Imbir - właściwości, zastosowanie, suplementacja
Imbir od stuleci gości w kuchniach i tradycji leczniczej Azji, a jego właściwości odżywcze i wspierające odporność sprawiają, że cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. To nie tylko aromatyczna przyprawa, ale także naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i poprawę witalności.
Jakie składniki odżywcze ma imbir?
Imbir rośnie głównie w krajach tropikalnych i subtropikalnych. W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim jego korzeń, który ma bardzo charakterystyczny, poskręcany kształt. W suplementach diety często stosowany jest olejek eteryczny z imbiru.
Imbir jest bardzo często używany w roślinnych preparatach w Chinach oraz w ajurwedzie w Indiach. W kulturze azjatyckiej imbir od dawna jest cenionym składnikiem zarówno w kuchni, jak i w tradycyjnych metodach wspomagających zdrowie[1].
Imbir ma wiele aktywnych składników, takich jak:
- przeciwutleniacze, m.in. gingerole, które zapewniają imbirowi też jego charakterystyczny i ostry smak,
- zingiberen – to jemu przypisuje się działanie prozdrowotne imbiru,
- kwasy tłuszczowe, np. linolowy czy palmitynowy,
- witaminy, takie jak witamina C, witaminy z grupy B oraz minerały, w tym potas czy magnez.
Działanie imbiru i jego właściwości
W krajach Azji Południowo-Wschodniej imbir od wieków jest ceniony nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale także jako roślina wspierająca zdrowie. Przede wszystkim imbir wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz naturalne mechanizmy obronne organizmu, co czyni go popularnym składnikiem w sezonie jesienno-zimowym. Dodatkowo, regularne spożywanie imbiru może przyczynić się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz wspierać ogólną witalność organizmu4.
Jak spożywać imbir?
Najczęściej wykorzystywany jest korzeń imbiru. Możesz kroić go w drobne plasterki i dodawać do wielu azjatyckich potraw, takich jak między innymi indyjskie curry. Zimą niezwykle popularna jest też herbata z imbirem czy napar z imbiru. Pite na ciepło, mają one działanie rozgrzewające.
Można go także zaparzać, zalewając wrzątkiem, co pozwala na uzyskanie aromatycznego napoju. Imbir można też spożywać w formie syropu, olejku lub suplementów diety. W przypadku naturalnych form warto mieć na uwadze jego intensywny, pikantny smak, który nie każdemu może odpowiadać.
Ile imbiru dziennie warto przyjmować w postaci suplementu diety? To zależy od produktu. Stosując suplementy diety z imbirem, należy przestrzegać zalecanego sposobu stosowania produktu podanego na opakowaniu .
Imbir – zastosowanie i bezpieczeństwo
Imbir jest bezpieczny, jednak przez swój ostry smak nie każdemu może pasować. U niektórych osób, wrażliwych na pikantne przyprawy, w dużej ilości imbir może powodować podrażnienie żołądka czy przełyku albo inne delikatne problemy układu pokarmowego. Są one niegroźne, ale nieprzyjemne. Właśnie dlatego osoby, które nie stosowały go do tej pory w swojej diecie, powinny wprowadzać go do niej małymi kroczkami. Więc jeśli zastanawiasz się, czy imbir jest zdrowy i bezpieczny, odpowiedź brzmi tak, natomiast nie każdy lubi jego ostry smak.
Bibliografia:
- https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/ginger
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
- Imbir pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Imbir wspiera naturalne mechanizmy obronne organizmu. Imbir wspiera witalność organizmu. Imbir przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia.