Olej z małych ryb zimnowodnych i jego cenne właściwości
Olej z małych ryb zimnowodnych to cenne źródło kwasów omega-3. Sprawdź, jakie właściwości mają kwasy tłuszczowe omega-3 i dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu oraz dlaczego warto się zdecydować na olej z małych ryb morskich w celu uzupełnienia tych składników odżywczych w diecie.
Czym są i jakie właściwości mają kwasy omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych określanych jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Nazwa ta wskazuje, że są one konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wyróżnia się następujące rodzaje kwasów Omega-3:
- kwas α-linolenowy (ALA)
- kwas dokozaheksaenowy (DHA)
- kwas eikozapentaenowy (EPA)
Wszystkie one mają korzystny wpływ na ludzki organizm. DHA wspiera funkcjonowanie mózgu i utrzymanie prawidłowego widzenia. EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowej pracy serca.
Jakie są naturalne źródła kwasów omega-3?
Najlepsze źródła kwasów Omega-3 DHA i EPA to tłuste ryby morskie, takie jak:
- makrela
- śledzie
- sardynki
- łosoś
Warto wiedzieć, że ilość kwasów omega-3 w rybach morskich zależy od ich gatunku, pory połowu, akwenu (ryby z mórz północnych zawierają więcej kwasu EPA, zaś ryby z mórz południowych mają większą zawartość kwasu DHA) oraz wieku ryby.
Sporo kwasów omega-3 DHA i EPA zawierają też algi morskie. Oleje roślinne, zwłaszcza olej lniany, olej z orzechów włoskich i orzechy, to natomiast cenne źródła kwasów omega-3 z rodzaju ALA. Wszystkie te produkty powinny znaleźć się w naszej diecie; ryby morskie powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Warto też rozważyć suplementację kwasów omega-3, by uzupełnić ewentualne niskie poziomy .
Dlaczego właśnie olej z małych ryb zimnowodnych?
Tłuste ryby morskie to jedno z kluczowych źródeł kwasów omega-3, a zwłaszcza ich frakcji długołańcuchowych: EPA i DHA. Trzeba jednak pamiętać, że im dłużej żyje ryba, tym więcej akumuluje zanieczyszczeń z otoczenia. Dlatego najczystszy olej pozyskiwany jest właśnie z małych ryb zimnowodnych. O jego jakości świadczy m.in. bardzo jasna barwa – która oznacza niski poziom utlenienia.
Ważne jest również to, że w organizmach małych ryb morskich kwasy omega-3 występują w postaci triglicerydów, która jest łatwiej przyswajalna dla człowieka. To właśnie w tej formie kwasy omega-3 są zawarte w preparacie Naturell Omega-3 1000. W produkcji tego suplementu diety wykorzystywany jest olej z małych ryb zimnowodnych poławianych z zachowaniem naturalnej równowagi ekosystemu morskiego z wód Oceanu Spokojnego.
Warto pamiętać, że łowiska są usytuowane na półkuli południowej, zaś większość działalności przemysłowej na morzach i oceanach toczy się na półkuli północnej. Oznacza to, że poławiane ryby są mniej podatne na zanieczyszczenia. Pamiętajmy jednak, że suplementy nie zastąpią właściwej, zróżnicowanej diety. Są natomiast jej dobrym uzupełnieniem.