Tortilla grecka z gyrosem

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 3
Tortilla grecka z gyrosem

Składniki:

  • 1 paczka suchych kotletów sojowych (100g)
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 2 garście sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek gruntowy
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • garść czarnych oliwek
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu roślinnego
  • 3 tortille pszenne pełnoziarniste

Przygotowanie:

  1. Kotlety sojowe gotujemy w bulionie warzywnym do miękkości. Odcedzamy na sitku, odstawiamy do przestudzenia. Bulion można zachować i przygotować na nim zupę.
  2. Kotlety kroimy w paski, wrzucamy do miski i dodajemy: sos sojowy, paprykę wędzoną, oliwę, przyprawę do gyrosa. Całość dokładnie mieszamy i smażymy na suchej patelni.
  3. Kroimy pomidora, ogórka, cebulę i oliwki, sałatę rwiemy na mniejsze części, warzywa mieszamy z majonezem i ketchupem.
  4. Podgrzewamy tortillę na patelni.
  5. Do tortilli wkładamy gyrosa i sałatkę z sosem, zawijamy

Inne przepisy z kategorii Dania główne:

Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Tabbouleh

Czas przygotowania: 25 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez glutenu bez laktozy wegański

Curry z cieciorką, warzywami i ryżem

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2
czytaj
Image
bez laktozy wegański

Spaghetti bolognese

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 2
czytaj