Potas - na co działa i jakie ma właściwości?
Potas – właściwości i rola w organizmie
Potas znajduje się we wszystkich tkankach naszego organizmu i jest niezbędny do prawidłowej pracy każdej komórki naszego ciała. Bierze on udział w przewodnictwie elektrycznym między komórkami, jest elektrolitem i reguluje gospodarkę wodną organizmu.[1] Dodatkowo potas w organizmie bierze udział w wielu innym procesach, takich jak:
- kontrola pracy mięśni,
- kontrola ilości wody w organizmie,
- utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.
Najlepsze źródła potasu
Zastanawiasz się, gdzie znaleźć potas i jakie produkty mają dużo potasu? Produkty bogate w potas to między innymi:
- warzywa: szpinak, pomidory, marchewka, brokuły, ziemniaki
- nasiona roślin strączkowych
- produkty mleczne
- mięso
- orzechy i pestki
- pełnoziarniste produkty zbożowe[2]
Potas w jedzeniu znajduje się też w niektórych owocach, takich jak banany czy pomarańcze.
Zbyt małe spożycie potasu – objawy
Niskie spożycie potasu może być szczególnie niebezpieczne dla organizmu. Dowiedziono, że może ono sprzyjać kamieniom nerkowym, nadciśnieniu tętniczemu, wpływać na kości, czy zdrowie serca.
Zbyt niska podaż potasu często towarzyszy osobom:
- cierpiącym na zespół jelita drażliwego (IBS)
- przyjmującym niektóre grupy leków, w tym diuretyki[3]
Niska podaż potasu na początku nie daje objawów. Przy bardzo niskim spożyciu mogą Ci towarzyszyć takie objawy jak: zmęczenie, kurcze mięśni, zaparcia, nierównomierne bicie serca.[4]
W przypadku obniżonego poziomu potasu, warto szczególnie zadbać o jego podaż. Konieczna może być suplementacja potasu albo modyfikacja diety.
Czy można łączyć magnez i potas?
Magnez z potasem działają synergistycznie i u wielu osób spożywających zbyt mało potasu, wykrywa się też często obniżony poziom magnezu. Warto zwiększać wtedy w organizmie ilość obu tych składników mineralnych.
Dlaczego sole potasu występują w postaciach o przedłużonym uwalnianiu?
Chlorek potasu może powodować miejscowe podrażnienia w przewodzie pokarmowym.
W przypadku form o przedłużonym uwalnianiu, preparat uwalnia się stopniowo i nie dochodzi do kumulowania się dużych stężeń preparatu w jednym miejscu.
Produkty z potasem zaleca się przyjmować w pozycji stojącej lub siedzącej, najlepiej w trakcie posiłku lub tuż po nim, aby zminimalizować ryzyko uszkodzeń układu pokarmowego.
Kawa a poziom potasu w organizmie
Może pojawić się pytanie – czy kawa czy może pomóc w regulacji poziomu potasu? Czy aby obniżyć jego poziom należy pić więcej kawy? Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe, nie eksperymentuj na własną rękę, wszelkie większe zmiany w diecie staraj się omawiać z lekarzem prowadzącym.
Podobnie jak w przypadku magnezu, kawa jest również źródłem potasu. Picie kawy zwiększa jego diurezę z moczem, ale u większości osób nie będzie to miało istotnego znaczenia w kontekście całokształtu diety.
Bibliografia:
- Lanham-New SA, Lambert H, Frassetto L. Potassium. Adv Nutr. 2012 Nov 1;3(6):820-1. doi: 10.3945/an.112.003012. PMID: 23153736; PMCID: PMC3648706.
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
- https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/potassium/
Przypisy:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3648706/
[2] https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
[3] https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/