Witamina D – właściwości, działanie, źródła, suplementacja

Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 25.08.2022

Witamina D jest niezbędna dla naszego dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma wpływ na stan naszych kości i pracę układu odpornościowego, a także na płodność, wygląd cery, włosów i paznokci. Sprawdź, jakie są źródła witaminy D w pożywieniu i dlaczego tak ważne jest dla jej syntezy słoneczne światło. Dowiedz się też, kiedy i w jakiej ilości suplementować witaminę D.

Witamina D – właściwości

Witamina D została odkryta w 1918 roku. Nazwa ta odnosi się do grupy organicznych związków steroidowych rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina D w przyrodzie występuje w dwóch postaciach. Są to:

  • ergokalcyferol, nazywany witaminą D2 – jest on syntetyzowany przez rośliny oraz grzyby, nie występuje naturalnie w organizmach zwierzęcych, przez co jest trudniej przyswajalny przez człowieka
  • cholekalcyferol, czyli witamina D3 – to postać witaminy D syntetyzowana przez organizmy zwierzęce, w tym ludzki

Rola witaminy D w ludzkim organizmie jest nie do przecenienia. Witamina D wszechstronnie wspiera jego prawidłowe funkcjonowanie. Wspomaga m.in.:

  • prawidłowy proces wchłaniania się wapnia i fosforu
  • utrzymanie zdrowych kości i zębów
  • pracę układu odpornościowego
  • prawidłowe funkcjonowanie mięśni
  • gospodarkę wapniowo-fosforową

Witamina D – źródła

W przypadku składnika, jakim jest witamina D, źródła w pożywieniu to przede wszystkim oleje roślinne i niektóre gatunki grzybów. Chodzi tu głównie o witaminę D2, natomiast źródłem witaminy D3 w pożywieniu są głównie tłuste ryby morskie. Najwięcej witaminy D3 mają:

  • węgorz
  • śledzie
  • sardynki
  • łosoś
  • dorsz

Pewne jej ilości zawierają także ser żółty, żółtka i masło.

Podstawowym źródłem witaminy D3 jest jednak światło słoneczne, pod którego wpływem ludzki organizm syntetyzuje cholekalcyferol, czyli witaminę D3. Warunkiem wytworzenia dostatecznej jej ilości jest odpowiednio długa ekspozycja na działanie słońca. Zaleca się korzystać z niej około 15 minut dziennie, najlepiej w godzinach 10-15.

Jeśli stosujemy krem z filtrem słonecznym, kąpiel słoneczna powinna trwać odpowiednio dłużej. Wystarczy ekspozycja nieosłoniętej skóry twarzy, ramion i na przykład ud, nie musimy koniecznie udawać się na plażę. Warto jednak wiedzieć, że osoby o ciemnej karnacji, a także te mocno opalone potrzebują więcej czasu na syntezę witaminy D3 pod wpływem promieni słonecznych.

Czy można brać witaminę D latem?

W miesiącach wiosennych i letnich słońca jest w naszej strefie klimatycznej wystarczająco dużo, by zapewnić sobie właściwą porcję witaminy D3. W okresie jesienno-zimowym jednak skuteczna synteza cholekalcyferolu może być utrudniona, ponieważ słońce często bywa zasłonięte chmurami, a dni są krótkie.

W utrzymaniu prawidłowego poziomu witaminy D, zwłaszcza w okresie od października do kwietnia, pomocne są suplementy diety. Witaminę D zawierają m.in. produkty Naturell Witamina D3 oraz Witamina D3 + K2 MK-7.

Niektórzy specjaliści zalecają, by witaminę D3 suplementować przez cały rok, także latem, niezależnie od ekspozycji na słońce. Ma to związek z tym, że w naszej szerokości geograficznej również latem nie zawsze dni są na tyle słoneczne, by w pełni korzystać z dobrodziejstw naturalnej syntezy witaminy D3 i zgromadzić odpowiednią jej ilość.

Witamina D – na co pomaga?

Witamina D ma wszechstronne działanie, a zbyt mała jej ilość niekorzystnie wpływa  na stan naszego organizmu. Suplementy z witaminą D mogą pomóc w okresie zwiększonego zapotrzebowania na ten składnik, w okresie obniżonej odporności, w czasie intensywnego rozwoju układu kostnego.

Ile brać witaminy D?

Zalecana dzienna ilość witaminy D to dla noworodków i niemowląt to 400 UI, a dla starszych dzieci od 800 do 2000 UI dziennie oraz 2000 UI dziennie dla osób dorosłych.

Jeśli suplementujemy witaminę D przez cały rok, weźmy pod uwagę nasz styl życia i dietę. Być może latem potrzebna będzie mniejsza ilość „witaminy słońca” dostarczanej w postaci suplementów diety, zaś jej porcję należy zwiększyć w okresie jesienno-zimowym. W razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem i wykonać badanie na oznaczenie poziomu witaminy D we krwi.

Najważniejsze produkty ze składnikiem: