Dieta na nerki - co jeść, żeby mieć zdrowe nerki?

Jak zadbać o nerki, by uchronić je przed schorzeniami? Jak powinna wyglądać dieta dobra dla nerek? Sprawdź, co zrobić, by nerki pracowały bez zarzutu!
Kobieta na targu wybiera warzywa
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 12.09.2022

Nerki pełnią ważną funkcję – odpowiadają bowiem za filtrację toksyn, chroniąc organizm przed zakwaszeniem oraz zatruciem toksynami wydalanymi wraz z moczem. Ich praca jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dowiedz się, co jest dobre dla nerek i jak wygląda dieta dobra dla nerek.

Co jest dobre dla nerek? Dieta na nerki

 

1. Odpowiednie nawodnienie to podstawa

Aby nerki pracowały prawidłowo, musisz zadbać o dostarczanie sobie odpowiedniej ilości płynów. Dlaczego? Ponieważ to woda jest podstawowym składnikiem moczu. A jeśli będzie on nadmiernie zagęszczony, wzrasta ryzyko problemów z układem moczowym. Powszechnie przyjmuje się, że każdy człowiek powinien wypijać około 2 litrów płynów dziennie. Jednak właściwa ilość płynów jest inna dla każdego człowieka i uzależniona jest od jego masy ciała.

Na każdy kilogram masy należy wypijać 30 ml płynu na dobę. Zatem osoba która waży 70 kg powinna wypijać 2,1 l płynów, ale człowiek który waży 90 kg, powinien wypijać już niemal 3 l napojów, a najlepiej zwykłej, niegazowanej wody.

2. Uwaga na białko

W ostatnich latach dużą popularnością cieszyły się wszelkiego typu diety wysokobiałkowe – np. słynna dieta Dukana. Nadmiar białka – choć rzeczywiście przyczynia się do szybkiej utraty masy ciała, może prowadzić do zakwaszenia organizmu, a w konsekwencji – nadmiernie obciążyć twoje nerki.

Co jest dobre dla nerek? Na pewno dieta, która jest dobrze zbilansowania, a więc taka, w której zachowane są prawidłowe proporcje  zawartości białka, węglowodanów i warzyw. Połowę każdego posiłku powinny stanowić warzywa, 25% węglowodany, a tylko 25% produkty, których głównym składnikiem jest białko.

3. Nadmiar sodu niewskazany

Sód, przyjmowany zwłaszcza w soli kuchennej, powoduje zatrzymywanie się wody w organizmie. Dlatego jego nadmiar jest niekorzystny dla pracy twoich nerek i może powodować ich zbyt duże obciążenie. Postaraj się więc używać mniej soli. Pamiętaj, że sól jest składnikiem różnych produktów żywnościowych, w tym kiszonek, produktów wędzonych oraz konserw.

4. Dieta dobra dla nerek to także odpowiednia ilość potasu

Potas jest niezwykle ważnym składnikiem mineralnym, który reguluje pracę układu nerwowego. To również istotny element diety na zdrowe nerki – m.in. dlatego, że wspomaga regulację ciśnienia krwi. Znajdziesz go m.in. w bananach, pomidorach czy awokado. Możesz sięgnąć również po suplementy diety w postaci organicznego potasu, dostępnego np. w gamie produktów Naturell. Pamiętaj jednak, by przed rozpoczęciem suplementacji skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

5. Sięgnij po produkty moczopędne

Co jest dobre dla nerek? Naturalne składniki o działaniu moczopędnym ułatwią filtrowanie toksyn z organizmu – pod warunkiem, że jednocześnie zadbasz o prawidłowe nawodnienie organizmu. Pomóc mogą np.:

  • mniszek lekarski
  • krwawnik pospolity
  • pokrzywa zwyczajna

Zasadniczo kluczem do prawidłowej pracy nerek jest zdrowo zbilansowana, racjonalna dieta. Pamiętaj, że jeśli chcesz mieć pewność, że twój jadłospis oraz ewentualna suplementacja są dopasowane do indywidualnych potrzeb organizmu, powinieneś skonsultować się z lekarzem. Specjalista wskaże, czy wymaga on modyfikacji, np. eliminacji lub włączenia konkretnych produktów.

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Zbliżenie na otwartą książkę, kubek kakao i świeczki, leżące na parapecie w zimowy dzień.

Hygge - sztuka szczęścia w duńskim stylu

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Przekonaj się, na czym polega i jak włączyć jej zasady do swojej codziennej rutyny.

czytaj
Jak dbać o zdrowie w zimne dni? Włączając do menu produkty rozgrzewające. Co jeść zimą, by wesprzeć odporność? Na drewnianym blacie, wokół drewnianej deski do krojenia leżą rozłożone warzywa sezonowe na jesień i zimę - dynia, warzywa korzeniowe i cebulowe, kolba kukurydzy oraz 3 miski z różnymi zupami zimowymi.

Jaka dieta na zimę?

Jak dbać o zdrowie i odporność w chłodniejsze dni? Modyfikując dietę i włączając do niej produkty rozgrzewające, wzmacniające odporność i dobre samopoczucie jesienią oraz zimą.

czytaj