Jakie witaminy na odporność?

Zadbaj o swoją odporność dzięki odpowiedniej diecie! Poznaj kluczowe witaminy i składniki mineralne, które wspierają układ odpornościowy. Dowiedz się, gdzie szukać ich w produktach żywnościowych i dlaczego szczególnie jedną witaminę warto suplementować.
Kobieta o długich, prostych i jasnych włosach w beżowej bluzce z długim rękawem trzyma w rękach kapsułkę z witaminą na odporność oraz szklankę z wodą do popicia.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 25.03.2025

Witaminy mo wpływać na zdolności obronne organizmu. Kluczowa jest odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarczy niezbędnych składników odżywczych. W tym artykule dowiesz się, jakie witaminy na odpornośćważne oraz jakie produkty warto włączyć do swojego jadłospisu, aby wesprzeć układ immunologiczny. 

Najważniejsze witaminy i składniki mineralne na odporność

Zdrowa, codzienna dieta to podstawa naszej odporności. W procesie jej budowania, szczególnie ważne są witaminy: A, C, E i D¹. Na co dokładnie wpływają?

  • Witamina C i witamina E to doskonałe antyoksydanty, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, mają więc działanie przeciwutleniające.
  • Witamina D jest jednym z najlepiej przebadanym składników w kontekście jej wpływu na odporność³. Odpowiada przede wszystkim na wzrost komórek odpornościowych.

W trosce o zdrowie w okresie jesienno-zimowym należy pamiętać również o składnikach, takich jak:

  • selen,
  • cynk,
  • żelazo¹.

Źródła składników mineralnych i witamin na odporność – sprawdź, gdzie ich szukać w diecie

Jeśli wprowadzisz do swojego menu sezonowe warzywa i owoce, pełnoziarniste zboża, nabiał oraz chude ryby, dostarczysz organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Witaminy i składniki mineralne wspierające odporność to4,5,6,7,9 

Witamina A

  • marchew
  • natka pietruszki
  • szpinak
  • jarmuż
  • brokuły
  • morele
  • brzoskwinie
  • jaja 

Witamina C

  • natka pietruszki
  • warzywa kapustne
  • czerwona papryka
  • czarne porzeczki
  • kiwi
  • truskawki
  • owoce cytrusowe

Witamina E

  • produkty zbożowe
  • orzechy
  • warzywa
  • produkty mięsne
  • przetwory mleczne 

Witamina D

  • tłuste ryby
  • jaja 

Selen

  • mięso
  • ryby
  • produkty zbożowe
  • nabiał
  • grzyby
  • orzechy brazylijskie
  • brokuły
  • kapusta
  • czosnek
  • cebula
  • szparagi
  • soczewica 

Cynk

  • biała fasola
  • mąka żytnia
  • mąka razowa
  • ser żółty pełnotłusty
  • drożdże piekarskie
  • orzechy włoskie
  • jaja
  • ryż  

Żelazo

  • podroby
  • mięso
  • drób
  • ryby
  • produkty zbożowe
  • rośliny strączkowe

Są to nie tylko proste, ale też ogólnodostępne produkty, które można znaleźć w większości dyskontów, a nawet sklepach osiedlowych. 

Suplementacja na odporność

Dieta, choć kluczowa, nie zawsze wystarcza, szczególnie jeśli chodzi o witaminę D, którą trudniej dostarczyć w odpowiednich ilościach wraz z pożywieniem. W okresie jesienno-zimowym, kiedy naturalna synteza tej witaminy jest ograniczona, suplementacja staje się niezbędna. Witamina D, jako jedna z najlepiej przebadanych witamin w kontekście wpływu na układ odpornościowy, odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego9 

Dlatego w tym okresie warto zadbać o jej optymalny poziom, sięgając po dodatkową suplementację, na przykład Naturell Witamina D3 40008. 

Co na odporność oprócz diety?

Sama dieta to nie wszystko – nie zapominajmy o aktywności fizycznej, która ma ogromny wpływ na naszą odporność. Budowanie silnego układu immunologicznego to proces długofalowy, dlatego wymaga cierpliwości i konsekwencji.

Bibliografia 

  1. Kościej A., Skotnicka-Graca U., Ozga I., Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach, Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności u dzieci, Probl Hig Epidemiol 2017, 98(2): 110-117.  
  2. Wanat G., Grochowska-Niedworok E., Kardas M., Całyniuk B., Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i związane z nimi zagrożenie dla zdrowia wśród młodzieży gimnazjalnej, Hygeia Public Health 2011, 46(3): 381-384. 
  3. Myszka M., Klinger M., Immunomodulacyjne działanie witaminy D, Postepy Hig Med Dosw (online), 2014; 68: 865-878. 
  4. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. i in., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020, str 171-272. 
  5. Ratajczak M., Gietka-Czernel M., Rola selenu w organizmie człowieka, Post N Med 2016; XXIX(12): 929-933 
  6. Koźlicka I., Przysławski J., Wpływ cynku na występowanie i przebieg procesów chorobowych u osób dorosłych, ROCZN. PZH 2007, 58, NR 3, 557-562 
  7. Jędrzejczak R., Żelazo i mangan w żywności, ROCZN. PZH, 2004, 55, Suplement 13-20. 
  8. https://www.naturell.pl/produkty/naturell-witamina-d3-4000/ 
  9. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Selen pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Cynk pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

 

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Mały chłopiec w białym ubraniu siedzi na blacie kuchennym i je jabłko, obok niego leżą owoce, stanowiące element diety przedszkolaka.
czytaj
Kobieta w ciąży w białym stroju siedzi na kanapie i przygląda się zdjęciu USG, zastanawiając się jakie suplementy podać niemowlęciu po cesarce.

Jakie suplementy dla niemowląt po cesarce?

Sposób porodu wpływa na kolonizację przewodu pokarmowego maluszka przez drobnoustroje. Czy poród przez cesarskie cięcie sprawia, że niemowlę wymaga dodatkowej suplementacji witamin? Kiedy należy podawać suplementy dla niemowląt? Odpowiadamy!

czytaj