90 KAPSUŁEK WEGAŃSKICH

Naturell OMEGA-3 z alg

Sprawdź, gdzie kupić
bez substancji wypełniających,barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia
bez substancji wypełniających,
barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia
odpowiednia ilość DHA3
odpowiednia ilość DHA3
odpowiednie dla wegan i wegetarian
odpowiednie dla wegan i wegetarian
Kwasy omega-3 (w tym DHA) pozyskiwane z mikroalg Schizochytrium sp.
Zrównoważone rozwiązanie dla zbilansowania diety roślinnej W TROSCE O ZDROWIE1 I PLANETĘ
Parametry jakościowe oleju weryfikowane testami. Zrównoważony, „zielony” proces pozyskiwania alg2

Kup teraz w wybranych sklepach

Naturell OMEGA-3 z alg

OMEGA-3 z alg

Ceneo.pl

Kup teraz

Image

Dla dorosłych, niezależnie od rodzaju stosowanej diety, którzy chcą zadbać o właściwy poziom kwasów omega-3 w organizmie oraz osób chcących zadbać o układ nerwowy i krwionośny1

Image

Dla wegan, wegetarian
oraz osób ograniczających mięso i produkty odzwierzęce w diecie

Image

Dla osób, które chcą uzupełniać dietę w kwasy omega-3 z odnawialnych źródeł pochodzenia roślinnego – bez udziału ryb

Image

Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią1

Skład stworzony przez ekspertów

Skład stworzony przez ekspertów

Produkt opracowany z myślą o osobach na diecie ubogiej w źródła DHA. Odpowiednia ilość składnika3 w jednej kapsułce pozwala na dobranie spożycia kwasów omega-3 do swoich potrzeb.

Jakość składników

Jakość składników

Postawiliśmy na naturalny i roślinny składnik: olej w 100% pozyskany z mikroalg Schizochytrium sp. Parametry jakościowe oleju weryfikowane testami.

Zrównoważony, „zielony” proces pozyskiwania z alg2

Zrównoważony, „zielony” proces pozyskiwania z alg2

Delikatny i zrównoważony proces produkcji w poszanowaniu natury. Postawiliśmy na europejskiego dostawcę oleju z mikroalg z licznymi certyfikatami jakości.

Wegańska kapsułka

Wegańska kapsułka

Zadbaliśmy o brak substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia. W wegańskiej kapsułce znajdziesz również przeciwutleniacze chroniące olej z alg przed utratą jego jakości.

w duchu lagom – w sam raz, w harmonii
bez cukru i laktozy, bezglutenowy
odpowiedni dla wegan i wegetarian

Roślinne kwasy omega-3 (w tym DHA)

Roślinne kwasy omega-3 (w tym DHA)

pozyskiwane z mikroalg Schizochytrium sp.
Przeciwutleniacze chroniące olej przed utratą jego jakości

Przeciwutleniacze chroniące olej przed utratą jego jakości

w wyniku utleniania spowodowanego działaniem czynników zewnętrznych
Wegańska kapsułka

Wegańska kapsułka

Zawartość składników

w 1 kapsułce
w 2 kapsułkach
Olej z mikroalg Schizochytrium sp. w tym:
402,6 mg
805,2 mg
kwas dokozaheksaenowy (DHA)
250 mg
500 mg

Wegańskie składniki dodatkowe:

• Karagen – roślinny odpowiednik żelatyny, pochodzi z roślin morskich;
• Hydroksypropyloskrobia – wegański składnik kapsułki z groszku;
• Glicerol z rzepaku – substancja utrzymująca wilgoć.

W kapsułce znajdują się:

• Olej słonecznikowy i olej MCT;
• Przeciwutleniacze chroniące olej z alg przed utlenianiem – mieszanina tokoferoli z nasion, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego;
• Regulator kwasowości: węglany sodu.

Składniki:
olej z mikroalg Schizochytrium sp.; hydroksypropyloskrobia (kapsułka); substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; substancja żelująca: karagen; olej słonecznikowy; olej MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe); przeciwutleniacze: mieszanina tokoferoli, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego; regulator kwasowości: węglany sodu.

Z uwagi na naturalny charakter produktu może powstać wytrącenie jego składników (osad). Jest to proces naturalny i nie wpływa na jakość produktu.

ZALECANA PORCJA DO SPOŻYCIA W CIĄGU DNIA:

Dorośli:
1-2 kapsułki dziennie.

Kobiety w ciąży i karmiące piersią:
1 kapsułka dziennie.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA:

w oryginalnym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.

OSTRZEŻENIA I INNE INFORMACJE:

nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Istotne jest prowadzenie zdrowego stylu życia i stosowanie zróżnicowanej diety dostarczającej organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych. Produkt nie powinien być spożywany przez niemowlęta i dzieci w wieku poniżej 3 lat.

Jaką ilość kwasów omega-3 zaleca się w codziennym spożyciu?

Eksperci zalecają dzienne spożycie kwasów EPA + DHA na poziomie 250 mg/dobę u osób dorosłych3,4.

Czy roślinne źródła kwasów omega-3 są wystarczające do pokrycia ich zalecanego dziennego spożycia?

