Co to jest jodek potasu i czy warto go suplementować?

Krótki wypad nad morze nie wystarczy, by wchłonąć odpowiednią ilość jodu. W jedzeniu też niełatwo go znaleźć. Możemy go za to suplementować. Dowiedz się, czym jest jodek potasu i kiedy go przyjmować.
Co to jest jodek potasu? Jakie ma właściwości i zastosowanie? Dowiedz się, kiedy i dlaczego warto suplementować tabletki z jodkiem potasu. Kobieca ręka sięga po fiolkę z suplementem diety w kapsułkach. Na stole leżą 3 fiolki, w tle widać stylową, przytulną kuchnię z industrialnymi lampkami.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 16.11.2023

Nasz organizm, aby właściwie funkcjonować, potrzebuje wielu mikroelementów i związków mineralnych. To one wspierają pracę narządów i nasze codzienne funkcjonowanie. Wiele z nich znajduje się w jedzeniu, dlatego tak ważna jest odpowiednia i zbilansowana dieta. Niektóre z nich trudno dostarczyć wraz z dietą, więc czasami warto je dodatkowo suplementować. A jak jest z jodkiem potasu? Co nam daje, kiedy należy go uzupełnić i przede wszystkim – czym dokładnie jest jodek potasu? Przeczytaj.

Jodek potasu – co to jest?

Jodek potasu, to najprościej mówiąc, związek chemiczny, który powszechnie znany jest z tego, że służy do jodowania soli kuchennej, której używamy do gotowania. Jednak jodek potasu wykazuje również cały szereg właściwości wykorzystywanych medycznie.

Działa on przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo oraz ochronnie na tarczycę.[1] Jodek potasu chroni również przed promieniowaniem radioaktywnym. To substancja, która wykazuje właściwości blokujące wchłanianie się radioaktywnych izotopów[2].

Jodek potasu – dla kogo?

Należy pamiętać, że nie każdemu służy jodek potasu, a jego przyjmowanie zdecydowanie powinno się skonsultować z lekarzem. Są jednak przypadki, w których działa on korzystnie i jest często przepisywany przez specjalistów.

W jakim celu się go używa i dla kogo jest jodek potasu? Zalecany jest on pacjentom w celu uzupełnienia jodu w organizmie – np. kobietom w ciąży, u których zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest znacznie większe niż normalnie albo osobom, u których stwierdzono nieprawidłowe działanie tarczycy[3].

Jodek potasu – na co pomaga i do czego służy?

Na co dzień jodek potasu to związek, z którym spotykamy się przy okazji używania soli, ponieważ to właśnie jego dodaje się do zwykłej soli kuchennej, czyli do wspomnianego wcześniej jodowania. Dzieje się tak w Polsce od ponad dwudziestu lat, kiedy wprowadzono specjalny program mający na celu dostarczyć odpowiedniej ilości jodu wśród populacji całego kraju.[4]

Jodek potasu pomaga uzupełnić w organizmie jod, ponieważ naturalnie występuje w nim w zbyt małej ilości, a mimo to, jest potrzebny przy procesach takich jak synteza komórek, wsparcie w kształtowaniu się hormonów tarczycy, a także wspiera układ nerwowy i funkcje poznawcze2. Zazwyczaj przyjmuje się go w formie tabletek przepisanych przez lekarza.

Tabletki z jodkiem potasu

Tabletki z jodkiem potasu, tzn. suplementy diety stosowane zgodnie z zaleceniami lekarza, mogą pomóc właśnie w funkcjonowaniu tarczycy i produkcji jej hormonów. Będą wsparciem dla kobiet w ciąży i karmiących, dla osób będących na diecie bezmięsnej, u których może występować zbyt mała ilość jodu, jak i dla tych, które z jakiegoś względu powinny ograniczać spożycie soli jodowanej2.

Przyjmowanie tabletek z jodkiem potasu jest proste i nie wymaga specjalnego przygotowania, ale ważne jest, aby jego podawanie było poparte wcześniejszymi badaniami i sprawdzeniem, czy możemy i czy faktycznie powinniśmy go przyjmować.

Jodek potasu – czy jest szkodliwy?

Wiele osób zastanawia się, czy jodek potasu jest szkodliwy. Właśnie dlatego przestrzega się przed samodzielnym dobieraniem dużej dawki, ponieważ jodek potasu nie musi, ale w zbyt dużej dawce może działać niekorzystnie. Najlepiej dobrać dawkę indywidualnie podczas konsultacji ze specjalistą.

Zbyt duża ilość przyjmowanego jodku potasu może przyczynić się do nieprawidłowej pracy tarczycy i generować reakcje alergiczne. Istnieją też różne schorzenia, przy których nie powinno się stosować jodku potasu[5].

Podsumowując – jodek potasu, będący nośnikiem jodu, to cenny związek chemiczny i zdecydowanie warto go suplementować w celu uzupełnienia pierwiastka. Natomiast działanie jest na tyle szerokie, że należy zachować ostrożność w przypadku jego przyjmowania i zdecydowanie sięgnąć wcześniej po poradę specjalisty.

 

Bibliografia:

[1]Krela-Kaźmierczak, I., Czarnywojtek, A., Skoracka, K., Rychter, A. M., Ratajczak, A. E., Szymczak-Tomczak, A., Ruchała, M., & Dobrowolska, A. (2021). Is There an Ideal Diet to Protect against Iodine Deficiency?. Nutrients, 13(2), 513. https://doi.org/10.3390/nu13020513

[2] Bulska, M., Karwowski, B. T., & Orszulak-Michalak, D. Zastosowanie izotopów jodu w medycynie. Terapia chorób tarczycy Iodine isotopes used in medicine. Treatment of thyroid diseases.

[3] K. M. Halczuk, Bolesław T. Karwowski. Endokrynol. Ped. 2019.18.2.67.61-70

[4] Szybiński Z. Polish Council for Control of Iodine Deficiency Disorders. Work of the Polish Council for Control of Iodine Deficiency Disorders, and the model of iodine prophylaxis in Poland. Endokrynol Pol. 2012; 63(2): 156–160, indexed in Pubmed: 22538756

[5] Lazarus, J.H. The importance of iodine in public health. Environ Geochem Health 37, 605–618 (2015). https://doi.org/10.1007/s10653-015-9681-4

 

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Zbliżenie na otwartą książkę, kubek kakao i świeczki, leżące na parapecie w zimowy dzień.

Hygge - sztuka szczęścia w duńskim stylu

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Przekonaj się, na czym polega i jak włączyć jej zasady do swojej codziennej rutyny.

czytaj
Jak dbać o zdrowie w zimne dni? Włączając do menu produkty rozgrzewające. Co jeść zimą, by wesprzeć odporność? Na drewnianym blacie, wokół drewnianej deski do krojenia leżą rozłożone warzywa sezonowe na jesień i zimę - dynia, warzywa korzeniowe i cebulowe, kolba kukurydzy oraz 3 miski z różnymi zupami zimowymi.

Jaka dieta na zimę?

Jak dbać o zdrowie i odporność w chłodniejsze dni? Modyfikując dietę i włączając do niej produkty rozgrzewające, wzmacniające odporność i dobre samopoczucie jesienią oraz zimą.

czytaj