Wegańska jaglanka z owocami leśnymi

Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 2
Przepis na wegańską jaglankę z owocami leśnymi.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
  • 1½ szklanki napoju roślinnego (najlepiej niesłodzonego mleka sojowego – dla większej zawartości białka)
  • 1 szklanka mieszanych owoców leśnych (np. borówki, maliny, jeżyny, jagody – świeże lub mrożone)
  • 2 łyżki masła orzechowego (100% orzechów, bez dodatków)
  • garść ulubionych orzechów (np. włoskich, laskowych lub migdałów), lekko posiekanych
  • 1–2 łyżeczki syropu klonowego (do smaku)
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu lub kilka kropli ekstraktu z wanilii (opcjonalnie dla aromatu)

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną najpierw opłucz dokładnie na sitku pod bieżącą gorącą wodą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki.
  2. Opcjonalnie możesz ją też chwilę podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć orzechowy aromat, uważając, by jej nie przypalić.
  3. Przełóż opłukaną kaszę do rondelka i zalej napojem roślinnym.
  4. Dodaj szczyptę soli oraz cynamon, jeśli opcjonalnie chcesz go użyć.
  5. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień.
  6. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15–20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kasza zmięknie i wchłonie większość płynu. Jeśli jaglanka zrobi się zbyt gęsta w trakcie gotowania, dolej odrobinę dodatkowego mleka roślinnego.
  7. Gdy kasza jaglana jest już miękka i kremowa, zestaw rondelek z ognia.
  8. Dodaj do jaglanki masło orzechowe oraz syrop klonowy (lub inny wybrany słodzik) i opcjonalnie ekstrakt z wanilii.
  9. Dokładnie wymieszaj zawartość rondelka, aby masło orzechowe się rozpuściło, a jaglanka nabrała jednolitej, kremowej konsystencji.
  10. Tak przygotowaną jaglankę rozłóż do dwóch miseczek.
  11. Na wierzch każdej porcji wyłóż mieszankę owoców leśnych – jeśli używasz owoców mrożonych, możesz je wcześniej rozmrozić lub po prostu dodać do gorącej jaglanki, aby szybko się ogrzały.
  12. Posyp każdą porcję posiekanymi orzechami. Na koniec możesz skropić jaglankę dodatkową porcją syropu klonowego lub oprószyć odrobiną cynamonu do smaku.

Inne przepisy z kategorii Śniadania:

Przepis na omlet z mąki z ciecierzycy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
bez glutenu bez laktozy wegański

Omlet z mąki z ciecierzycy ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Czas przygotowania: 15 min Liczba porcji: 1
czytaj
Image
bez laktozy wegański

Pasta z bobu/groszku

Czas przygotowania: 10 min Liczba porcji: 4
czytaj
Image
bez laktozy wegański

Smalec z fasoli

Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 4
czytaj