przyprawy: sól, pieprz oraz szczypta chili – do smaku
posiekany szczypiorek lub sezam do posypania
1/2 limonki do skropienia dania
Przygotowanie:
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Tofu osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę ok. 2 cm.
Cebulę posiekaj w piórka lub kostkę.
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
Paprykę pokrój w paski lub kostkę.
Czosnek i imbir drobno posiekaj.
Na dużej patelni lub woku rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek.
Wrzuć kostki tofu i smaż na średnio-wysokim ogniu przez ok. 5 minut, aż złociste i lekko chrupiące z każdej strony. Możesz delikatnie potrząsać patelnią lub przemieszać, żeby równomiernie się usmażyły.
Następnie zdejmij tofu z patelni i odłóż na chwilę do osobnego naczynia.
Na tej samej patelni, na którym smażyło się tofu dodaj i rozgrzej drugą łyżkę oliwy.
Wrzuć posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż 2–3 minuty, aż cebula się zeszkli.
Dodaj paprykę oraz posiekany czosnek i imbir. Smaż kolejne 3–4 minuty, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną, ale wciąż będą jędrne i kolorowe.
Do warzyw dodaj ugotowany ryż oraz podsmażone tofu.
Wlej na patelnię sos sojowy i dodaj szczyptę chili (wedle upodobań ostrości).
Całość dobrze wymieszaj i smaż jeszcze 1–2 minuty, aby smaki się połączyły. Spróbuj i dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz ewentualnie odrobiną soli (uważaj z solą, bo sos sojowy jest słony).
Smażony ryż z tofu nałóż na talerze.
Przed podaniem posyp danie posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu dla dodatkowego aromatu i chrupkości.