Niezwykła historia czosnku - jest z nami od tysięcy lat!

Czosnek to niesamowite warzywo - jest nie tylko doskonałym, aromatycznym dodatkiem do potraw, ale też źródłem wielu witamin. Poznaj historię tego warzywa!
Jaka jest historia czosnku? Główki czosnku z gałązką rozmarynu.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 17.01.2023

Czosnek to warzywo, które znane jest człowiekowi od czasów starożytnych. Sięgaliśmy po nie już co najmniej 5 tysięcy lat temu, a dziś równie chętnie stosujemy je zarówno jako składnik pysznych dań, jak i wsparcie prawidłowej pracy organizmu. Poznaj jego historię i dowiedz się, jak jego spożywanie może na Ciebie wpłynąć.

Czosnek to warzywo pochodzące z Azji Środkowej. Jego formą pierwotną była dzika odmiana Allium longicuspis Rgl, którą do dziś można spotkać w Chinach czy Korei. Niemniej jednak około 5 tysięcy lat temu zaczęliśmy hodować to warzywo, czego efektem są jego dzisiejsze odmiany o dużych cebulach i wyrazistym smaku, a prezentowane przez czosnek właściwości sprawiły, że warzywo to zaczęto stosować na szeroką skalę.

Czosnek – pochodzenie

Czosnek pochodzi z Dalekiego Wschodu, nie dziwi więc, że to Chińczycy jako pierwsi znaleźli dla niego zastosowanie. To tu został rozpowszechniony. Posiadane przez czosnek właściwości zostały dostrzeżone również przez Hindusów (w 450 r. p.n.e. powstała nawet pieśń wysławiająca to warzywo!). W czasach starożytnych czosnek zyskał popularność także w basenie Morza Śródziemnego. Wspomina się o nim m.in. w pismach pochodzących ze starożytnych: Grecji, Rzymu, Fenicji czy Egiptu. Korzystali z niego też Arabowie oraz Asyryjczycy.

Wzmianki o czosnku pojawiają się nawet w biblijnej Księdze Liczb, a kroniki wskazują, że sięgali po niego budowniczy piramid – dla wzmocnienia organizmu. Gdy ok. 1600 r. p.n.e. warzywa nagle zabrakło na placu budowy – wybuchł nawet bunt! Nie sposób się dziwić. W czasach egipskich – jak wynika z manuskryptów – aż 22 na 800 znanych ówczesnej nauce preparatów, było tworzonych właśnie na bazie czosnku.

W Polsce czosnek już od średniowiecza

Na tereny polskie, jak wskazują kroniki, czosnek dotarł w średniowieczu – najprawdopodobniej za sprawą kupców, którzy przemierzali nasze ziemie lub też, w innej wersji – za sprawą Tatarów.

Bez względu na pochodzenie – warzywo szybko stało się kluczowe również w kulturze i nauce słowiańskiej. Posiadane przez czosnek właściwości zdrowotne były wykorzystywane jako wsparcie pracy układu oddechowego i pokarmowego – czosnek dodawano do mleka i miodu. Korzystano z niego również w weterynarii.

Jakie witaminy ma czosnek?

XX wiek przyniósł gwałtowny rozwój nauki, a metody, które wypracowaliśmy w poprzednim stuleciu, pozwoliły wyjaśnić, dlaczego czosnek był tak popularny w kulturach całego świata.

Okazało się, że to warzywo jest bardzo bogatym źródłem antyoksydantów (w tym allicyny, która stymuluje proces powstawania limfocytów przeciwdziałających różnym patogenom oraz witaminy C), a także witamin i minerałów. Prezentowane przez czosnek właściwości to m.in.:

  • wspieranie pracy układu odpornościowego
  • wspomaganie pracy układu sercowo-naczyniowego
  • wsparcie prawidłowego poziomu cholesterolu

Właśnie dlatego włączenie czosnku do codziennej diety jest bardzo korzystnym rozwiązaniem dla zdrowia. Warto każdego dnia spożyć 1-2 ząbki lub – jeśli chcesz uniknąć nieprzyjemnego zapachu czy podrażnienia żołądka – zdecydować się na naturalny suplement diety w postaci kapsułek z ekstraktem z czosnku.

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Zbliżenie na otwartą książkę, kubek kakao i świeczki, leżące na parapecie w zimowy dzień.

Hygge - sztuka szczęścia w duńskim stylu

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Przekonaj się, na czym polega i jak włączyć jej zasady do swojej codziennej rutyny.

czytaj
Jak dbać o zdrowie w zimne dni? Włączając do menu produkty rozgrzewające. Co jeść zimą, by wesprzeć odporność? Na drewnianym blacie, wokół drewnianej deski do krojenia leżą rozłożone warzywa sezonowe na jesień i zimę - dynia, warzywa korzeniowe i cebulowe, kolba kukurydzy oraz 3 miski z różnymi zupami zimowymi.

Jaka dieta na zimę?

Jak dbać o zdrowie i odporność w chłodniejsze dni? Modyfikując dietę i włączając do niej produkty rozgrzewające, wzmacniające odporność i dobre samopoczucie jesienią oraz zimą.

czytaj