Innowacyjna technologia - proces mikroenkapsulacji

Rozwój technologiczny sprawia, że nowe możliwości pojawiają się w wielu obszarach życia. Dowiedz się, co to jest mikroenkapsulacja i jakie korzyści przynosi!
innowacyjne technologie
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 10.10.2022

Innowacyjne technologie to między innymi mikroenkapsulacja, która pozwala na poprawę stabilności składników oraz umożliwia kontrolowane uwalnianie składników w organizmie.

Na czym polega innowacyjna technologia, jaką jest mikroenkapsulacja?

Mikroenkapsulacja jest to proces powlekania cząsteczek składnika aktywnego cienką powłoką, która stanowi barierę dla otoczenia. Materiał powlekający izoluje i zabezpiecza rdzeń przed czynnikami mogącymi go uszkodzić. Dzięki temu substancja czynna jest chroniona przed niekorzystnym działaniem światła, tlenu albo reakcjami chemicznymi ze strony innych składników.

 

Co daje proces mikroenkapsulacji?

Proces mikroenkapsulacji jest stosowany w celu:

  • ochrony przed niekorzystnym wpływem środowiska zewnętrznego na składnik aktywny, np. światła, tlenu lub wody
  • kontrolowanego uwalniania składników w organizmie
  • zmniejszenia reakcji pomiędzy substancją aktywną a innymi substancjami chemicznymi znajdującymi się w otoczeniu
  • zamaskowania niekorzystnego posmaku (np. metalicznego posmaku żelaza)

W procesie mikroenkapsulacji, błona osłonki rozpuszcza się pod działaniem specyficznego czynnika, np. soku żołądkowego, uwalniając rdzeń w określonym miejscu lub czasie, co umożliwia kontrolowane uwalnianie składników w organizmie. Jest to istotne przy przyjmowaniu takich pierwiastków, jak żelazo, które może wywołać ciemnienie zębów oraz podrażnienia błony śluzowej żołądka.

Dzięki zastosowaniu procesu mikroenkapsulacji żelazo uwalniane jest z osłonek w kontrolowany sposób, co  zmniejsza ryzyko zmiany zabarwienia zębów i uczucia metalicznego smaku.

W przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), ich struktura może ulec uszkodzeniu pod wpływem działania czynników takich, jak: tlen, światło, temperatura lub długotrwałego przechowywania. Proces mikroenkapsulacji zwiększa stabilność tych witamin.

Wypróbuj nowoczesne produkty, jakimi są preparaty Naturell, w których zastosowano mikroenkapsulację:

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Zbliżenie na otwartą książkę, kubek kakao i świeczki, leżące na parapecie w zimowy dzień.

Hygge - sztuka szczęścia w duńskim stylu

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Przekonaj się, na czym polega i jak włączyć jej zasady do swojej codziennej rutyny.

czytaj
Jak dbać o zdrowie w zimne dni? Włączając do menu produkty rozgrzewające. Co jeść zimą, by wesprzeć odporność? Na drewnianym blacie, wokół drewnianej deski do krojenia leżą rozłożone warzywa sezonowe na jesień i zimę - dynia, warzywa korzeniowe i cebulowe, kolba kukurydzy oraz 3 miski z różnymi zupami zimowymi.

Jaka dieta na zimę?

Jak dbać o zdrowie i odporność w chłodniejsze dni? Modyfikując dietę i włączając do niej produkty rozgrzewające, wzmacniające odporność i dobre samopoczucie jesienią oraz zimą.

czytaj