Jaki olej ma najwięcej kwasów omega-3?

Kwasy omega-3 odgrywają ważną role we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Sprawdź, jakie oleje mają najwięcej kwasów omega-3.
Jaki olej ma najwięcej kwasów omega-3? Źródła omega-3 w pożywieniu na białym blacie - oleje, nasiona, ryby.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 09.12.2022

Kwasy omega-3 odgrywają niezwykle ważną rolę dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Ich właściwy poziom m.in. wpływa na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu i wspomaga pracę mózgu. Zastanawiasz się, w jaki sposób dostarczyć ich organizmowi? Sprawdź, który z olejów zawiera najwięcej omega-3.

Zdrowe tłuszcze

Tłuszcze są kluczowym składnikiem energetycznym. Bez nich twój organizm nie mógłby funkcjonować, ponieważ pomagają one m.in. przyswoić witaminy oraz minerały ze składników pokarmowych.

Wbrew pozorom to nie one muszą być przyczyną nadwagi i otyłości, a według wielu zaleceń zdrowa, dobrze zbilansowana dieta powinna zawierać ok. 35% tłuszczu.

Niemniej jednak bardzo istotne jest to, jaki rodzaj tłuszczu wybierzesz. Szczególnie korzystne dla organizmu są te zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym przede wszystkim kwasy omega-3.

Kwasy omega-3 nie są w naturalny sposób syntezowane w organizmie, dlatego należy przyjmować je z pokarmem lub w postaci odpowiedniej suplementacji. Najbogatszym źródłem NNKT są oleje. Zobacz, w których olejach znajdziesz najwięcej kwasów omega-3.

Jaki olej zawiera najwięcej omega-3? Omega-3 w diecie

Najważniejszym źródłem kwasów omega-3 jest bezsprzecznie olej tłustych ryb morskich. To w nim zawarte są największe ilości DHA (kwasu dokozaheksaenowego) oraz EPA (kwasu eikozapentaenowego), a więc frakcji długołańcuchowych omega-3, które mają największe znaczenie dla twojego zdrowia. To one m.in. wspomagają pracę mózgu – w tym przyswajanie informacji, koncentrację oraz wspierają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.

Inne oleje, które mają odpowiednie proporcje między kwasami tłuszczowymi (kluczowy jest dobry stosunek kwasów omega-6 do omega-3) to:

  • olej lniany – w nim kwasy omega-3 (ALA) dominują nad omega-6; należy go spożywać na zimno i przechowywać w lodówce, jest dobrym uzupełnieniem np. sałatek;
  • olej rzepakowy – choć niedoceniany, oferuje bardzo dobre proporcje omega-6 do omega-3 (ALA)  (2:1) i jest niezwykle uniwersalny – sprawdza się zarówno na zimno, jak i podczas smażenia;
  • olej z czarnuszki – składa się w 85% z NNKT.

Godne polecenia są również nierafinowany olej konopny, olej z awokado oraz oliwa z oliwek, która jednak jest słabszym źródła kwasów omega-3 (ALA) niż wspomniany wcześniej olej rzepakowy.

Znikome ilości omega-3 znajdziemy natomiast w oleju słonecznikowym, kukurydzianym czy z pestek winogron.

Cennym źródłem kwasów omega-3 (DHA) mogą być również niektóre gatunki alg.

Kwas omega-3 w suplementach – zadbaj o jego właściwy poziom

Optymalna dieta, w której zagoszczą odpowiednie ilości tłuszczów bogatych w kwasy omega-3, to najlepszy sposób na zapewnienie organizmowi właściwego poziomu NNKT. Niemniej jednak jeśli chcesz mieć pewność, że dostarczasz swojemu organizmowi odpowiedniej ilości tego składnika, możesz rozważyć suplementację diety.

Na przykład preparaty oferowane przez Naturell stworzone na bazie naturalnego, ale oczyszczonego oleju rybiego dostępne są w wygodnej i łatwej do przyswojenia formie kapsułek. Preparat jest jednym ze sposobów suplementacji kwasów omega-3 w organizmie. To rozwiązanie, po które należy sięgnąć po konsultacji z lekarzem mogą również kobiety w ciąży czy mamy w okresie karmienia piersią – zwłaszcza, że DHA odgrywa istotną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka.

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Zbliżenie na otwartą książkę, kubek kakao i świeczki, leżące na parapecie w zimowy dzień.

Hygge - sztuka szczęścia w duńskim stylu

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Przekonaj się, na czym polega i jak włączyć jej zasady do swojej codziennej rutyny.

czytaj
Jak dbać o zdrowie w zimne dni? Włączając do menu produkty rozgrzewające. Co jeść zimą, by wesprzeć odporność? Na drewnianym blacie, wokół drewnianej deski do krojenia leżą rozłożone warzywa sezonowe na jesień i zimę - dynia, warzywa korzeniowe i cebulowe, kolba kukurydzy oraz 3 miski z różnymi zupami zimowymi.

Jaka dieta na zimę?

Jak dbać o zdrowie i odporność w chłodniejsze dni? Modyfikując dietę i włączając do niej produkty rozgrzewające, wzmacniające odporność i dobre samopoczucie jesienią oraz zimą.

czytaj