Skóra, włosy i paznokcie – co jeść, aby wspierać ich kondycję?
Skóra pełna blasku, błyszczące włosy i mocne paznokcie kojarzą się głównie z zewnętrzną pielęgnacją. Nie należy jednak lekceważyć znaczenia zdrowej diety – to, jakie produkty trafiają na twój talerz, również znacząco wpływa na twój wygląd. Co jeść, by poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci?
Co jeść, żeby mieć ładną cerę i zdrowe włosy?
Wiele kobiet zastanawia się, jak w naturalny sposób poprawić swój wygląd. Czy istnieje dieta na zdrowe włosy lub dieta na ładną cerę? Okazuje się, że przestrzeganie odpowiedniej diety może faktycznie wpłynąć na urodę!
Podstawowe budulce skóry, włosów i paznokci – zapewniające ich siłę i elastyczność to białka: keratyna, kolagen i elastyna. Keratyna i elastyna nie występują w jedzeniu, za to są częstymi składnikami kosmetyków do włosów. Za to kolagen można znaleźć w niektórych produktach żywnościowych, głównie mięsnych np.:
- podroby
- salceson
- produkty na bazie żelatyny wieprzowej
- galaretki warzywne i owocowe
- ryby
Te ostatnie zawierają również dużo niezbędnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Organizm nie jest w stanie sam wytwarzać tych substancji, dlatego musi je uzyskiwać z pożywienia.
Jeśli zastanawiasz się, co jeść na włosy czy paznokcie, jadłospis stworzysz z następujących produktów. Warto jeść raz na tydzień ryby, w tym raz tłustą – np. łososia, tuńczyka, makrelę czy sardynki. Dostarczają one zdrowych kwasów omega-3: EPA i DHA. Pamiętaj, że danie z ryby to nie tylko filet – może to być również zupa, curry czy kotlety rybne.
Również orzechy, siemię lniane czy olej lniany wypełnione są zdrowymi tłuszczami – to źródła innego kwasu omega-3 – kwasu alfa-linolenowego (ALA). Stanowią dobrą przekąskę – jedna garść w ciągu dnia doda energii i pomoże utrzymać skórę, włosy i paznokcie w dobrej formie.
Na kondycję włosów i paznokci wpływa m.in. nawodnienie organizmu. To ważne także w przypadku diety na piękną cerę. Staraj się codziennie pić dużo wody. Poprawi to krążenie krwi i ułatwi dostarczanie składników odżywczych tam, gdzie są one najbardziej potrzebne.
Dieta na urodę – o jakich składnikach odżywczych pamiętać?
Wspomniane wcześniej białko – kolagen – tworzy włókna, które zapewniają sprężystość tkanek. Z wiekiem organizm produkuje go coraz mniej. Dodatkowo palenie tytoniu czy nadmiar słońca przyspieszają szkodliwe reakcje utleniania. Dlatego warto jeść dużo warzyw i owoców bogatych w przeciwutleniacze i składniki odżywcze.
Witaminy E i C oraz cynk, selen i karotenoidy są silnymi antyoksydantami, które usuwają szkodliwe produkty uboczne procesu utleniania i zmniejszają podatność tkanek na uszkodzenia. Spośród składników ważnych dla zdrowia skóry, włosów i paznokci warto wymienić też krzem i żelazo.
Najlepszym źródłem selenu są orzechy brazylijskie, a cynku i żelaza – produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianie i weganie mogą pozyskiwać cenne minerały z roślin strączkowych i pełnych ziaren, jednak są one trudniej przyswajalne. Na wchłanianie żelaza wpływa witamina C, dlatego do posiłków warto dodawać obfitujące w nią produkty, takie jak papryka, jarmuż, czarna porzeczka czy kiwi.
Dobrym źródłem karotenoidów są z kolei marchew, dynia i szpinak – organizm przekształca zawarty w nich beta-karoten w witaminę A. W miesiącach, kiedy trudno o świeże warzywa i owoce, wspomogą cię witaminy na paznokcie, włosy i skórę, na przykład marki Naturell.