Kurkuma – co to jest i jakie ma właściwości?

Poznaj kurkumę – złocistą przyprawę z Azji Południowej, która dzięki kurkuminie wspiera zdrowie układu odpornościowego, serca i skóry. Odkryj, jak łatwo włączyć ją do diety, od tradycyjnych dań po nowoczesne napoje, i ciesz się jej wszechstronnymi korzyściami na co dzień.
Na drewnianej desce w niebieskiej miseczce leży sproszkowana kurkuma bogata w cenną kurkuminę, a obok leżą korzenie kurkumy.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 25.04.2025

Kurkuma od dawna jest wykorzystywana zarówno jako przyprawa, jak i element tradycyjnej medycyny w Azji. Jest uznawana także za superfood ze względu na bogactwo cennych składników. Przekonaj się, dlaczego oraz na co dokładnie działa kurkuma.

Czym jest kurkuma i jak wygląda?

Kurkuma to przyprawa pozyskiwana z korzenia rośliny o nazwie Curcuma longa[1]. Uprawiana jest głównie w Azji Południowej, w tym w Indiach, gdzie jest wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w tradycyjnej medycynie, w tym w ajurwedzie.

Kurkuma ma charakterystyczny żółty kolor, który często mocno barwi ubrania, naczynia oraz skórę. Z niektórych tkanin czy materiałów ciężko ją potem usunąć. To wynik zawartości kurkuminy – naturalnego barwnika oraz składnika, któremu kurkuma zawdzięcza swoje niezwykłe właściwości. W sklepach czy aptekach najczęściej możesz ją kupić w formie sproszkowanej, ale coraz częściej dostępna jest w formie korzeni, zwłaszcza w sklepach ekologicznych.

Na co pomaga kurkuma?

Kurkuma to bardzo cenny składnik dla Twojego organizmu, który wspiera go na wielu płaszczyznach.

Pomaga między innymi w utrzymaniu:

  • zdrowia układu odpornościowego,
  • zdrowia układu oddechowego,
  • prawidłowej pracy serca[2],
  • prawidłowego poziomu cholesterolu,
  • zdrowia wątroby,
  • prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
  • zdrowej skóry.

Jak stosować kurkumę?

Kurkumę możesz włączyć do swojej diety na wiele sposobów. Możesz ją dodawać do dań z ryżem, curry, zup czy sosów, tak jak robi się to np. w kuchni indyjskiej. Coraz częściej dodaje się też ją do zdrowych koktajli.

Dużą popularnością, zwłaszcza w kawiarniach ze zdrowym jedzeniem, cieszy się tak zwane „złote mleko”, czyli napój z kurkumy, mleka roślinnego, miodu, cynamonu, oleju i szczypty pieprzu. Można pić go rano, zamiast kawy. Idealną wieczorną alternatywą, zwłaszcza jesienią i zimą, jest woda z kurkumą na noc, z dodatkiem cytryny. Taki napój nie tylko rozgrzewa, ale także pomaga włączać kurkumę do codziennego rytuału w wygodny sposób.

Kurkuma w tabletkach – wygodna alternatywa

Dla osób, które nie przepadają za smakiem kurkumy lub przeszkadza im to, że łatwo można się nią zabrudzić w kuchni, idealnym rozwiązaniem są suplementy z kurkumą, np. kapsułki z kurkuminą Naturell Turmeric.

W suplementach z kurkumą często znajdziesz też dodatek piperyny, jak np. w suplemencie Naturell D 2000+. To nieprzypadkowe połączenie. Kurkumina z piperyną, czyli ekstraktem z czarnego pieprzu, jest lepiej wchłaniana[3]. Suplement diety ma też ściśle określoną ilość kurkuminy. Jej zawartość nie jest tak oczywista np. w przypadku kurkumy do picia.

Ile kurkumy dziennie powinno być w diecie?

To pytanie pojawia się bardzo często. Wszystko zależy od formy jej przyjmowania. Jeśli mówimy o kurkumie jako przyprawie, to korzystnie mogą działać już pół lub jedna łyżeczka dziennie. W przypadku suplementów diety stosowanie powinno być zgodne z zaleceniami producenta. Na pewno ze względu na jej cenne właściwości, warto mieć ją jednak stałe w swojej diecie.

Kurkuma to coś więcej niż tylko orientalna przyprawa. Choć jest znana od tysięcy lat, dziś wraca do łask dzięki badaniom naukowym i rosnącej popularności naturalnych metod wspierania organizmu. Bez względu na to, czy sięgasz po suplement z kurkumą, napój z kurkumą czy stosujesz ją jako przyprawę w kuchni, warto włączyć ją do codziennego stylu życia ze względu na jej wszechstronne działanie.

 

Przypisy:

[1] Sahdeo Prasad, Bharat B. Aggarwal, Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/

[2] Javad Sharifi-Rad, Youssef El Rayess,  Alain Abi Rizk , Carmen Sadaka, Raviella Zgheib, Wissam Zam, Simona Sestito, Simona Rapposelli, Katarzyna Neffe-Skocińska, Dorota Zielińska, Bahare Salehi, William N Setzer, Noura S Dosoky, Yasaman Taheri, Marc El Beyrouthy, Miquel Martorell, Elise Adrian Ostrander, Hafiz Ansar Rasul Suleria, William C Cho, Alfred Maroyi, Natália Martins, Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7522354/

[3] Nayara Cristina Freitas E Silva-Santana, Hellen Christina Neves Rodrigues, Tatiane Fagundes Pereira Martins, Clarice Carneiro Braga, Marina Alves Coelho Silva, Luiz Carlos da Cunha, Ana Tereza Vaz de Souza Freitas, Nara Aline Costa, Maria do Rosário Gondim Peixoto, Turmeric supplementation with piperine is more effective than turmeric alone in attenuating oxidative stress and inflammation in hemodialysis patients: A randomized, double-blind clinical trial, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36370961/

Najważniejsze produkty ze składnikiem: