Zupa krem z pomidorów

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 4
Zupa krem z pomidorów

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 średnia marchew
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 3 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie do podania: grzanki, jogurt kokosowy lub podprażone pestki słonecznika

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Smażymy przez kilka minut do czasu aż cebulka się zeszkli.
  3. Zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut.
  4. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz cukier i gotujemy przez kolejne 5-10 minut (aż marchewka i ziemniaki będą miękkie).
  5. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekaną bazylię i miksujemy całość blenderem ręcznym. Doprawiamy solą i pieprzem.

Inne przepisy z kategorii Zupy: