Co warto wiedzieć o kwasie foliowym?

Sprawdź, jak działa kwas foliowy, dlaczego warto go przyjmować i gdzie go szukać w produktach żywnościowych. Poznaj najlepsze źródła kwasu foliowego!
Co warto wiedzieć o kwasie foliowym? Zielone warzywa bogate w foliany leżą na drewnianym stole.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 09.12.2022

Być może wiesz, że przyjmowanie kwasu foliowego jest zalecane zarówno kobietom starającym się o dziecko, jak i kobietom w ciąży, gdyż niski poziom folianów u matki jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu*. Czy suplementacja tym związkiem może mieć jakieś korzyści dla pozostałych osób? Czy niski poziom kwasu foliowego jest niekorzystny dla człowieka? Oto wszystko, co warto wiedzieć o kwasie foliowym.

Jak działa kwas foliowy?

Kwas foliowy to syntetyczna forma witaminy B9, którego aktywną postacią jest folian. Jest on niezbędny do prawidłowej syntezy komórek krwi. Kwas foliowy odgrywa ważną rolę w wielu procesach biochemicznych w ludzkim organizmie, w tym w podziale komórek. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.Podsumowując, jeśli nie dostarczasz z pożywienia wystarczającej ilości kwasu foliowego swojemu organizmowi, może to mieć wpływ na jego funkcjonowanie.

Foliany pomagają w prawidłowej produkcji krwi i utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.

Źródła kwasu foliowego – w czym jest kwas foliowy?

Należy szczególnie dbać o utrzymywanie właściwego poziomu kwasu foliowego. W czym jest kwas foliowy, by można go dostarczać organizmowi wraz z codziennym pożywieniem? Dobrym źródłem kwasu foliowego są zielone warzywa liściaste, takie jak: szpinak, kapusta pekińska czy jarmuż.

Inne jego źródła obejmują:

  • żółtka jaj
  • wołowinę
  • wątróbkę drobiową
  • pomarańcze
  • szparagi
  • fasolę pinto
  • soczewicę
  • nasiona, takie jak: pestki dyni, słonecznika i sezamu

W produktach odzwierzęcych, takich jak jajka, wątroba i niektóre gatunki ryb, np. tuńczyk, ich zawartość jest zdecydowanie mniejsza[1].

W sklepach dostępne są także płatki śniadaniowe, jogurty i inne gotowe produkty wzbogacane kwasem foliowym.

Kwas foliowy – kiedy brać?

Teoretycznie zdrowa, zbilansowana dieta powinna wystarczyć, by uzyskać odpowiednią ilość witaminy B9 z pożywienia, jednak u niektórych ludzi mutacja genu MTHFR uniemożliwia przekształcenie w sposób optymalny kwasu foliowego w folian, czyli jego aktywną postać. Dotyczy to od 30% do nawet 50% populacji.

Poza tym osoby palące papierosy lub nadużywające alkoholu są bardziej narażone na braki witamin i minerałów. Niewystarczająca ilość folianów diecie może powodować: zmęczenie, drażliwość, zadyszkę, podwyższony poziom homocysteiny we krwi.

Z tych powodów warto dodatkowo suplementować kwas foliowy. Trzeba jednak pamiętać, by wybrać odpowiedni rodzaj preparatu. Warto szukać aktywnej formy kwasu foliowego, takiej jak L-metylofolian wapnia. W takiej postaci znajdziesz go na przykład w preparacie marki Naturell.

Pamiętaj też, by przyjmować właściwą ilość kwasu foliowego. Zalecane dzienne spożycie (RWS) kwasu foliowego dla zdrowych osób dorosłych wynosi 400 mikrogramów. Witaminę B9 wraz z dobrze zbilansowaną dietą czy w postaci odpowiedniego suplementu należy dostarczać regularnie, ponieważ organizm nie jest w stanie magazynować jej przez dłuższy czas. Przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

* Uzupełniające spożycie kwasu foliowego zwiększa poziom folianów u matki. Niski poziom folianów u matki jest czynnikiem ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Korzystny efekt występuje w przypadku codziennego uzupełniającego spożycia dawki wynoszącej 400 μg kwasu foliowego przez co najmniej jeden miesiąc przed poczęciem i maksymalnie trzy miesiące po poczęciu.

Źródło:

  1. Czeczot H. Kwas foliowy w fizjologii i patologii, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (online), 2008; 62: 405–419.

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Zbliżenie na otwartą książkę, kubek kakao i świeczki, leżące na parapecie w zimowy dzień.

Hygge - sztuka szczęścia w duńskim stylu

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Przekonaj się, na czym polega i jak włączyć jej zasady do swojej codziennej rutyny.

czytaj
Jak dbać o zdrowie w zimne dni? Włączając do menu produkty rozgrzewające. Co jeść zimą, by wesprzeć odporność? Na drewnianym blacie, wokół drewnianej deski do krojenia leżą rozłożone warzywa sezonowe na jesień i zimę - dynia, warzywa korzeniowe i cebulowe, kolba kukurydzy oraz 3 miski z różnymi zupami zimowymi.

Jaka dieta na zimę?

Jak dbać o zdrowie i odporność w chłodniejsze dni? Modyfikując dietę i włączając do niej produkty rozgrzewające, wzmacniające odporność i dobre samopoczucie jesienią oraz zimą.

czytaj