Olej z małych ryb zimnowodnych i jego cenne właściwości

Olej z małych ryb zimnowodnych i jego cenne właściwości. Zbliżenie na kobiece dłonie trzymające kapsułki z olejem rybim, w tle stoi szklanka z wodą..
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 25.08.2022

Olej z małych ryb zimnowodnych to cenne źródło kwasów omega-3. Sprawdź, jakie właściwości mają kwasy tłuszczowe omega-3 i dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu oraz dlaczego warto się zdecydować na olej z małych ryb morskich w celu uzupełnienia tych składników odżywczych w diecie.

Czym są i jakie właściwości mają kwasy omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych określanych jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Nazwa ta wskazuje, że są one konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Wyróżnia się następujące rodzaje kwasów Omega-3:

  1. kwas α-linolenowy (ALA)
  2. kwas dokozaheksaenowy (DHA)
  3. kwas eikozapentaenowy (EPA)

Wszystkie one mają korzystny wpływ na ludzki organizm. DHA wspiera funkcjonowanie mózgu i utrzymanie prawidłowego widzenia. EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowej pracy serca.

Jakie są naturalne źródła kwasów omega-3?

Najlepsze źródła kwasów Omega-3 DHA i EPA to tłuste ryby morskie, takie jak:

  • makrela
  • śledzie
  • sardynki
  • łosoś

Warto wiedzieć, że ilość kwasów omega-3 w rybach morskich zależy od ich gatunku, pory połowu, akwenu (ryby z mórz północnych zawierają więcej kwasu EPA, zaś ryby z mórz południowych mają większą zawartość kwasu DHA) oraz wieku ryby.

Sporo kwasów omega-3 DHA i EPA zawierają też algi morskie. Oleje roślinne, zwłaszcza olej lniany, olej z orzechów włoskich i orzechy, to natomiast cenne źródła kwasów omega-3 z rodzaju ALA. Wszystkie te produkty powinny znaleźć się w naszej diecie; ryby morskie powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Warto też rozważyć suplementację kwasów omega-3, by uzupełnić ewentualne niskie poziomy .

Dlaczego właśnie olej z małych ryb zimnowodnych?

Tłuste ryby morskie to jedno z kluczowych źródeł kwasów omega-3, a zwłaszcza ich frakcji długołańcuchowych: EPA i DHA. Trzeba jednak pamiętać, że im dłużej żyje ryba, tym więcej akumuluje zanieczyszczeń z otoczenia. Dlatego najczystszy olej pozyskiwany jest właśnie z małych ryb zimnowodnych. O jego jakości świadczy m.in. bardzo jasna barwa – która oznacza niski poziom utlenienia.

Ważne jest również to, że w organizmach małych ryb morskich kwasy omega-3 występują w postaci triglicerydów, która jest łatwiej przyswajalna dla człowieka. To właśnie w tej formie kwasy omega-3 są zawarte w preparacie Naturell Omega-3 1000. W produkcji tego suplementu diety wykorzystywany jest olej z małych ryb zimnowodnych poławianych z zachowaniem naturalnej równowagi ekosystemu morskiego z wód Oceanu Spokojnego.

Warto pamiętać, że łowiska są usytuowane na półkuli południowej, zaś większość działalności przemysłowej na morzach i oceanach toczy się na półkuli północnej. Oznacza to, że poławiane ryby są mniej podatne na zanieczyszczenia. Pamiętajmy jednak, że suplementy nie zastąpią właściwej, zróżnicowanej diety. Są natomiast jej dobrym uzupełnieniem.

Najważniejsze produkty ze składnikiem: