Roślinne źródła witaminy B12 dla wegetarian i wegan - gdzie szukać witaminy B12 poza produktami pochodzenia zwierzęcego?

Witamina B12 ma kluczowe znaczenie dla właściwej pracy twojego organizmu. Głównym jej źródłem są produkty odzwierzęce. Czym je zastąpić w diecie wegańskiej i wegetariańskiej?
Roślinne źródła witaminy B12 dla wegetarian i wegan - gdzie szukać witaminy B12 poza produktami pochodzenia zwierzęcego? Bowl z ciecierzycą i warzywami.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 13.01.2023

Witamina B12 ma kluczowe znaczenie dla właściwej pracy twojego organizmu. Głównym źródłem tej witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego. Gdzie zatem powinny jej szukać osoby, które na co dzień nie jedzą mięsa? Jakie jest najlepsze źródło witaminy B12 dla wegetarian i wegan?

Witamina B12 – źródła pokarmowe

Obniżony poziom witaminy B12 w diecie jest coraz częściej pojawiającym się problemem. Największe ryzyko zmierzenia się z tym problemem dotyczy właśnie osób, które wyeliminowały ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego. Źródłami kobalaminy, a więc witaminy B12 są bowiem przede wszystkim:

  • podroby – zwłaszcza wątróbka
  • mięso
  • ryby
  • owoce morza
  • sery żółte i sery pleśniowe
  • jajka
  • mleko i jego przetwory

Jak widać, źródła witaminy B12 to lista produktów odzwierzęcych, które dla weganina są nie do zaakceptowania. Czy ponadto istnieją jakieś naturalne źródła witaminy B12 niezwierzęcego pochodzenia? Roślinne źródła witaminy B12 to m.in. pieczarki i inne grzyby. Te produkty nie dostarczą jej jednak w ilości niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania twojego organizmu, dlatego konieczne może okazać się wdrożenie suplementacji.

Witamina B12 dla wegan – tu ją znajdziesz

Jeśli nie jesz mięsa, a chcesz uzupełnić poziom witaminy B12, masz kilka możliwości. Szukając źródła witaminy B12 w pożywieniu, warto poszukać w sklepach tzw. produktów fortyfikowanych. Są to produkty spożywcze pochodzenia roślinnego, np.:

  • płatki zbożowe
  • batoniki musli
  • produkty sojowe, które są wzbogacane witaminą B12

Produkty fortyfikowane dostarczają w dalszym ciągu tylko nieznaczną ilość witaminy B12.

Drugą – znacznie wydajniejszą opcją – jest suplementacja witaminy B12. O zachowanie prawidłowego poziomu witaminy B12 w organizmie możesz zadbać, sięgając po suplementy diety z metylokobalaminą, np. te z  Naturell. Bardzo wygodne w użyciu są produkty w formie tabletki do rozgryzania i żucia, które rozpuszczają się w jamie ustnej i są łatwo przyswajalne przez organizm.

Dodatkową zaletą jest fakt, że płatki zbożowe i musli najczęściej zawierają dużą ilość cukru, co może być problematyczne dla osób chcących zdrowo się odżywiać.

Dbaj o prawidłowy poziom witaminy B12 w swoim organizmie. Mimo że trudno ją znaleźć poza produktami zwierzęcymi, możesz ją z łatwością suplementować.

Witamina B12 – jak przyjmować i dlaczego warto ją suplementować?

Witamina B12 wspiera pracę układu nerwowego i. Obniżony jej poziom w organizmie może prowadzić do odczuwania zmęczenia, problemów z koncentracją i pamięcią.

Zadbaj o właściwy poziom witaminy B12

Witamina B12 jest składnikiem kluczowym dla twojego zdrowia. Utrzymanie jej właściwego poziomu sprzyja m.in.:

  • właściwej pracy układu krwiotwórczego,
  • prawidłowemu działaniu układu nerwowego,
  • zmniejszeniu ryzyka wystąpienia ogólnego osłabienia, wahań nastroju i dokuczliwych bólów głowy.

Dlatego właśnie – szczególnie gdy jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej – powinieneś zadbać o uzupełnianie witaminy B12. Pamiętaj, że jej dobowe zapotrzebowanie u dorosłego człowieka wynosi 2,4 μg.

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Zbliżenie na otwartą książkę, kubek kakao i świeczki, leżące na parapecie w zimowy dzień.

Hygge - sztuka szczęścia w duńskim stylu

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Przekonaj się, na czym polega i jak włączyć jej zasady do swojej codziennej rutyny.

czytaj
Jak dbać o zdrowie w zimne dni? Włączając do menu produkty rozgrzewające. Co jeść zimą, by wesprzeć odporność? Na drewnianym blacie, wokół drewnianej deski do krojenia leżą rozłożone warzywa sezonowe na jesień i zimę - dynia, warzywa korzeniowe i cebulowe, kolba kukurydzy oraz 3 miski z różnymi zupami zimowymi.

Jaka dieta na zimę?

Jak dbać o zdrowie i odporność w chłodniejsze dni? Modyfikując dietę i włączając do niej produkty rozgrzewające, wzmacniające odporność i dobre samopoczucie jesienią oraz zimą.

czytaj