Selen - właściwości, działanie, na co pomaga. Suplementacja i źródła selenu

Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 22.08.2022

Choć mało się o nim słyszy, selen to bardzo ważny składnik odżywczy, który organizm ​​musi pozyskiwać z diety. Jest niezbędny dla zdrowia – pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Odkryj właściwości selenu dla organizmu oraz korzyści z jego spożywania. Sprawdź, w czym jest selen.

Selen – właściwości i zastosowanie

Selen to pierwiastek, o którym jeszcze do niedawna nieczęsto mówiło się w kontekście zdrowej diety. Prezentowane przez selen właściwości są jednak dla organizmu niesamowicie istotne.

Warto więc poznać źródła selenu w jedzeniu, aby móc zapewnić sobie prawidłową ilość tego pierwiastka i uchronić się przed poważnymi dolegliwościami związanymi z jego obniżonym poziomem.

Selen działa pomocniczo w ochronie białek i lipidów przed uszkodzeniem oksydacyjnym

Wolne rodniki to produkty uboczne procesów, które każdego dnia zachodzą w ludzkim organizmie. Ich liczbę zwiększa niezdrowy tryb życia, na przykład używki, zła dieta czy brak ruchu. Powoduje to stan nazywany stresem oksydacyjnym.

Przeciwutleniacze, takie jak selen, to związki, które pomagają zneutralizować nadmiar wolnych rodników i ochronić przed stresem oksydacyjnym.

Selen – pierwiastek ważny dla zdrowia tarczycy i układu odpornościowego

Selen odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Zawiera ona największą ilość tego pierwiastka spośród wszystkich organów ludzkiego ciała. Hormony tarczycy regulują przemianę materii we wszystkich narządach i tkankach organizmu.

Selen bierze udział w wytwarzaniu i przemianach hormonów tarczycy. Dostarczenie odpowiedniej dziennej podaży selenu, zarówno poprzez włączenie do diety bogatych w ten pierwiastek naturalnych produktów, jak i suplementów, jest ważne dla zdrowia tarczycy.

Selen wspomaga również funkcjonowanie układu odpornościowego poprzez m.in. pobudzenie syntezy przeciwciał oraz powstawania i dojrzewania komórek układu odpornościowego (limfocytów T i B).

W czym jest selen? Dobre źródła selenu

Istnieje kilka produktów spożywczych o wysokiej zawartości selenu. Jego dobrym źródłem są:

  • orzechy brazylijskie
  • halibut
  • tuńczyk
  • ostrygi
  • sardynki
  • grzyby shiitake

Ilość selenu w żywności pochodzenia roślinnego różni w zależności od stężenia tego minerału w ziemi uprawnej. Przeciętna zawartość selenu w glebach Polski jest mniejsza od średniej światowej, a najniższe poziomy występują w województwach kujawsko-pomorskim, lubelskim, dolnośląskim, warmińsko-mazurskim i podlaskim1.

Dlatego szczególnie dla osób z tych regionów dobrym pomysłem może być włączenie do diety suplementu selenu organicznego, na przykład marki Naturell. Trzeba tylko pamiętać, by dobrze dobrać jego ilość, gdyż nadmiar tego minerału bywa szkodliwy.

Jeśli chodzi o selen, właściwości zdrowotne tego pierwiastka często są niedoceniane. Selen dla organizmu jest niezbędny. Pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, ma też wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i układu odpornościowego.

Selen znajduje się w różnych produktach spożywczych, choć u niektórych osób sama dieta może nie dostarczać go w odpowiedniej ilości. Dlatego warto rozważyć jego suplementację, by utrzymać prawidłowy poziom selenu w organizmie.

Źródło:

  1. Darecki, A. Saeid, H. Górecki: Selen w perspektywie fortyfikacji roślin o znaczeniu gospodarczym dla Polski. Wiadomości Chemiczne, 2015.

Najważniejsze produkty ze składnikiem: