5 składników na odporność

Jakie mikro i makroelementy wpływają na wzrost odporności? Jak je łączyć, by uzyskać najlepsze efekty? Dowiedz się więcej!
5 składników na odporność organizmu. Tata z dwójką dzieci spaceruje po lesie.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 09.12.2022

Dlaczego cynk najlepiej zadziała razem z witaminą C? Jak dostarczyć organizmowi „słoneczną” witaminę, gdy za oknem pochmurno? I gdzie kryje się słynna alliina? Sprawdź, co zawsze warto mieć pod ręką, by wzmocnić układ odpornościowy.

W pracy, w szkole, w autobusie lub na zakupach – nieważne gdzie jesteśmy, nasz układ immunologiczny może zostać zaatakowany. O organizm powinniśmy dbać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Składników, które służą naszej odporności, jest wiele, ale my wybraliśmy pięć, które warto zawsze mieć w domowej apteczce.

Cynk na odporność + witamina C

Cynk i witamina C na odporność są potrzebne do funkcjonowania naszego organizmu i odgrywają w nim niejedną rolę. Jak wpływają na naszą odporność?

  1. Witamina C (kwas askorbinowy) wspomaga układ immunologiczny poprzez pobudzenie produkcji białych krwinek. Cynk jest z kolei składnikiem kilkudziesięciu enzymów, m.in. i działa przeciwutleniająco.
  2. Cynk jest też potrzebny do prawidłowego działania tymuliny, czyli hormonu pobudzającego limfocyty T (jest to jeden z typów komórek należących do układu odpornościowego)[1].

Zarówno cynk, jak i witamina C wspomagają pracę układu immunologicznego, jednak działają w różnych mechanizmach. Dzięki temu ich połączenie może przynieść wielokierunkowe działanie.

Witamina D na odporność

Najbardziej znana jest ze swojego działania na układ kostny, pracę mięśni czy zdrowe zęby. Zapewnia utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi, a także odpowiednie wykorzystanie tego pierwiastka, dzięki czemu dba o wzrost i rozwój kości u dzieci.

Zazwyczaj gdzieś na końcu listy wymienia się immunomodulujące działanie witaminy D, a coraz częściej okazuje się, że może to być jedna z jej ważniejszych funkcji.

Co to w ogóle znaczy, że jakaś substancja działa immunomodulująco? Mówiąc najprościej, jest to wpływ na regulację pracy układu odpornościowego i wzmacnianie odpowiedzi immunologicznej.

No dobrze, ustaliliśmy już, że witamina D na odporność jest nam niezwykle potrzebna, teraz pytanie jak ją zdobyć? Po pierwsze, pod wpływem promieniowania UV (np. promieniowania słonecznego) wytwarzana jest przez naszą skórę. Po drugie, przyjmujemy ją z pożywieniem (znajduje się w rybach morskich oraz grzybach). Obie metody są dobre, jednak nie wystarczają do pokrycia naszego zapotrzebowania.

Ilości witaminy D zawarte w pożywieniu są stosunkowo niewielkie, a niestety w naszym klimacie nie ma co liczyć na to, że zapewnimy sobie odpowiednią ilość witaminy D poprzez promieniowanie słoneczne przez cały rok. Teoretycznie w lato łatwiej to osiągnąć, jednak wtedy stosujemy kremy z filtrem, które ograniczają docieranie promieni do naszej skóry.

Trzeba więc pamiętać, by regularnie dostarczać organizmowi witaminę D w postaci suplementacji – zwłaszcza że ok. 90 proc. dorosłych osób w Polsce ma niski poziom witaminy D.

Czosnek na odporność

O czosnku, jako składniku na wzmocnienie odporności, słyszał chyba każdy. Właściwie traktujemy to bardziej jako ludową mądrość niż popartą badaniami wiedzę. Jak jest w rzeczywistości?

Jednym ze składników czosnku jest alliina – bezwonna, rozpuszczalna w wodzie substancja. Podczas rozdrabniania czosnku dochodzi do uaktywnienia enzymu ją rozkładającego, allicyny. Oczywiście trudno sobie wyobrazić, że będziemy jeść czosnek codziennie, szczególnie biorąc pod uwagę jego specyficzny smak i zapach. Właśnie dlatego warto mieć go pod ręką czosnek na odporność np. w postaci suplementu, tzw. czosnek bezzapachowy.

Omega-3 na odporność

Dorosły człowiek powinien spożywać 1-1,5 g kwasów Omega-3 na dobę. Ich wpływ na ludzki organizm jest nie do przecenienia. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) pozytywnie wpływa na pracę mózgu i widzenie. Nie każdy wie, że cenne są nie tylko witaminy, ale i kwasy Omega-3.

W roślinnej odsłonie DHA możemy znaleźć w niektórych algach, co może być cenną informacją dla wegan. Omega-3 możemy też sobie dostarczyć, wybierając odpowiednie suplementy. Jednak przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Warto wiedzieć, że najlepiej dla naszego zdrowia będzie, jeśli wybierzemy odpowiedni suplement Omega-3:

  • z 1000 mg oleju rybiego, standaryzowanego na 65 proc. omega-3, w naturalnej postaci triglicerydów (czyli takiej, jaka występuje w rybach, przez co lepiej się wchłania)
  • z oleju rybiego z małych, całych ryb zimnowodnych
  • z niskim wynikiem na skali TOTOX i na skali Gardnera, które świadczą o niskim poziomie utlenienia czy o świeżości zastosowanego oleju rybiego
  • z certyfikowanego oleju rybiego (np. certyfikatem Orivo) pochodzącego z ryb ze zrównoważonych łowisk

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Jak walczyć ze zmęczeniem? Jakie są sposoby na zmęczenie? Zmęczona kobieta przykłada rękę do czoła.
czytaj
Jakie suplementy na tarczycę mogą Ci pomóc utrzymać ją w dobrej kondycji? Jak zadbać o zdrowie tarczycy? Uśmiechnięta kobieta trzyma jabłko w dłoni i cieszy się słoneczną pogodą.
czytaj