chromu III dla organizmu człowieka, [w:] „Medycyna pracy” nr. 69(2)/2018, s. 211-223. [online:] http://medpr.imp.lodz.pl/Biologiczne-znaczenie-chromu-III-ndla-organizmu-czlowieka,73855,0,1.html
  3. Puszkarewicz A., Oddziaływanie związków chromu na biotyczną część środowiska, „Zeszyty Naukowe Politechniki Rzeszowskiej” 2007, s. 246.

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Zbliżenie na otwartą książkę, kubek kakao i świeczki, leżące na parapecie w zimowy dzień.

Hygge - sztuka szczęścia w duńskim stylu

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Przekonaj się, na czym polega i jak włączyć jej zasady do swojej codziennej rutyny.

czytaj
Jak dbać o zdrowie w zimne dni? Włączając do menu produkty rozgrzewające. Co jeść zimą, by wesprzeć odporność? Na drewnianym blacie, wokół drewnianej deski do krojenia leżą rozłożone warzywa sezonowe na jesień i zimę - dynia, warzywa korzeniowe i cebulowe, kolba kukurydzy oraz 3 miski z różnymi zupami zimowymi.

Jaka dieta na zimę?

Jak dbać o zdrowie i odporność w chłodniejsze dni? Modyfikując dietę i włączając do niej produkty rozgrzewające, wzmacniające odporność i dobre samopoczucie jesienią oraz zimą.

czytaj