Budyń jaglany z czekoladą

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2
Budyń jaglany z czekoladą

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • opcjonalnie: łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • ulubiony słodzik: syrop daktylowy, klonowy, z agawy lub cukier – ilość według uznania
  • duża szczypta cynamonu
  • 5 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • do podania: ulubione owoce

Przygotowanie:

  1. Kaszę dokładnie przepłukujemy na sicie – najpierw zimną wodą, później wrzątkiem.
  2. Gotujemy ją w rondelku o grubym dnie w 2 szklankach mleka przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę oleju (opcjonalnie), sól, słodzik, cynamon i gorzką czekoladę oraz 2 łyżki masła orzechowego. Całość mieszamy.
  4. Masę przekładamy do blendera, dodajemy pół szklanki mleka i blendujemy do momentu uzyskania w miarę gładkiej konsystencji à la budyń.
  5. Podajemy z ulubionymi świeżymi owocami.

Inne przepisy z kategorii Desery:

Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Jogurt z pieczonym rabarbarem, truskawkami i słodką tahiną

Czas przygotowania: 10 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Brownie z fasoli

Czas przygotowania: 1,5 godziny Liczba porcji: 1 porcja ciasta, 12 kawałków
czytaj
Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Zielone smoothie ze szpinakiem

Czas przygotowania: 5 min Liczba porcji: 1
czytaj