Dieta łatwostrawna dla wrażliwych żołądków

Dieta lekkostrawna często pomaga pozbyć się dolegliwości żołądkowych. Na czym polega taki sposób żywienia? Jakie produkty należy wyeliminować?
Jaka jest najlepsza dieta łatwostrawna dla osób z wrażliwym żołądkiem? Dieta lekkostrawna - jogurt z owocami w szklance.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 18.01.2023

Twój żołądek i jelita są wrażliwe? Często odczuwasz rozmaite dolegliwości żołądkowe? Jesteś osobą w podeszłym wieku? To tylko niektóre powody, dla których warto zdecydować się na przejście na lekkostrawną (łatwostrawną) dietę. Zobacz, na czym polega.

Celem diety lekkostrawnej jest odciążenie żołądka oraz innych organów układu trawiennego – tak, aby osoba, która ją stosuje, nie odczuwała dotkliwych objawów. Dieta przy wrażliwym żołądku to dość prosty do wprowadzenia program żywieniowy, który wymaga niewielkich zmian w dotychczasowym sposobie jedzenia.

Dieta łatwostrawna – najważniejsze zasady

Dieta łatwostrawna nie ma charakteru eliminacyjnego. Oznacza to, że nie wykluczasz w niej z jadłospisu żadnej grupy produktów, a jedynie zmieniasz sposób ich przygotowania i podania. Pamiętaj, że ten program żywieniowy nie ma charakteru odchudzającego – ma po prostu zapobiec nadmiernemu obciążeniu żołądka, jelit czy wątroby.

Dieta łatwostrawna – wskazówki:

  • jedz 4 lub 5 posiłków dziennie, troszcząc się, aby przyjmować je we w miarę równych odstępach czasowych – sprawi to, że żołądek będzie pracował w równym rytmie, a metabolizm pozostanie płynny,
  • ostatni posiłek spożyj na ok. 2 godziny przed snem – zapobiegnie to uczuciu ciężkości po położeniu się,
  • zadbaj o to, aby posiłki były niewielkie objętościowo – jedz częściej, ale mniej,
  • w jak największym stopniu ogranicz spożycie potraw smażonych, bardzo tłustych oraz intensywnie przyprawionych (chodzi przede wszystkim o eliminację ostrych przypraw, które podrażniają),
  • miksuj i blenduj potrawy – dzięki temu będą łatwiejsze do strawienia.

Jeśli będziesz trzymać się tych zasad – możesz jeść niemal wszystko bez ograniczeń i bez obaw o negatywne konsekwencje zdrowotne.

Co jeść na diecie łatwostrawnej?

Dieta łatwostrawna nie oznacza, że możesz wykorzystywać tylko nudne, pozbawione smaku przepisy. Na diecie lekkostrawnej nie musisz ograniczać swojego jadłospisu. Zalecane jest wręcz zróżnicowanie posiłków, pod warunkiem, że będą one dobrze zbilansowane – w zgodzie z piramidą pokarmową.

Przykładowo, lekkostrawny obiad to taki, w którego skład nie wchodzą produkty o dużej zawartości tłuszczu. Warto więc zadbać o to, by danie zawierało odpowiednią ilość białka czy witamin.

Co jeść na wrażliwy żołądek?

Pamiętaj, aby sięgać m.in. po:

  • potrawy gotowane (w tym gotowane na parze), a także duszone i pieczone w folii,
  • zupy lekkostrawne,
  • zdrowe tłuszcze w niewielkiej ilości, np. oliwa z oliwek, masło, a także olej rzepakowy i słonecznikowy,
  • warzywa – najlepiej ugotowane i zmiksowane – szczególnie polecane są m.in. pomidory (bez skórki), ogórki, buraki, marchew czy dynia, za to lepiej unikać cebuli, fasoli, kalafiora, porów, ogórków,
  • owoce – zwłaszcza te jagodowe, a także jabłka (bez skórki), morele czy pieczone banany; unikaj za to gruszek, śliwek oraz czereśni,
  • chude mięso – np. drób i wołowinę, najlepiej w postaci mielonej,
  • pieczywo – szczególnie sprawdzi się jasne, ale czerstwe,
  • chude wędliny, twaróg.

Dieta łatwostrawna – produkty, których trzeba unikać

Unikaj spożywania słodzonych napojów, a przede wszystkim – alkoholu, który może sprawić, że nawet lekkie i zdrowe potrawy staną się znacznie trudniejsze do strawienia.

Stosowanie diety łatwostrawnej warto skonsultować również z lekarzem lub dietetykiem – tak, aby mieć pewność, że jadłospis będzie zgodny z indywidualnymi potrzebami Twojego organizmu.

Źródło:

  1. https://gastroenterologia-praktyczna.pl/a1836/Dieta-latwostrawna—–zasady-i-wskazania.html/m337

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Zbliżenie na otwartą książkę, kubek kakao i świeczki, leżące na parapecie w zimowy dzień.

Hygge - sztuka szczęścia w duńskim stylu

Hygge, duńska filozofia życia, pozwala odnaleźć radość i spokój nawet w długie jesienne czy zimowe wieczory. Przekonaj się, na czym polega i jak włączyć jej zasady do swojej codziennej rutyny.

czytaj
Jak dbać o zdrowie w zimne dni? Włączając do menu produkty rozgrzewające. Co jeść zimą, by wesprzeć odporność? Na drewnianym blacie, wokół drewnianej deski do krojenia leżą rozłożone warzywa sezonowe na jesień i zimę - dynia, warzywa korzeniowe i cebulowe, kolba kukurydzy oraz 3 miski z różnymi zupami zimowymi.

Jaka dieta na zimę?

Jak dbać o zdrowie i odporność w chłodniejsze dni? Modyfikując dietę i włączając do niej produkty rozgrzewające, wzmacniające odporność i dobre samopoczucie jesienią oraz zimą.

czytaj