Selen w tabletkach – kiedy warto sięgnąć po suplementy?

Selen to ważny minerał dla zdrowia organizmu. Sprawdź, jakie ma właściwości, jakie są konsekwencje obniżonego poziomu selenu i jak uzupełnić jego poziom w organizmie!
Selen w tabletkach – kiedy warto sięgnąć po suplementy? Produkty żywnościowe bogate w selen leżą na drewnianym stole.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 12.11.2022

Selen jest dla organizmu szczególnie ważnym minerałem, ponieważ pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz tarczycy. Obniżony poziom selenu może  niekorzystnie wpływać na zdrowie. Kiedy warto sięgnąć po suplement diety zawierający ten pierwiastek?

Selen – na co pomaga i w jakiej ilości go potrzebujemy?

Na co pomaga selen? Przede wszystkim chroni komórki przed stresem oksydacyjnym oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i tarczycy. Tarczyca to zresztą narząd o najwyższym stężeniu tego pierwiastka w przeliczeniu na masę tkanki.

Odpowiedni poziom selenu w diecie jest szczególnie ważny m.in. dla osób o niższej odporności i dla kobiet spodziewających się dziecka lub w okresie laktacji. Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby osoby powyżej 13. roku życia spożywały 55 mcg selenu dziennie. W przypadku kobiet w ciąży wartość ta wzrasta do 60 mcg, a u karmiących piersią – do 70 mcg1.

Niski poziom  selenu – objawy

Niski poziom selenu organizm manifestuje w różny sposób. Najczęściej pojawiające się objawy niskiego poziomu selenu to:

  • dolegliwości ze strony tarczycy
  • dolegliwości ze strony serca
  • łamliwość (a w skrajnych przypadkach utrata) paznokci oraz wypadanie włosów
  • dolegliwości ze strony układu nerwowego
  • brzydki oddech

Dlaczego żywność nie zawsze jest najlepszym źródłem selenu?

Najłatwiejszą metodą dostarczania tego minerału wydaje się spożywanie większej ilości pokarmów, które go zawierają. Są to m.in.:

  • orzechy brazylijskie
  • ryby (głównie tuńczyk i łosoś)
  • ryż
  • otręby pszenne i owsiane
  • nasiona słonecznika

Jednak ilość selenu w produktach roślinnych jest w dużej mierze zależna od jakości ziemi uprawnej. Na stężenie tego pierwiastka w glebie wpływają m.in. opady deszczu, parowanie i poziom pH. To sprawia, że w niektórych regionach żywność zawiera bardzo mało selenu. Również skutki zmiany klimatu stopniowo zmniejszają jego stężenie w glebach wielu krajów.

W Polsce już w latach 80. stwierdzono, że ziemie są mało zasobne w ten pierwiastek. Średnie stężenie selenu w naszych glebach jest o ponad jedną czwartą niższe niż w wielu innych częściach świata, a szczególnie mało tego minerału zawierają gleby piaskowe2, typowe m.in. dla Mazowsza.

Jak uzupełnić niedobór selenu? Selen w tabletkach

Kiedy trudno włączyć pokarmy bogate w ten składnik do codziennego menu, z pomocą przychodzą tabletki z selenem. Selen znajdziemy w wielu preparatach multiwitaminowych, ale jest on także dostępny w formie samodzielnego produktu. Suplementy mogą zawierać  selen organiczny, który jest łatwiejszy do wchłonięcia przez organizm i znajduje się w produktach Naturell.

Przed rozpoczęciem przyjmowania jakiegokolwiek preparatu warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Suplementacja selenu powinna być spersonalizowana i powinna ona brać pod uwagę nawyki żywieniowe, a także uwzględniać indywidualne potrzeby organizmu.

Źródła:

  1. M. Jarosz (red. nauk.), Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017.
  2. M. Piotrowska, Zawartość selenu w uprawnych glebach polski, Zakład Gleboznawstwa i Ochrony Gruntów Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, „Roczniki Gleboznawcze”, t. XXXV, nr 1, Warszawa 1984.

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Zbliżenie na otwartą książkę, kubek kakao i świeczki, leżące na parapecie w zimowy dzień.

Hygge - sztuka szczęścia w duńskim stylu

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Przekonaj się, na czym polega i jak włączyć jej zasady do swojej codziennej rutyny.

czytaj
Jak dbać o zdrowie w zimne dni? Włączając do menu produkty rozgrzewające. Co jeść zimą, by wesprzeć odporność? Na drewnianym blacie, wokół drewnianej deski do krojenia leżą rozłożone warzywa sezonowe na jesień i zimę - dynia, warzywa korzeniowe i cebulowe, kolba kukurydzy oraz 3 miski z różnymi zupami zimowymi.

Jaka dieta na zimę?

Jak dbać o zdrowie i odporność w chłodniejsze dni? Modyfikując dietę i włączając do niej produkty rozgrzewające, wzmacniające odporność i dobre samopoczucie jesienią oraz zimą.

czytaj