Tofucznica z grzybami i pomidorami

Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 2
Tofucznica z grzybami i pomidorami

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy pół małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 pieczarek lub boczniaków
  • 1 duży pomidor
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 1 płaska łyżeczka czarnej soli (kala namak)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 2 łyżki passaty pomidorowej
  • odrobina wody lub mleka sojowego
  • do podania: szczypiorek, pełnoziarnisty chleb

Przygotowanie:

  1. Podgrzewamy oliwę, smażymy na niej drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  2. Dodajemy pokrojone pieczarki lub boczniaki, pomidora i podsmażamy.
  3. Tofu naturalne i wędzone kruszymy na patelnię, dodajemy czarną sól, kurkumę, płatki drożdżowe i koncentrat lub passatę pomidorową.
  4. Dolewamy trochę wody lub mleka w celu uzyskania preferowanej konsystencji i mieszamy.
  5. Podajemy ze szczypiorkiem i tostami z pełnoziarnistego chleba.

Inne przepisy z kategorii Śniadania:

Image
bez laktozy wegański

Pasta z bobu/groszku

Czas przygotowania: 10 min Liczba porcji: 4
czytaj
Image
bez laktozy wegański

Smalec z fasoli

Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 4
czytaj
Image
bez laktozy wegański

Kanapki z twarogiem ze słonecznika

Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 4
czytaj