Do rodziny kwasów omega-3 zaliczamy: kwas alfa-linolenowy (ALA), EPA oraz DHA.

Należy pamiętać, że nie tylko ilość spożywanych ogółem kwasów omega-3 ma znaczenie, ale także ich rodzaj. W ośrodkowym układzie nerwowym lipidy stanowią 50% suchej masy mózgu3, z czego 97% stanowi DHA5.
Produkty pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, nasiona chia, siemię lniane) są źródłem zazwyczaj ALA, natomiast głównym źródłem kluczowego dla mózgu DHA1 są tłuste ryby morskie.

W organizmie ludzkim niewielka ilość dostarczanego z dietą ALA przekształca się w DHA – mniej niż 1%3.
Zwiększone spożycie nasion chia, siemienia lnianego tj. ALA zwiększa dostępność kwasu eikozapentaenowego EPA, ale jest niewystarczające do tego, aby zwiększyć stężenie DHA6. Proces ten dodatkowo jest bardzo podatny na zakłócenia (przewlekły stres, infekcje, dieta o zwiększonej zawartości kwasów omega-6)7-10, dlatego osoby na diecie roślinnej powinny rozważyć odpowiednią suplementację DHA.

Czy olej z wiesiołka może być dobrym źródłem kwasów omega-3?

Popularny olej z wiesiołka, podobnie jak olej słonecznikowy, to źródło głównie szeroko dostępnych w diecie kwasów omega-6, nie omega-3.

Wśród kwasów omega-3 najbardziej pożądane są EPA i DHA, ale jeśli będą pochodzić z ryb lub kryla, to nie zostaną zaakceptowane przez wegan. Jednocześnie kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego (np. z oleju lnianego) to zazwyczaj ALA, które jest łatwo dostępne w diecie i zazwyczaj nie wymaga suplementacji. Dlatego racjonalnym rozwiązaniem jest suplementacja EPA i DHA pochodzących z alg morskich.

Czy osoby na diecie roślinnej powinny zwrócić szczególną uwagę na kwasy omega-3?

Kwasy omega-3, choć odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka, muszą być dostarczane wraz z pożywieniem – należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)3.
Jako że głównym źródłem DHA – kluczowego kwasu omega-3 – są tłuste ryby morskie oraz owoce morza, w konsekwencji dostarczenie EPA i DHA u wegan może być istotnie mniejsze (nawet o 50%)11. Dlatego osoby stosujące dietę eliminacyjną, ubogą w DHA, powinny rozważyć odpowiednią suplementację. Rozwiązaniem jest spożycie DHA z alg morskich. Badania potwierdziły skuteczność suplementacji kwasów omega-3 wśród osób na diecie roślinnej za pomocą produktów z mikroalg, która istotnie zwiększa stężenie DHA6.

1. DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie. Spożywanie DHA przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój oczu u płodu i niemowląt karmionych piersią. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
2. Pozyskiwanie surowca w poszanowaniu zasobów morskich: przestrzegany protokół Nagoya przeciwko morskiemu bio-piractwu, bez negatywnego wpływu na bio-masę. „Zielony” proces przetwarzania: bez chemicznego wzbogacenia (EE, molekularna destylacja, wytrącanie mocznika).
3. Normy Żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP-PZH, 2020, red. Jarosz M.
4. EFSA. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to docosahexaenoic acid (DHA), eicosapentaenoic acid (EPA) and brain, eye and nerve development (ID 501, 513, 540), maintenance of normal brain function (ID 497, 501, 510, 513, 519, 521, 53. EFSA J. 9, 1–30 (2011).
5. K. Hamazaki, M. Maekawa, T. Toyota, Y. Iwayama, B. Dean, T. Hamazaki, T. Yoshikawa, Fatty acid composition and fatty acid binding protein expression in the postmortem frontal cortex of patients with schizophrenia: A case–control study, “Schizophrenia Research” 2016, No. 171 (1–3), s. 225–232.
6. Lane, Katie E., et al. “Bioavailability and conversion of plant based sources of omega 3 fatty acids a scoping review to update supplementation options for vegetarians and vegans.” Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2021): 1 16
7. Parker, G. et al. Omega-3 fatty acids and mood disorders. Am. J. Psychiatry 163, 969–978 (2006).
8. Pawlosky, R. J., Hibbeln, J. R., Novotny, J. A. & Salem, N. Physiological compartmental analysis of α-linolenic acid metabolism in adult humans. J. Lipid Res. 42, 1257–1265 (2001).
9. Salem, N., Pawlosky, R., Wegher, B. & Hibbeln, J. In vivo conversion of linoleic acid to arachidonic acid in human adults. Prostaglandins Leukot. Essent. Fat. Acids 60, 407–410 (1999).
10. Arterburn, L. M., Hall, E. B. & Oken, H. Distribution, interconversion, and dose response of n-3 fatty acids in humans. Am. J. Clin. Nutr. 83, (2006).
11. Hall, W. L. The future for long chain n-3 PUFA in the prevention of coronary heart disease: Do we need to target non-fish-eaters? Proc. Nutr. Soc. 76, 408–418 (2017).