5 składników na odporność
Dlaczego cynk najlepiej zadziała razem z witaminą C? Jak dostarczyć organizmowi „słoneczną” witaminę, gdy za oknem pochmurno? I gdzie kryje się słynna alliina? Sprawdź, co zawsze warto mieć pod ręką, by wzmocnić układ odpornościowy.
W pracy, w szkole, w autobusie lub na zakupach – nieważne gdzie jesteśmy, nasz układ immunologiczny może zostać zaatakowany. O organizm powinniśmy dbać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Składników, które służą naszej odporności, jest wiele, ale my wybraliśmy pięć, które warto zawsze mieć w domowej apteczce.
Cynk na odporność + witamina C
Cynk i witamina C na odporność są potrzebne do funkcjonowania naszego organizmu i odgrywają w nim niejedną rolę. Jak wpływają na naszą odporność?
- Witamina C (kwas askorbinowy) wspomaga układ immunologiczny poprzez pobudzenie produkcji białych krwinek. Cynk jest z kolei składnikiem kilkudziesięciu enzymów, m.in. i działa przeciwutleniająco.
- Cynk jest też potrzebny do prawidłowego działania tymuliny, czyli hormonu pobudzającego limfocyty T (jest to jeden z typów komórek należących do układu odpornościowego)[1].
Zarówno cynk, jak i witamina C wspomagają pracę układu immunologicznego, jednak działają w różnych mechanizmach. Dzięki temu ich połączenie może przynieść wielokierunkowe działanie.
Witamina D na odporność
Najbardziej znana jest ze swojego działania na układ kostny, pracę mięśni czy zdrowe zęby. Zapewnia utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi, a także odpowiednie wykorzystanie tego pierwiastka, dzięki czemu dba o wzrost i rozwój kości u dzieci.
Zazwyczaj gdzieś na końcu listy wymienia się immunomodulujące działanie witaminy D, a coraz częściej okazuje się, że może to być jedna z jej ważniejszych funkcji.
Co to w ogóle znaczy, że jakaś substancja działa immunomodulująco? Mówiąc najprościej, jest to wpływ na regulację pracy układu odpornościowego i wzmacnianie odpowiedzi immunologicznej.
No dobrze, ustaliliśmy już, że witamina D na odporność jest nam niezwykle potrzebna, teraz pytanie jak ją zdobyć? Po pierwsze, pod wpływem promieniowania UV (np. promieniowania słonecznego) wytwarzana jest przez naszą skórę. Po drugie, przyjmujemy ją z pożywieniem (znajduje się w rybach morskich oraz grzybach). Obie metody są dobre, jednak nie wystarczają do pokrycia naszego zapotrzebowania.
Ilości witaminy D zawarte w pożywieniu są stosunkowo niewielkie, a niestety w naszym klimacie nie ma co liczyć na to, że zapewnimy sobie odpowiednią ilość witaminy D poprzez promieniowanie słoneczne przez cały rok. Teoretycznie w lato łatwiej to osiągnąć, jednak wtedy stosujemy kremy z filtrem, które ograniczają docieranie promieni do naszej skóry.
Trzeba więc pamiętać, by regularnie dostarczać organizmowi witaminę D w postaci suplementacji – zwłaszcza że ok. 90 proc. dorosłych osób w Polsce ma niski poziom witaminy D.
Czosnek na odporność
O czosnku, jako składniku na wzmocnienie odporności, słyszał chyba każdy. Właściwie traktujemy to bardziej jako ludową mądrość niż popartą badaniami wiedzę. Jak jest w rzeczywistości?
Jednym ze składników czosnku jest alliina – bezwonna, rozpuszczalna w wodzie substancja. Podczas rozdrabniania czosnku dochodzi do uaktywnienia enzymu ją rozkładającego, allicyny. Oczywiście trudno sobie wyobrazić, że będziemy jeść czosnek codziennie, szczególnie biorąc pod uwagę jego specyficzny smak i zapach. Właśnie dlatego warto mieć go pod ręką czosnek na odporność np. w postaci suplementu, tzw. czosnek bezzapachowy.
Omega-3 na odporność
Dorosły człowiek powinien spożywać 1-1,5 g kwasów Omega-3 na dobę. Ich wpływ na ludzki organizm jest nie do przecenienia. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) pozytywnie wpływa na pracę mózgu i widzenie. Nie każdy wie, że cenne są nie tylko witaminy, ale i kwasy Omega-3.
W roślinnej odsłonie DHA możemy znaleźć w niektórych algach, co może być cenną informacją dla wegan. Omega-3 możemy też sobie dostarczyć, wybierając odpowiednie suplementy. Jednak przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Warto wiedzieć, że najlepiej dla naszego zdrowia będzie, jeśli wybierzemy odpowiedni suplement Omega-3:
- z 1000 mg oleju rybiego, standaryzowanego na 65 proc. omega-3, w naturalnej postaci triglicerydów (czyli takiej, jaka występuje w rybach, przez co lepiej się wchłania)
- z oleju rybiego z małych, całych ryb zimnowodnych
- z niskim wynikiem na skali TOTOX i na skali Gardnera, które świadczą o niskim poziomie utlenienia czy o świeżości zastosowanego oleju rybiego
- z certyfikowanego oleju rybiego (np. certyfikatem Orivo) pochodzącego z ryb ze zrównoważonych łowisk