Beta-karoten (witamina A) - dlaczego warto sięgnąć po niego latem?

Beta karoten to związek, będący źródłem i podstawą witaminy A. Sprawdź, dlaczego jest tak ważny dla organizmu.
uśmiechnięta kobieta na plaży
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 06.10.2022

Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, który przekształca się w witaminę A i odgrywa bardzo ważną rolę w ludzkim organizmie. W jakich produktach można znaleźć beta-karoten? Na co pomaga i w jakich dawkach należy go przyjmować?

Beta-karoten – właściwości

Nazwa beta-karoten pochodzi od łacińskiego słowa carota oznaczającego po prostu marchewkę. Odpowiada on za czerwone, pomarańczowe i żółte zabarwienie niektórych warzyw i owoców. Jakie właściwości ma beta-karoten?

Beta-karoten jest związkiem, który w organizmie przekształcany jest do postaci witaminy A, a więc często to on jest jej podstawowym i cennym źródłem. Pośrednio beta-karoten wpływa więc na wiele procesów, w których witamina A odgrywa kluczową rolę.

Witamina A pomaga zachować skórze zdrowy wygląd i wspiera utrzymanie prawidłowego wzroku. Właściwości przeciwutleniające beta-karotenu wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym.

 

Witamina A (beta-karoten) – jakie są korzyści z jej przyjmowania?

Spożywanie beta-karotenu może przyczyniać się do utrzymania zdrowszego wyglądu skóry i błony śluzowej1. Dlatego po ten związek warto sięgać zwłaszcza w miesiącach letnich, gdy nasza skóra jest wystawiona na większą ekspozycję promieniowania UV. Dodatkowo, witamina A wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego oraz utrzymanie prawidłowego wzroku.

Ponadto, aby kompleksowo zadbać o zdrowie skóry latem, oprócz beta-karotenu warto suplementować witaminę E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem.

Przeciwutleniacze odgrywają kluczową rolę we wspieraniu organizmu w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami, które odpowiadają za szybsze starzenie się komórek ciała.

 

W czym jest beta-karoten? Produkty bogate w beta-karoten

Beta-karoten występuje głównie w owocach i warzywach o czerwonym, pomarańczowym i żółtym zabarwieniu. Najlepsze źródła beta-karotenu to:

  • pomidory
  • marchewka
  • słodkie ziemniaki
  • dynia
  • papryka
  • morele
  • brzoskwinie

Nie należy jednak unikać zielonych warzyw, takich jak: jarmuż, szpinak, szczaw, sałata, kapusta, groch czy brokuły, ponieważ one również zawierają dużą ilość tego przeciwutleniacza.

Beta-karoten występuje także w przyprawach i ziołach, takich jak:

  • pieprz cayenne
  • chili
  • kolendra
  • majeranek
  • szałwia

Ponieważ beta-karoten przekształca się w rozpuszczalną w tłuszczach witaminę A, by uzyskać lepsze wchłanianie, ważne jest, by spożywać te produkty w połączeniu ze zdrowym tłuszczem, takim jak: oliwa z oliwek, awokado czy orzechy.

 

Ile beta-karotenu potrzebujesz każdego dnia?

Zgodnie z niektórymi wytycznymi dotyczącymi stosowania suplementów, zalecane jest przyjmować każdego dnia od 6 do 15 mg (miligramów) beta-karotenu2. Taką ilość można dostarczyć wraz z jedzeniem lub rozważyć uzupełnienie diety, na przykład preparatem Beta-karoten Naturell wzbogaconym o witaminę E, która dodatkowo wspiera zdrowie skóry. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Jedzenie dużej ilości owoców i warzyw oraz suplementowanie beta-karotenu to najlepszy sposób na wsparcie organizmu w okresie dużego nasłonecznienia, jednak zawsze warto dbać o odpowiednią ilość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy w swojej diecie, nie tylko w miesiącach letnich.

 

~~

Źródła:

  1. β-Carotene and other carotenoids in protection from sunlight, The American Journal of Clinical Nutrition, 2012.
  2. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/beta-carotene-oral-route/proper-use/drg-20066795

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Zbliżenie na otwartą książkę, kubek kakao i świeczki, leżące na parapecie w zimowy dzień.

Hygge - sztuka szczęścia w duńskim stylu

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Przekonaj się, na czym polega i jak włączyć jej zasady do swojej codziennej rutyny.

czytaj
Jak dbać o zdrowie w zimne dni? Włączając do menu produkty rozgrzewające. Co jeść zimą, by wesprzeć odporność? Na drewnianym blacie, wokół drewnianej deski do krojenia leżą rozłożone warzywa sezonowe na jesień i zimę - dynia, warzywa korzeniowe i cebulowe, kolba kukurydzy oraz 3 miski z różnymi zupami zimowymi.

Jaka dieta na zimę?

Jak dbać o zdrowie i odporność w chłodniejsze dni? Modyfikując dietę i włączając do niej produkty rozgrzewające, wzmacniające odporność i dobre samopoczucie jesienią oraz zimą.

czytaj