Dieta na zdrowe włosy. Co jeść, by były mocne i lśniące?

Co jeść, aby wzmocnić włosy? Dowiedz się, jakie produkty włączyć do swojego menu i jak dbać o włosy.
Dieta na zdrowe włosy. Co jeść, by były mocne i lśniące? Młoda dziewczyna o grubych, mocnych włosach w szlafroku.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 12.10.2022

Marzysz o pięknych, lśniących, mocnych włosach, które układają się dokładnie tak, jak chcesz? Zadbaj o dostarczenie swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Odpowiednio wysoki poziom witamin i minerałów przekłada się na zdrowie twoich kosmyków. Dowiedz się, jak dbać o włosy, by wyglądały pięknie. Sprawdź, co jeść, aby zachować zdrowy wygląd włosów.

Włosy od kuchni

Patrząc na włosy, widzisz jedynie część, która znajduje się ponad powierzchnią skóry. Warto pamiętać o tym, że jest to już fragment martwy i zrogowaciały. Elementy składowe włosa, w których zachodzą podziały komórkowe i które sprawiają, że włosy rosną dzień po dniu, znajdują się pod skórą.

Chodzi przede wszystkim o macierz włosa, do której docierają składniki odżywcze umożliwiające i usprawniające syntezę białek, a co za tym idzie – wzrost kosmyków. Im lepiej odżywiona macierz, tym dłużej trwać będzie faza anagenu, a więc wzrostu włosa i tym mniej kosmyków będzie wypadać. Warto więc wiedzieć, co jeść, żeby zachować zdrowe włosy.

Jakich składników odżywczych potrzebują twoje włosy?

Jest kilka kluczowych witamin i mikroelementów, które odpowiadają za stan twoich włosów. Najważniejsze z nich to:

  • biotyna, czyli witamina H – wpływa korzystnie na skórę i włosy – pozwala utrzymać metabolizm energetyczny w komórkach macierzy włosa na właściwym poziomie i przyspiesza wzrost włosów
  • witamina PP (niacyna) – wpływa korzystnie na zdrowie skóry
  • witamina B12 oraz kwas foliowy – biorą aktywny udział w podziałach komórkowych, do których dochodzi w komórkach włosów
  • kwas pantotenowy – podobnie jak biotyna, stymuluje metabolizm energetyczny komórek macierzy włosa
  • żelazo – bierze udział w podziałach komórkowych
  • miedź – wpływa m.in. na pigmentację włosów

Istotne są również mangan, cynk, jod, krzem a także witaminy C oraz E.

Co jeść na wypadające włosy? Dieta na zdrowe włosy

Podstawowym i najważniejszym źródłem potrzebnych włosom witamin i minerałów są przyjmowane przez ciebie składniki pokarmowe. Upewnij się więc, że twoja dieta na zdrowe włosy jest bogata m.in. w:

  • produkty pełnoziarniste – w tym pieczywo, makarony i ryż, znacznie bogatsze w składniki mineralne niż ich odpowiedniki z mąki białej
  • drób
  • jajka,
  • warzywa i owoce
  • ryby – będące bogatym źródłem kwasów Omega-3 oraz innych wartościowych składników

Jak dbać o włosy? Możesz również pomyśleć o suplementacji diety, sięgając po suplementy w łatwo przyswajalnej postaci, które pokrywają dzienne zapotrzebowanie na wyżej wymienione witaminy i minerały. Znajdziesz je np. w ofercie Naturell.

Nie zapomnij również, by upewnić się, czy twój plan żywieniowy jest w pełni zdrowy i dobrze zbilansowany. W tej sprawie warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Czy dieta na zdrowe włosy to wszystko, co wpływa na ich stan?

Stan twoich włosów zależy również od innych czynników. Wpływ na nie mają m.in. twoja gospodarka hormonalna (dlatego możesz odczuć ich wyraźne osłabienie np. tuż po porodzie), a także sposób, w jaki je pielęgnujesz.

Nadużywanie suszarek i innego sprzętu, który pozwala na termiczną stylizację włosów, a także szarpanie, zbyt ciasne upinanie kosmyków czy niezapewnienie im odpowiedniego odżywienia może sprawić, że będą szorstkie, matowe i zniszczone. Zatroszcz się więc o nie i od wewnątrz, i od zewnątrz.

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Seniorzy wykonują ćwiczenia wzmacniające i siłowe na sali gimnastycznej na matach na zajęciach jogi.

Ćwiczenia dla seniorów - jaka aktywność fizyczna dla seniora?

Regularna aktywność fizyczna to klucz do zdrowego i pełnego energii życia, niezależnie od wieku. Odpowiednio dobrane ćwiczenia mogą przynieść seniorom wiele korzyści – od poprawy kondycji fizycznej, przez zwiększenie elastyczności i równowagi, aż po lepsze samopoczucie psychiczne.

czytaj
Zdrowa ryba na talerzu - pieczony dorsz z batatami i zieloną fasolką szparagową.

Czy nadal warto jeść ryby?

Ryby od dawna są uważane za ważny element zdrowej diety. Są źródłem białka, witamin i cennych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Jednak współczesne badania oraz narastające problemy ekologiczne skłaniają nas do refleksji: czy warto jeść ryby?

czytaj