Wegańska sałatka z soczewicy i rukoli z dressingiem balsamicznym

Czas przygotowania: 20-25 min Liczba porcji: 2
Przepis na wegańską sałatkę z soczewicą i rukolą z dressingiem balsamicznym.

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej zielonej lub brązowej soczewicy lub około 1,5 szklanki ugotowanej
  • 2 duże garście rukoli
  • 1/2 ogórka
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1/4 czerwonej cebuli, cienko pokrojonej w piórka
  • 1/2 awokado, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni
  • 1 łyżka prażonych pestek słonecznika

Dressing balsamiczny:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (lub agawy)
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie (ok. 20 minut, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana). Odcedź i przestudź. Jeśli używasz gotowanej lub z puszki – opłucz dokładnie i odcedź.
  2. Pokrój ogórka w półplasterki.
  3. Przekrój pomidorki koktajlowe na pół.
  4. Pokrój awokado w kostkę.
  5. Pokrój czerwoną cebulę w cienkie piórka.
  6. W dużej misce połącz soczewicę z warzywami i rukolą.
  7. W małej miseczce połącz wszystkie składniki dressingu – wymieszaj dokładnie trzepaczką lub widelcem.
  8. Na suchej patelni upraż pestki dyni i słonecznika.
  9. Dodaj dressing i delikatnie wymieszaj, przełóż do osobnych talerzy.
  10. Posyp sałatkę prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Inne przepisy z kategorii Sałatki:

Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Tabbouleh

Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Chrupiąca sałatka ze szparagów

Czas przygotowania: 15 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Sałatka z ciecierzycą i awokado

Czas przygotowania: 10 min Liczba porcji: 1
czytaj