Naleśniki z twarogiem z tofu, prażonymi jabłkami i cynamonem

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 3 (około 10 naleśników)
Naleśniki z twarogiem z tofu, prażonymi jabłkami i cynamonem

Składniki:

Ciasto:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki kakao
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • ½ szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • opcjonalnie: olej rzepakowy do smażenia

Nadzienie:

  • 1 kostka tofu silken (180g)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 jabłka – obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu lub inne korzenne przyprawy (np. goździki w proszku, kardamon, anyż lub przyprawa do piernika)
  • opcjonalnie do podania: orzechy włoskie lub pecan

Przygotowanie:

  1. Mąki przesypujemy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia, sól i kakao, mieszamy trzepaczką.
  2. Dodajemy wodę, mleko sojowe, olej i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  3. Smażymy cienkie naleśniki na nieprzywierającej patelni z odrobiną oleju, jeśli jest taka potrzeba.
  4. Tofu blendujemy z cytryną i syropem klonowym – najlepiej odstawić je na jakiś czas, żeby smaki się przeniknęły.
  5. Jabłka podduszamy z cynamonem i opcjonalnie z innymi przyprawami, aż zrobią się miękkie.
  6. Naleśniki podajemy z przygotowanym twarożkiem i jabłkami, opcjonalnie posypane orzechami.

Inne przepisy z kategorii Śniadania:

Image
bez laktozy wegański

Pasta z bobu/groszku

Czas przygotowania: 10 min Liczba porcji: 4
czytaj
Image
bez laktozy wegański

Smalec z fasoli

Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 4
czytaj
Image
bez laktozy wegański

Kanapki z twarogiem ze słonecznika

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 4
czytaj