Witamina B6 – jakie ma właściwości i zastosowanie, kiedy ją suplementować?

Za co odpowiada witamina B6 w organizmie? Jaką ilość witaminy B6 dziennie powinniśmy dostarczać wraz z jedzeniem, a kiedy sięgnąć po suplementy diety z witaminą B6?
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 25.08.2022

Prawidłowy poziom witamin z grupy B, w tym witaminy B6, jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jaką ilość witaminy B6 dziennie powinniśmy dostarczać wraz z dietą i kiedy sięgnąć po suplementy uzupełniające ten ważny składnik odżywczy? Sprawdź!

Czym jest witamina B6?

Witamina B6 jest grupą sześciu organicznych związków, które są pochodnymi pirydyny, stąd jej zamiennie stosowana nazwa: pirodyksyna. Aktywną biologicznie formą witaminy B6 jest fosforan pirydoksalu. Około 75-80% witaminy B6 w tkankach znajduje się w mięśniach, w tym w mięśniu sercowym. Ponadto substancja akumuluje się w wątrobie, a także w plazmie i erytrocytach (czerwonych krwinkach).

Witamina B6 – właściwości

Witamina B6 została odkryta w 1934 roku. Jest rozpuszczalna w wodzie, tak jak wszystkie witaminy z grupy B. Działa jako prekursor istotnych koenzymów, wspierając prawidłową pracę organizmu. Prawidłowy poziom witaminy B6:

  • wspomaga proces produkcji czerwonych krwinek,
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • wspomaga utrzymanie zrównoważonej gospodarki hormonalnej organizmu,
  • wspiera prawidłowy metabolizm energetyczny organizmu,
  • warunkuje prawidłowy proces wchłaniania i przemiany białka,
  • wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i funkcje poznawcze.

Witamina B6 – źródła

Źródłem witaminy B6 są zarówno produkty roślinne, jak i te pochodzenia zwierzęcego. Sporo witaminy B6 zawierają podroby, przede wszystkim wątroba oraz dobrej jakości wędliny. Źródłem witaminy B6 jest też mięso drobiowe (kurczak, indyk).

Aby uzupełnić poziom witaminy B6 warto również sięgać po:

  • warzywa strączkowe
  • ziemniaki
  • kasze (mnóstwo witaminy B6 zawiera na przykład kasza gryczana)
  • pieczywo i makarony z pełnoziarnistej mąki
  • brązowy ryż
  • drożdże

Witaminę B6 zawierają również otręby pszenne, soja i ryby. Wśród warzyw najwięcej witaminy B6 mają:

  • biała fasola
  • biała kapusta
  • brukselka
  • marchew
  • brokuły

Można też sięgnąć po owoce takie jak pomarańcze, banany i czarne porzeczki. Pamiętajmy jednak, że najlepiej jeść je na surowo (dotyczy to również warzyw), na przykład w postaci świeżo wyciskanych soków. Gotowanie i mrożenie sprawiają, że produkty żywnościowe tracą cenne witaminy, w tym witaminę B6.

Witamina B6 – zastosowanie i dawkowanie

Na co pomaga witamina B6? Przede wszystkim ważne, by jej dzienna podaż była na właściwym poziomie, ponieważ jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dzienna zalecana ilość witaminy B6 wynosi odpowiednio:

  • 0,5 mg dla dzieci od 1 do 3 lat,
  • 0,6 mg dla dzieci od 4 do 6 lat,
  • 1,0 mg dla dzieci od 7 do 9 lat,
  • 1,2 mg dla młodzieży od 10 do 18 lat,
  • Od 1,3 mg dla osób dorosłych1.

Nie zawsze jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych, w tym witaminy B6 za sprawą diety. Można wówczas zastosować suplement diety, na przykład Naturell Witamina B Complex Forte, który zawiera witaminę B6.

Źródło:

  1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP-PZH, Warszawa, 2020.

Najważniejsze produkty ze składnikiem: