Smażony ryż z tofu i warzywami

Czas przygotowania: 35-40 min Liczba porcji: 2
Przepis na smażony ryż z tofu i warzywami.

Składniki:

  • 100 g ryżu brązowego
  • 250 g tofu (twardego lub wędzonego)
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
  • 2–3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz oraz szczypta chili – do smaku
  • posiekany szczypiorek lub sezam do posypania
  • 1/2 limonki do skropienia dania

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
  2. Tofu osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę ok. 2 cm.
  3. Cebulę posiekaj w piórka lub kostkę.
  4. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
  5. Paprykę pokrój w paski lub kostkę.
  6. Czosnek i imbir drobno posiekaj.
  7. Na dużej patelni lub woku rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek.
  8. Wrzuć kostki tofu i smaż na średnio-wysokim ogniu przez ok. 5 minut, aż złociste i lekko chrupiące z każdej strony. Możesz delikatnie potrząsać patelnią lub przemieszać, żeby równomiernie się usmażyły.
  9. Następnie zdejmij tofu z patelni i odłóż na chwilę do osobnego naczynia.
  10. Na tej samej patelni, na którym smażyło się tofu dodaj i rozgrzej drugą łyżkę oliwy.
  11. Wrzuć posiekaną cebulę i marchewkę. Smaż 2–3 minuty, aż cebula się zeszkli.
  12. Dodaj paprykę oraz posiekany czosnek i imbir. Smaż kolejne 3–4 minuty, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną, ale wciąż będą jędrne i kolorowe.
  13. Do warzyw dodaj ugotowany ryż oraz podsmażone tofu.
  14. Wlej na patelnię sos sojowy i dodaj szczyptę chili (wedle upodobań ostrości).
  15. Całość dobrze wymieszaj i smaż jeszcze 1–2 minuty, aby smaki się połączyły. Spróbuj i dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz ewentualnie odrobiną soli (uważaj z solą, bo sos sojowy jest słony).
  16. Smażony ryż z tofu nałóż na talerze.
  17. Przed podaniem posyp danie posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu dla dodatkowego aromatu i chrupkości.
  18. Serwuj z ćwiartką limonki do skropienia potrawy.

Inne przepisy z kategorii Dania główne:

Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Tabbouleh

Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Curry z cieciorką, warzywami i ryżem

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez laktozy wegański

Spaghetti bolognese

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2
czytaj