30 kapsułek wegańskich

Naturell KOMPLEKS VEGE

Sprawdź, gdzie kupić
czysty skład1 naturalne składniki aktywne, organiczne
i roślinne składniki2
wegański
Kompleks witamin i składników mineralnych uzupełniających dietę roślinną
Wsparcie diety wegańskiej, wegetariańskiej i fleksitariańskiej (ograniczającej spożycie mięsa)
Skład oraz ilości składników dobrane przez ekspertów na podstawie analizy badań i doniesień o podaży składników w diecie roślinnej

Kup teraz w wybranych sklepach

Naturell KOMPLEKS VEGE

Kompleks Vege

Allegro.pl

Kup teraz

Ceneo.pl

Kup teraz

Image

Weganin

Image

Wegetarianin

Image

Osoba ograniczająca
spożycie mięsa i produktów
odzwierzęcych

Czysty skład1

Zadbaliśmy o brak substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia. W wegańskiej kapsułce znajdziesz składniki aktywne, bez zbędnych dodatków.

Jakość składników

Postawiliśmy na aktywne, metylowane, organiczne i roślinne składniki: • aktywna, metylowana wit. B12 • organiczny cynk i selen o wyższej biodostępności3 • naturalna i wegańska wit. D3 z porostów i jod z alg

Skład stworzony przez ekspertów

Składniki i ilości opracowane przez ekspertów na co dzień pracujących z osobami na diecie roślinnej. Zostały wybrane tylko te substancje, których zawartość jest niska w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – unikano składników, w które bogata jest dieta roślinna.

Wygoda odpowiednie składniki w 1 kapsułce

Wybierasz celowany preparat – 1 kapsułka z kluczowymi składnikami w zastępstwie 5 różnych tabletek.

w duchu lagom – w sam raz, w harmonii
bez cukru i laktozy, bezglutenowy
odpowiedni dla wegan i wegetarian

Wegańska witamina D3

Wegańska witamina D3

Naturalnego pochodzenia z porostu chrobotka reniferowego (Cladonia rangiferina)
Jod roślinnego pochodzenia

Jod roślinnego pochodzenia

Pozyskany z alg (Ascophyllum nodosum)
Witamina B12

Witamina B12

Aktywna, metylowana (metylokobalamina)
Organiczny cynk

Organiczny cynk

O wyższej biodostępności3
Selen pochodzenia naturalnego

Selen pochodzenia naturalnego

(Z drożdży selenowych) w postaci związku organicznego

Zawartość składników

w 1 kapsułce
Workoliść członowaty (Ascophyllum nodosum) w tym jod:
187,5 mg
150 µg (100%*)
Witamina B12 (metylokobalamina)
100 µg (4000%*)
Selen (drożdże wzbogacone w selen)
55 µg (100%*)
Witamina D (cholekalcyferol)
15 µg (300%*)
Cynk (glukonian cynku)
11 mg (110%*)
*procent realizacji Referencyjnych Wartości Spożycia
SKŁADNIKI:
(w przeliczeniu na zalecaną porcję dzienną – 1 kapsułka): algi brunatne workoliść członowaty (Ascophyllum nodosum) 187,5 mg zawierające jod 150 µg (100% RWS*); hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka); cynk (glukonian cynku) 11 mg (110% RWS*); otręby ryżowe; selen (drożdże wzbogacone w selen) 55 µg (100% RWS*); witamina B12 (metylokobalamina) 100 µg (4000% RWS*); witamina D (cholekalcyferol) 15 µg (300% RWS*).

ZALECANA PORCJA DO SPOŻYCIA W CIĄGU DNIA:

Dorośli:
1 kapsułka dziennie.

OGRANICZENIA STOSOWANIA:

Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu, w tym na drożdże. Preparat nie może być stosowany przez dzieci. Kobiety w okresie ciąży i karmiące piersią stosowanie produktu powinny skonsultować z lekarzem.

Zbrylanie wsadu kapsułki jest procesem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA:

Produkt należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.

OSTRZEŻENIA I INNE INFORMACJE:

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Istotne jest prowadzenie zdrowego stylu życia i stosowanie zróżnicowanej diety dostarczającej organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych.

Dlaczego skład został skomponowany właśnie w ten sposób?

Dieta roślinna jest równie bezpieczna jak tradycyjna – może jednak wymagać suplementacji pojedynczych składników. Na podstawie rekomendacji ekspertów i analizy europejskich badań naukowych o podaży składników w diecie roślinnej zawarliśmy w Naturell Kompleks Vege kluczowe składniki aktywne. Zostały wybrane tylko te substancje, których zawartość jest niska w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – unikano składników, w które bogata jest dieta roślinna.
Są to:

Witamina B12
Praktycznie nie występuje w świecie roślinnym, a jej głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego.
Jej aktywna forma – metylokobalamina – w odróżnieniu od cyjanokobalaminy to forma naturalnie występująca w ludzkim organizmie i żywności. Cechuje ją wyższa biodostępność, w porównaniu do cyjanokobalaminy4.

Witamina D3
Wyniki kilku badań wykazały, że weganie ze względu na ograniczone spożycie pokarmów zwierzęcych są bardziej narażeni na niedobory witaminy D i wapnia w diecie niż osoby jedzące mięso, szczególnie w miesiącach zimowych5,6.

Selen
Czynnikiem ułatwiającym przyswajanie selenu z pożywienia jest m.in. białko (metionina), stąd dostępność selenu z diety w warunkach niedoborów białka spada7. Badania sugerują, że istnieje większa tendencja do niskiego spożycia selenu u wegan8-10.

Cynk
Jest szeroko dostępny w żywności pochodzenia roślinnego, ale nie jest łatwo przyswajalny11. Sugeruje się, że wegetarianie mogą potrzebować spożywać do 50% więcej cynku niż nie-wegetarianie ze względu na jego słabą biodostępność11.

Jod
Zawartość jodu w pokarmach roślinnych jest niska ze względu na wyjątkowo niskie stężenie jodu w glebie w wielu krajach12. Przegląd piśmiennictwa wskazuje, że u wegan i wegetarian, którzy nie spożywają suplementów jodu i produktów morskich, spożycie jodu w diecie jest niewystarczające13,14.

Dlaczego w produkcie nie znalazło się żelazo?

Żelazo nie zawsze jest niedoborowe w grupie wegan8,15-17. Należy również pamiętać, że zbyt duża podaż żelaza może być szkodliwa dla zdrowia18, a decyzję o ewentualnym rozpoczęciu suplementacji należy podjąć wspólnie ze specjalistą na podstawie wyników badań laboratoryjnych.

Dlaczego w produkcie nie znalazł się wapń?

Podaż wapnia u wegan poniżej normy stwierdzono w kilku badaniach15,19, w innych zaś na granicy normy16.

Należy pamiętać, że zbyt duże spożycie wapnia może być szkodliwe dla zdrowia18. Wiele świadomych osób będących na diecie roślinnej spożywa produkty fortyfikowane w wapń, dlatego ewentualne ilości suplementowanego wapnia powinny być dobierane indywidualnie.

Czy są inne składniki warte suplementacji z punktu widzenia diety roślinnej?

W przypadku diet eliminacyjnych np. wegańskiej czy wegetariańskiej warto zwrócić uwagę na kwasy omega-3. Ze względu na częste wykluczenie z diety ryb i owoców morza, kwasy omega-3 (szczególnie DHA) mogą być zagrożone niedoborem w diecie roślinnej. Należy pamiętać, że coraz bardziej popularny olej z wiesiołka to źródło głównie szeroko dostępnych kwasów omega-6, nie omega-3.

Wśród kwasów omega-3 najbardziej pożądane są EPA i DHA, jednak jeśli będą pochodzić z ryb lub kryla, to nie zostaną zaakceptowane przez wegan. Jednocześnie kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego (np. z oleju lnianego) to głównie kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest łatwo dostępny w diecie i zazwyczaj nie wymaga suplementacji. Dlatego racjonalnym rozwiązaniem jest spożywanie EPA i DHA z alg morskich.

1. Czysty skład – bez substancji wypełniających, barwników, konserwantów syntetycznego pochodzenia.
2. Naturell Kompleks Vege zawiera aktywną, metylowaną witaminę B12 w postaci metylokobalaminy, organiczny cynk i selen naturalnego pochodzenia w formie organicznej. W produkcie znajduje się wegańska witamina D3 naturalnego pochodzenia z porostu – chrobotka reniferowego oraz jod pozyskany z alg.
3. Niż te w formie nieorganicznej. Cynk: Wegmüller R., [et al.], Zinc Absorption by Young Adults from Supplemental Zinc Citrate Is Comparable with That from Zinc Gluconate and Higher than from Zinc Oxide, J. Nutr. 144: 132–136, 2014. Selen: Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
4. W porównaniu do cyjanokobalaminy. Źródło: Cristiana Paul, Comparative Bioavailability and Utilization of Particular Forms of B12 Supplements With Potential to Mitigate B12-related Genetic Polymorphisms, Integrative Medicine, Vol. 16, No. 1, February 2017.
5. Crowe, F.L.; Steur, M.; Allen, N.E.; Appleby, P.N.; Travis, R.C.; Key, T.J. Plasma concentrations of 25-hydroxyvitamin D in meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans: Results from the EPIC-Oxford study. Public Health Nutr. 2011, 14, 340–346, doi:10.1017/S1368980010002454.
6. DeLuca HF (2004) Overview of general physiologic features and functions of vitamin D. Am J Clin Nutr 80, 1689S–1696S.
7. Panel, E. & Nda, A. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for selenium. EFSA J. 12, 1–67 (2014).
8. Schupbach, R.; Wegmuller, R.; Berguerand, C.; Bui, M.; Herter-Aeberli, I. Micronutrient status and intake in omnivores, vegetarians and vegans in Switzerland. Eur. J. Nutr. 2017, 56, 283–293, doi:10.1007/s00394-015-1079-7.
9. Elorinne, A.L.; Alfthan, G.; Erlund, I.; Kivimaki, H.; Paju, A.; Salminen, I.; Turpeinen, U.; Voutilainen, S.; Laakso, J. Food and nutrient intake and nutritional status of Finnish vegans and non-vegetarians. PLoS One 2016, 11, 1–14, doi:10.1371/journal.pone.0148235;
10. Sobiecki, J.G.; Appleby, P.N.; Bradbury, K.E.; Key, T.J. High compliance with dietary recommendations in a cohort of meat eaters, fish eaters, vegetarians, and vegans: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition–Oxford study. Nutr. Res. 2016, 36, 464–477, doi:10.1016/j.nutres.2015.12.016.
11. Hunt, J.R. Moving toward a plant-based diet: Are iron and zinc at risk? Nutr. Rev. 2002, 60, 127–134, doi:10.1301/00296640260093788.
12. Park YK, Harland BF, Vanderveen JE, Shank FR, Prosky L: Estimation of dietary iodine intake of Americans in recent years. J Am Diet Assoc 1981;79:17–24.
13. Lightowler HJ, Davies GJ: Sources of iodine in the vegan diet. Proc Nutr Soc 1996;55:13.
14. Draper A, Lewis J, Malhotra N, Wheeler E: The energy and nutrient intakes of different types of vegetarians, a cause for supplements? Br J Nutr 1993;69:3–19.
15. Chen, C.; Chaudhary, A.; Mathys, A. Dietary change scenarios and implications for environmental, nutrition, human health and economic dimensions of food sustainability. Nutrients 2019, 11, 1–21, doi:10.3390/nu11040856.
16. Elorinne, A.L.; Alfthan, G.; Erlund, I.; Kivimäki, H.; Paju, A.; Salminen, I.; Turpeinen, U.; Voutilainen, S.; Laakso, J. Food and nutrient intake and nutritional status of Finnish vegans and non-vegetarians. PLoS One 2016, 11, 1–14, doi:10.1371/journal.pone.0148235.
17. Kristensen, N.B.; Madsen, M.L.; Hansen, T.H.; Allin, K.H.; Hoppe, C.; Fagt, S.; Lausten, M.S.; Gøbel, R.J.; Vestergaard, H.; Hansen, T.; et al. Intake of macro- and micronutrients in Danish vegans. Nutr. J. 2015, 14, 1–10, doi:10.1186/s12937-015-0103-3.
18. Normy Żywienia populacji polskiej, IŻŻ 2020 r. red. Jarosz.
19. Kohlenberg-Mueller, K.; Raschka, L. Calcium balance in young adults on a vegan and lactovegetarian diet. J. Bone Miner. Metab. 2003, 21, 28–33, doi:10.1007/s007740300005.