Pudding chia z mango na mleczku kokosowym

Czas przygotowania: 10 min Liczba porcji: 4
Przepis na pudding chia z mango na mleczku kokosowym.

Czas przygotowania: 10 minut (plus minimum 2–3 godziny chłodzenia

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub syropu z agawy
  • szczypta soli
  • 1 duże, dojrzałe mango
  • posypka deseru np. prażone wiórki kokosowe, posiekane orzechy, płatki migdałów, granola

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia wlej mleko kokosowe, dodaj nasiona chia oraz syrop klonowy (lub inny słód), szczyptę soli i dokładnie wymieszaj, aby nasiona równomiernie pokryły się płynem.
  2. Masę włóż do lodówki na 15 minut, po czym ponownie wymieszaj.
  3. Przełóż przygotowany pudding do 4 miseczek lub słoiczków, odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin (lub na całą noc).
  4. Gdy pudding chia już zgęstnieje obierz mango, odkrój pestkę i zblenduj miąższ na gładką pulpę.
  5. Ułóż warstwę zblendowanego mango na pudding chia.
  6. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać wierzch prażonymi wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów, posiekanymi orzechami lub ulubioną granolą.
  7. Deser podawaj dobrze schłodzony.

Inne przepisy z kategorii Desery:

Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Jogurt z pieczonym rabarbarem, truskawkami i słodką tahiną

Czas przygotowania: 10 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Budyń jaglany z czekoladą

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Brownie z fasoli

Czas przygotowania: 1,5 godziny Liczba porcji: 1 porcja ciasta, 12 kawałków
czytaj