Diety eliminacyjne - co warto o nich wiedzieć?

Na czym polega dieta eliminacyjna i co wówczas jeść? Czy warto stosować diety eliminacyjne u dzieci i matek karmiących? Poznaj odpowiedzi na te pytania!
kobieta je sałatkę
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 11.10.2022

Czym jest dieta eliminacyjna? Co jeść i jak długo stosować dietę eliminacyjną? Czy jest odpowiednia dla dzieci I matek karmiących? Jeśli marzysz o zrzuceniu kilku kilogramów masy ciała, to z pewnością zadawałaś sobie te pytania. Musisz jednak wiedzieć, że taka dieta wymaga szczególnej uwagi, bo stosując ją bardzo łatwo doprowadzić do niedoborów witamin I mikroelementów, a to może negatywnie odbić się na Twoim zdrowiu. Dowiedz się więcej na temat diety eliminacyjnej!

Na czym polega dieta eliminacyjna?

Dieta eliminacyjna polega na rezygnacji z określonej grupy produktów lub jednego z nich. Powinny ją stosować osoby cierpiące na alergie, nietolerancje pokarmowe oraz niektóre choroby autoimmunologiczne (np. Hashimoto).

Jednak coraz więcej osób decyduje się na dietę alternatywną, czyli dietę która z wyboru wyłącza pewne grupy pokarmów, np. diety wegetariańskie i wegańskie. Bez względu na to czy wymaga od nas tego stan zdrowia, czy też decydujemy się na to z innych powodów, pamiętajmy, że prawidłowe żywienie polega na pokryciu zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze.

 

Dieta eliminacyjna a poziom żelaza i witaminy B12

Dieta eliminacyjna, typu dieta wegetariańska i wszystkie jej odmiany, może pozytywnie wpływać na stan organizmu, obniżają ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy czy otyłości. Jednak pozytywne działanie tej diety możliwe jest jedynie przy jej odpowiednim zbilansowaniu. Diety eliminacyjne u dzieci i osób starszych wymagają szczególnie dużej uwagi, bo niewłaściwie przeprowadzane mogą prowadzić do zaburzeń rozwojowych lub przyspieszenia procesu starzenia.

Osoby rezygnujące z mięsa w diecie eliminacyjnej powinny zadbać o odpowiedni poziom żelaza i witaminy B12 ponieważ jest ono głównym źródłem tych dwóch składników. Natomiast w źródłach roślinnych żelazo i witamina B12 występują w mniejszej ilości i mają ograniczone wchłanianie.

 

Żelazo w diecie eliminacyjnej

W żywności występują dwa rodzaje żelaza: w formie hemowej (produkty pochodzenia zwierzęcego) i formie niehemowej (produkty roślinne). Żelazo hemowe jest znacznie lepiej przyswajalne niż niehemowe. Witamina B12 znajduje się w niektórych jadalnych wodorostach, jednak zawierają one nieaktywne formy tej witaminy, które tylko strukturą przypominają formę aktywną.

Żelazo jest niezbędnym mikropierwiastkiem, biorącym udział w procesach krwiotworzenia, przenoszeniu tlenu jako składnik hemoglobiny oraz rozwoju mózgu, mięśni i tkanek. Głównym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza w diecie są mięso i ryby. Żelazo w produktach roślinnych jest w postaci niehemowej, która jest znacznie gorzej wchłaniana. Na wchłanianie żelaza mają także wpływ inne składniki, np. witamina C pozytywnie wpływa na przyswajanie żelaza w organizmie.

 

Witamina B12 w diecie eliminacyjnej

Głównym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego takie. jak: wątroba wołowa i wieprzowa, żółtko jaja kurzego itp. Witamina B12 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, uczestniczy w metabolizmie energetycznym i metabolizmie homocysteiny oraz pomaga w odpowiednim funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego.

 

Dieta eliminacyjna a witamina D

Rezygnując z nabiału, zarówno w dietach wegetariańskich jak i bezlaktozowych, należy pamiętać o odpowiedniej ilości wapnia oraz witaminy D. Witamina D jest szczególnie ważna ponieważ jej poziom jest niski ze względu na ilość nasłonecznienia w naszej strefie klimatycznej.

Witamina D jest syntetyzowana w naszym organizmie, jednak do tego procesu wymagana jest odpowiednia ekspozycja na słońce. W Polsce synteza skórna jest efektywna jedynie od kwietnia do września, w godzinach od 10:00 do 15:00, przez 15 minut bez zastosowania filtrów ochronnych i przy 18% odsłoniętej skóry.

Witaminę D możemy także dostarczyć do organizmu z pożywienia, jednak w niewielkich ilościach. Znajduje się ona m.in. w tłustych rybach, jajach, mleku i przetworach mlecznych.

 

Dieta eliminacyjna a tłuszcze

Osoby będące na dietach eliminacyjnych, zwłaszcza dietach odchudzających, często rezygnują ze wszystkich źródeł tłuszczy. Istnieje przekonanie, że tłuszcz jest przyczyną wzrostu masy ciała. Jest to zarówno fakt jak i mit, ponieważ tłuszcze w nadmiernej ilości i nieodpowiednich proporcjach mogą prowadzić do wzrostu masy ciała. Natomiast dobre tłuszcze powinny znaleźć się w diecie, ponieważ w odpowiedniej ilości regulują szereg procesów w naszym organizmie.

Tłuszcze są źródłem niezbędnych nasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6) oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Składniki te w organizmie są niezbędne do budowy komórek, tkanek i narządów oraz do syntezy substancji takich jak, np. hormony.

 

Dieta eliminacyjna a suplementacja

Konsekwencją niedostatecznej ilości składników odżywczych w diecie eliminacyjnej może być niedożywienie jakościowe i ilościowe. Może to prowadzić do:

  • osłabienia siły mięśniowej i odporności
  • uczucia zmęczenia i znużenia
  • trwałych zmian w narządach

Aby uniknąć negatywnych konsekwencji diet eliminacyjnych należy zwrócić uwagę na zawartość składników odżywczych w spożywanych produktach oraz monitorować ich stężenie we krwi. W sytuacji gdy nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości mikro i makroelementów, warto wzbogacić dietę eliminacyjną w suplementy diety, które stanowią źródło łatwo przyswajalnych składników odżywczych.

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Jak walczyć ze zmęczeniem? Jakie są sposoby na zmęczenie? Zmęczona kobieta przykłada rękę do czoła.
czytaj
Jakie suplementy na tarczycę mogą Ci pomóc utrzymać ją w dobrej kondycji? Jak zadbać o zdrowie tarczycy? Uśmiechnięta kobieta trzyma jabłko w dłoni i cieszy się słoneczną pogodą.
czytaj