DHA – kwas dokozaheksaenowy
Kwas DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy zaliczany do grupy kwasów Omega-3 to bardzo ważny składnik odżywczy, którego nie powinno zabraknąć w odpowiednio skomponowanej diecie. Ma szereg cennych właściwości i jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dowiedz się, jakie produkty są naturalnym źródłem DHA i kiedy warto ten składnik suplementować.
Kwas DHA – co to jest i jakie ma właściwości?
DHA (kwas dokozaheksaenowy) to niezbędny wielonienasycony kwas tłuszczowy (NNKT) zaliczany do grupy kwasów Omega-3. Stanowi jedną z długołańcuchowych frakcji kwasów Omega-3 (drugą jest EPA). Nie jest wytwarzany przez ludzki organizm i musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Utrzymanie właściwego poziomu DHA wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Jakie właściwości i działanie ma kwas DHA? Oto najważniejsze z nich:
- wspomaga prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego przy dawce 250 mg dziennie,
- wspiera rozwój oczu płodu oraz niemowlęcia karmionego piersią – przy ilości 200 mg wyższej niż zalecana dzienna dawka DHA dla osoby dorosłej
- wspiera pracę mózgu i utrzymanie prawidłowego widzenia (przy dawce 250 mg dziennie)
- wspiera kształtowanie się funkcji poznawczych dziecka
Kwasy DHA w ciąży są szczególnie ważne dla rozwoju układu nerwowego, mózgu i narządu wzroku dziecka, dlatego zaleca się ich suplementację. Kwasy DHA dla niemowląt i dzieci również dostępne są w postaci suplementów diety. Warto rozważyć ich stosowanie, zwłaszcza gdy dieta mamy karmiącej nie obfituje w produkty zawierające kwasy omega-3.
Kwas DHA – gdzie występuje? Źródła DHA w diecie
DHA, podobnie jak pozostałe kwasy Omega-3, nie jest syntezowany w ludzkim organizmie. Oznacza to, że musi być dostarczany z pokarmem.
Podstawowym źródłem DHA są:
- algi
- żywiące się algami ryby morskie (łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki, śledzie, halibut, pstrąg)
- owoce morza (małże, ostrygi)
Kwas DHA występuje także w produktach spożywczych, takich jak:
- orzechy
- siemię lniane
- tofu
Dobrym jego źródłem kwasu dokozaheksaenowego są też oleje roślinne, zwłaszcza:
- olej lniany
- olej sojowy
- olej rzepakowy
Suplementy z DHA – kiedy warto je przyjmować?
Właściwa podaż kwasów Omega-3, w tym kwasu DHA, jest bardzo ważna szczególnie dla kobiet w ciąży, karmiących mam oraz dla niemowląt i dzieci w czasie, gdy intensywnie rozwija się ich mózg, układ nerwowy i układ odpornościowy, czyli do mniej więcej 3. roku życia.
Kwas DHA wpływa na ostrość widzenia i zdolności poznawcze dziecka, dlatego nie może go zabraknąć na wczesnych etapach rozwoju. Najlepiej, by maluch otrzymywał właściwą ilość kwasu DHA z mlekiem mamy oraz za sprawą diety bogatej w tłuste ryby morskie i oleje roślinne.
Suplementy diety z DHA takie jak Naturell Omega-3 1000 czy Nautrell Omega-3 z alg są dobrym uzupełnieniem tego menu, jednak przed rozpoczęciem każdej suplementacji warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.