W jakich produktach znajduje się koenzym Q10?

Koenzym Q10 to cenny związek, który wspomaga organizm w wielu obszarach. Sprawdź, w czym znajduje się koenzym Q10 i kiedy go suplementować!
W jakich produktach znajduje się koenzym Q10? Produkty żywieniowe bogate w koenzym Q10 leżą na betonowej powierzchni.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 15.11.2022

Koenzym Q10 (CoQ10) jest obecny praktycznie w każdej komórce ludzkiego organizmu. Jego najwyższe stężenie występuje w narządach o największej intensywności przemiany materii – w komórkach mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych. Warto zadbać o właściwy poziom tego składnika. Koenzym Q10 – w jakich produktach spożywczych można go znaleźć?

Koenzym Q10 – w czym jest go najwięcej?

Produkty pochodzenia zwierzęcego – to głównie w nich występuje koenzym Q10. Działanie tej substancji na organizm jest na tyle istotne, że warto uwzględnić w codziennym jadłospisie naturalne źródła koenzymu Q10.

  • Największe ilości tego związku znajdują się w wołowinie i wieprzowinie, a najcenniejsze źródło CoQ10 stanowią wątróbka i serce. Spróbuj pasztetu, kaszanki lub dań z farszem wykonanym z tych kawałków mięsa. Zazwyczaj podaje się je w formie duszonej, po uprzednim podsmażeniu. Można też przyrządzić z nich gulasz.
  • CoQ10 można też znaleźć w mięsie z kurczaka i tłustych rybach, takich jak: łosoś, tuńczyk, śledź czy pstrąg.
  • Koenzym Q10 znajduje się też w kurczaku, a szczególnie bogate w ten związek są udka kurczaka.
  • Dobrym źródłem tej substancji są również niektóre oleje, zwłaszcza: rzepakowy, sojowy, kukurydziany i oliwa. Tej ostatniej warto używać do sałatek zamiast ciężkich sosów na bazie majonezu.
  • By zapewnić sobie dodatkową porcję koenzymu Q10, udekoruj danie szczyptą prażonych nasion sezamu, a w ciągu dnia przekąskę w postaci batonika lub chipsów zastąp garścią pistacji lub niesolonych orzeszków ziemnych.
  • Koenzym Q10 w pożywieniu to także ten występujący w warzywach. Szczególnie spore ilości tego związku zawierają świeże brokuły i kiełki brokułów. Drugim tak cennym warzywem jest szpinak, który oprócz koenzymu Q10 zawiera ogromne ilości beta-karotenu I luteiny.

Przyczyny niższego poziomu CoQ10

Na poziom koenzymu Q10 w organizmie może wpływać nadmierny stres, częsta i intensywna aktywność fizyczna oraz wiek. Poziom CoQ10 osiąga wartości szczytowe między 19. a 21. rokiem życia, a następnie w organizmie zaczyna się spadek jego ilości, który w okolicach 80. roku życia może sięgać nawet 65%.

Dlatego w niektórych przypadkach suplementacja koenzymu Q10 jest jednym ze sposobów na wsparcie utrzymania odpowiedniego poziomu tego składnika w organizmie. Skonsultuj się z lekarzem, by ustalić, który produkt jest dla Ciebie odpowiedni.

CoQ10 może występować w formie kapsułek olejowych i w połączeniu z witaminą E, tak jak np. w preparacie Naturell. Suplement najlepiej przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze lub bezpośrednio po nim.

Koenzym Q10 jest niezbędnym składnikiem odżywczym o istotnym znaczeniu dla wielu układów w organizmie. Warto więc zadbać o włączenie do diety produktów bogatych w tę substancję, a w określonych sytuacjach również rozważyć jego suplementację.

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Jak walczyć ze zmęczeniem? Jakie są sposoby na zmęczenie? Zmęczona kobieta przykłada rękę do czoła.
czytaj
Jakie suplementy na tarczycę mogą Ci pomóc utrzymać ją w dobrej kondycji? Jak zadbać o zdrowie tarczycy? Uśmiechnięta kobieta trzyma jabłko w dłoni i cieszy się słoneczną pogodą.
czytaj