Wegańska sałatka z soczewicy i rukoli z dressingiem balsamicznym
Czas przygotowania:20-25 minLiczba porcji:2
Składniki:
1/2 szklanki suchej zielonej lub brązowej soczewicy lub około 1,5 szklanki ugotowanej
2 duże garście rukoli
1/2 ogórka
10 sztuk pomidorków koktajlowych
1/4 czerwonej cebuli, cienko pokrojonej w piórka
1/2 awokado, pokrojonego w kostkę
1 łyżka prażonych pestek dyni
1 łyżka prażonych pestek słonecznika
Dressing balsamiczny:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka syropu klonowego (lub agawy)
1/2 łyżeczki musztardy dijon
przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie (ok. 20 minut, aż będzie miękka, ale nie rozgotowana). Odcedź i przestudź. Jeśli używasz gotowanej lub z puszki – opłucz dokładnie i odcedź.
Pokrój ogórka w półplasterki.
Przekrój pomidorki koktajlowe na pół.
Pokrój awokado w kostkę.
Pokrój czerwoną cebulę w cienkie piórka.
W dużej misce połącz soczewicę z warzywami i rukolą.
W małej miseczce połącz wszystkie składniki dressingu – wymieszaj dokładnie trzepaczką lub widelcem.
Na suchej patelni upraż pestki dyni i słonecznika.
Dodaj dressing i delikatnie wymieszaj, przełóż do osobnych talerzy.
Posyp sałatkę prażonymi pestkami dyni i słonecznika.