Witamina K2 (K2 MK-7) – co to jest i jak działa?

Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 07.11.2022

Witamina K2 MK7 – jej nieoczywista nazwa budzi najczęściej wielkie zdziwienie. Wielu nie spodziewa się nawet, że związek ten jest rzeczywiście witaminą, a do tego bardzo potrzebną dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina K2 MK7 – co to jest i na co pomaga?

Witamina K2 MK7 – co to jest?

Trzeba przyznać, że organizm ludzki jest machiną niezwykle skomplikowaną i dla zachowania dobrej kondycji i zdrowia potrzebuje wielu witamin i minerałów. Oczywiście cieszylibyśmy się, gdyby wszystko można było mu dostarczyć dzięki odpowiedniej diecie. Niestety to zwykle jest bardzo trudne.

Nie wszystkie substancje znajdują się w produktach spożywczych, a te które w nich występują nie zawsze są wchłaniane w odpowiednim stopniu przez organizm. Witamina K2 MK7 to jedna z odmian menachinonu, a więc naturalnej postaci witaminy K.

Menachinon jest syntezowany w przyrodzie przez bakterie. I choć można go znaleźć m.in. w natto (produkcie fermentacji soi), a także w serach czy olejach roślinnych (w niewielkiej ilości), to czasami warto rozważyć jego suplementację.

Witamina K2 – właściwości

Witamina K została odkryta w 1930 r. przez Henrika Dama, który prowadził badania nad krzepliwością krwi. Jakie właściwości ma witamina K? Ten związek chemiczny często jest określany jako „witamina koagulacji”. Wynika to z faktu, iż witamina K wspomaga proces koagulacji krwi – wspierając działanie czynników krwi, takich jak protrombina.

Od prawidłowego przebiegu tego procesu zależy dobra krzepliwość krwi, a w konsekwencji – szybkość gojenia się ran. Ponadto witamina K sprzyja utrzymaniu prawidłowego stanu kości.

Witamina K2 MK7 – gdzie jej szukać?

Witaminę K2 MK-7 można znaleźć w produktach otrzymanych w wyniku fermentacji bakteryjnej, np. japońskim natto, kiszonej kapuście i innych kiszonych warzywach. Znajdziesz ją też w produkcie Naturell Witamina K2 MK-7, jednak przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Wśród różnych rodzajów witaminy K dostępnych w aptekach w formie różnych preparatów, to właśnie witamina K2 MK7 jest najlepiej i najłatwiej wchłaniana przez organizm.

Najważniejsze produkty ze składnikiem: