Czas przygotowania: 10 minut (plus minimum 2–3 godziny chłodzenia
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub syropu z agawy
- szczypta soli
- 1 duże, dojrzałe mango
- posypka deseru np. prażone wiórki kokosowe, posiekane orzechy, płatki migdałów, granola
Sposób przygotowania:
- Do naczynia wlej mleko kokosowe, dodaj nasiona chia oraz syrop klonowy (lub inny słód), szczyptę soli i dokładnie wymieszaj, aby nasiona równomiernie pokryły się płynem.
- Masę włóż do lodówki na 15 minut, po czym ponownie wymieszaj.
- Przełóż przygotowany pudding do 4 miseczek lub słoiczków, odstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin (lub na całą noc).
- Gdy pudding chia już zgęstnieje obierz mango, odkrój pestkę i zblenduj miąższ na gładką pulpę.
- Ułóż warstwę zblendowanego mango na pudding chia.
- Przed podaniem możesz dodatkowo posypać wierzch prażonymi wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów, posiekanymi orzechami lub ulubioną granolą.
- Deser podawaj dobrze schłodzony.