Olej z alg - właściwości, zastosowanie, dla kogo

Kobieta w czerwonej koszuli przygotowuje w kuchni w mikserze zielony koktajl z olejem z alg.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 20.06.2025

Algi morskie, bogate w kwasy omega-3, witaminy i minerały, od wieków są kluczowym elementem diety w Azji. Olej z alg to idealne, wegańskie źródło omega-3, niezbędne dla zdrowia układu nerwowego i prawidłowego rozwoju płodu. Doskonale uzupełnia dietę, zwłaszcza dla wegan, wegetarian oraz kobiet w ciąży.

Czym są algi?

Algi morskie, z których powstają oleje, występują na całym świecie, głównie w środowisku wodnym. Są one od tysięcy lat składnikiem diety szczególnie w krajach, takich jak Chiny czy Japonia[1]. Między innymi dlatego, że są bogatym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak.:

  • kwasy omega-3, zwłaszcza kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA),
  • witaminy, np. witamina C, czy witamina E[2],
  • minerały, między innymi potas oraz wapń,
  • karotenoidy, w tym beta-karoten czy luteina.

W krajach, w których naturalnie nie występują algi, ich zamiennikiem w diecie może być olej z alg, który jest świetnym źródłem kwasów omega-3.

Olej z alg – jakie ma właściwości odżywcze?

Najcenniejszym składnikiem, jaki zawiera olej z alg, są kwasy omega-3. To wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w roślinach oraz rybach. Są one bardzo ważne dla zdrowia całego organizmu. Kwasy omega-3 są składnikiem praktycznie każdej komórki Twojego ciała. Niezwykle ważne są przede wszystkim dla zdrowia układu nerwowego[3].

Kwasy omega-3 są też potrzebne w ciąży dla prawidłowego rozwoju dziecka4. Organizm nie potrafi sam produkować tych kwasów, dlatego ważne jest dostarczanie ich sobie wraz z dietą.

W algach, w tym w oleju z alg, znajdują się dwa z trzech najważniejszych kwasów omega-3:

  • kwas dokozaheksaenowy (DHA)
  • kwas eikozapentaenowy (EPA)

Inny kwas, ALA, znajduje się głównie w roślinach takich jak siemię lniane, a także olej lniany, w orzechach włoskich, nasionach chia czy oleju sojowym. Z kolei kwasy DHA i EPA znajdziesz również w tłustych rybach.

Kwasy omega-3 –  z alg czy z ryb?

Czy lepiej pozyskiwać kwasy omega-3 z ryb czy z alg, w tym z oleju z alg?

Olej z alg morskich na pewno jest idealnym rozwiązaniem dla wegan czy wegetarian, bo dostarcza niezwykle ważnych kwasów omega-3, których nie da się dostarczyć tak dobrze w inny sposób. Ryby pozyskują kwasy omega-3 także przez spożywanie alg. Niektóre gatunki ryb zawierają więcej kwasów omega-3 niż algi, z kolei niektóre gatunki alg mają ich więcej niż niektóre tłuste ryby[4].

Dlatego uznaje się, że oba składniki są równie dobrym źródłem kwasów omega-3 w diecie. Można powiedzieć więc, że „wegańskie omega-3” są tak samo dobre, jak te pochodzenia zwierzęcego.

Jakie jest zastosowanie oleju z alg?

Jaka ilość kwasów omega-3 jest korzystna dla organizmu? Osoby dorosłe powinny spożywać około 250 mg na dobę kwasu EPA oraz DHA. Wyliczenie tej dokładnej ilości może być trudne w przypadku spożywania ryb czy alg, jest za to o wiele łatwiejsze w przypadku przyjmowania suplementów czy olejów, na przykład z alg.

Jak działa olej z alg?

Co daje włączenie oleju z alg do diety i komu jest polecane? Sprawdź, jakie ma olej z alg właściwości i kiedy sprawdza się najlepiej.

Wegański olej z alg, dzięki zawartości znajdujących się w nim kwasów omega-3:

  • uzupełnia zapotrzebowanie na niezbędne dla organizmu kwasy omega-3;
  • pomaga zadbać o układ nerwowy. Kwas DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu u dzieci oraz dorosłych4.

Kto powinien przyjmować olej z alg morskich?

  • osoby, które szukają źródła kwasów omega-3 w swojej diecie;
  • weganie i wegetarianie, którym zależy na zachowaniu prawidłowych poziomów DHA w diecie. Olej wegański z alg uzupełni ich zapotrzebowanie na kwasy omega-3, a będzie jednocześnie przyjazny dla planety;
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią, bo kwas DHA jest niezwykle istotny dla prawidłowego rozwoju płodu oraz małego dziecka4.

 

Przypisy:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5387034/

[2] https://www.ift.org/news-and-publications/food-technology-magazine/issues/2022/february/columns/ingredients-applied-science-algae

[3] DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie. Spożywanie DHA przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój oczu i mózgu u płodu i niemowląt karmionych piersią. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i kwasu eikozapentaenowego (EPA).

[4] https://www.healthline.com/nutrition/algae-oil#algae-oil-vs-fish-oil

Najważniejsze produkty ze składnikiem: