Laktoferyna – co to jest, dla kogo i jak działa?
Laktoferyna to białko, które naturalnie występuje w naszym organizmie. Jest produkowana m.in. przez komórki nabłonkowe o funkcji wydzielniczej oraz komórki układu odpornościowego.
W największym stężeniu znajduje się w mleku matki. Jej ilość zależy od fazy laktacji[1]. W siarze, czyli pierwszym mleku produkowanym przez kobietę tuż po porodzie, jest jej więcej niż 5 mg/ml. W dojrzałym mleku kobiecym ok. 2-3 mg/ml[2].
Laktoferyna dla dzieci i niemowląt
Ze względu na naturalną obecność w mleku matki, laktoferyna uznawana jest za istotny składnik. U dzieci, które nie mogą być karmione piersią i są pozbawione tej cennej substancji, warto rozważyć podawanie suplementów diety.
Znajdująca się w nich laktoferyna pochodzi zazwyczaj z mleka krowiego i jest tak przetworzona, aby zachowała swoje cenne właściwości. Laktoferyna dla dzieci może być dostępna w różnych formach, najczęściej w postaci saszetek lub kropli. Laktoferyna w kroplach może być stosowana u niemowląt już od pierwszych miesięcy życia i jest bardzo łatwa w podawaniu.
Laktoferyna w ciąży
Kobiety w ciąży również mogą sięgać po laktoferynę. Obecność tego białka w siarze i mleku kobiecym sprawia, że jest ono naturalnie obecne w fizjologii okresu okołoporodowego. Laktoferyna w kapsułkach może być przyjmowana w całym okresie ciąży. Warto rozważyć suplementowanie jej także w trakcie karmienia piersią. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, czy możesz przyjmować dany suplement diety w ciąży, warto skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym.
Laktoferyna dla dorosłych
W dorosłym życiu warto przyjmować laktoferynę nie tylko podczas ciąży czy okresu karmienia piersią. Możesz rozważyć jej suplementację także w przypadku:
- obfitych miesiączek,
- wieku okołomenopauzalnego, połączonego z obfitymi miesiączkami,
- osób starszych.
Jak długo można stosować laktoferynę i kiedy ją przyjmować?
Laktoferyna może być stosowana przez dłuższy czas, jednak zalecana długość suplementacji zależy od indywidualnych potrzeb organizmu oraz zaleceń producenta. Przyjmuje się, że powinno się przyjmować ją przez przynajmniej 3 miesiące. Warto pamiętać, że laktoferyna jest białkiem naturalnie występującym w organizmie, co wpływa na jej dobrą tolerancję.
Czy laktoferynę lepiej przyjmować przed czy po jedzeniu? Odpowiedź na to pytanie zależy od konkretnego produktu i zaleceń dotyczących sposobu stosowania. Informacje o tym, jak przyjmować dany produkt z laktoferyną, znajdziesz na jego opakowaniu lub w ulotce.
Laktoferyna a colostrum – czym się różnią?
To bardzo powszechne pytanie: jaka jest różnica między laktoferyną a colostrum i co jest lepsze? Tak naprawdę laktoferyna znajduje się w colostrum, czyli siarze. Colostrum zawiera wiele naturalnych składników, w tym właśnie laktoferynę. Ponieważ colostrum ma jednak także białka mleka, może być gorzej tolerowane przez niektóre osoby.
Laktoferyna to naturalne białko obecne w organizmie człowieka już od urodzenia. Jedną z jej funkcji jest wiązanie żelaza, co ma duże znaczenie biologiczne. Występuje między innymi w siarze, mleku kobiecym, a także w suplementach dla dzieci i dorosłych, m.in. Naturell, takich jak Lactifer w kapsułkach, Lactifer w kroplach oraz Lactifer w saszetkach.
Przypisy:
[1] Paweł Kowalczyk, Katarzyna Kaczyńska, Patrycja Kleczkowska, Iwona Bukowska-Ośko, Karol Kramkowski, Dorota Sulejczak, The Lactoferrin Phenomenon—A Miracle Molecule, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9104648/
[2] Matylda Czosnykowska-Łukacka, Magdalena Orczyk-Pawiłowicz, Barbara Broers, Barbara Królak-Olejnik, Lactoferrin in Human Milk of Prolonged Lactation, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6835443/