Piperyna - jak działa i w jakim celu umieszcza się ją w suplementach diety?
Piperyna to substancja naturalnie obecna w czarnym pieprzu. To właśnie ona odpowiada za jego intensywny smak, ale nie tylko. Ma także ważne dla organizmu właściwości. Przekonaj się jakie i dowiedz, jak stosować piperynę.
Skąd pochodzi czarny pieprz?
Pieprz czarny (Piper nigrum) jest uprawiany głównie w tropikalnych rejonach świata, takich jak Indie, Wietnam czy Indonezja. Wykorzystywany jest tam bardzo powszechnie w lokalnej kuchni. Najwięcej piperyny znajduje się w niedojrzałych, fermentowanych i suszonych owocach, czyli w dobrze nam znanym pieprzu.
Pieprz jest zbierany w różnych fazach dojrzałości, co wpływa na jego kolor – od zielonego, przez czarny, aż po biały. Najczęściej wykorzystywaną i najbogatszą w piperynę formą jest pieprz czarny. To właśnie piperyna nadaje mu jego intensywny, piekący smak.
Czy pieprz jest zdrowy?
Dodawanie pieprzu do potraw wzmacnia ich głębię. Jednak jak każda intensywna przyprawa, w nadmiarze może podrażniać przewód pokarmowy. Pieprz używany z umiarem, zwłaszcza świeżo mielony, może być jednak istotnym składnikiem codziennej diety.
Piperyna – właściwości i działanie
Piperyna jest bardzo cenna, bo wspiera wchłanianie składników odżywczych[1]. Dzięki temu może poprawiać przyswajanie ważnych elementów Twojej diety czy suplementów. Coraz częściej pojawia się jako składnik towarzyszący m.in. kurkumie, witaminie C, selenowi, magnezowi, witaminie D, koenzymowi Q10.
Umieszczenie piperyny w formule suplementu zwiększa szansę, że organizm wykorzysta wszystkie cenne składniki. Najczęściej możesz na nią natrafić w połączeniu z kurkuminą.
Kurkumina i piperyna – dobre połączenie
Jednym z bardzo częstych połączeń jest kurkuma z piperyną, zarówno w kuchni, jak i w suplementacji. W kuchni stosujesz wtedy kurkumę z pieprzem. Kurkumina sama w sobie wchłania się dość słabo, dlatego obecność piperyny może znacząco to poprawić[2]. Podobnie działa zestawienie kurkuma, piperyna i imbir, znane z mieszanek wspierających trawienie i odporność, które to działanie zawdzięcza właśnie obecność kurkumy i imbiru.
Piperyna – kiedy pojawiają się pierwsze efekty stosowania suplementów diety z tym składnikiem?
Ponieważ piperyna działa jako nośnik, trudno mówić o bezpośrednich efektach jej działania. W praktyce jej obecność w suplemencie diety czy jadłospisie pozwala lepiej wykorzystać inne składniki. Dlatego stosując suplement diety z jej dodatkiem albo włączając do diety więcej czarnego pieprzu nie zauważysz wyraźnych efektów ich działania, ale uwierz, że istnieją.
Piperyna to naturalny składnik pieprzu czarnego, od wieków obecny w kuchni i tradycyjnych recepturach. Dziś wykorzystuje się ją przede wszystkim ze względu na jej zdolność do wspierania wchłaniania składników odżywczych. Dzięki temu bywa łączona z takimi substancjami jak kurkumina, których biodostępność w organizmie może być ograniczona.
Przypisy:
[1] Anshuly Tiwari, Kakasaheb R. Mahadik, Satish Y. Gabhe, Piperine: A comprehensive review of methods of isolation, purification, and biological properties, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590098620300142
[2] Nayara Cristina Freitas E Silva-Santana, Hellen Christina Neves Rodrigues, Tatiane Fagundes Pereira Martins, Clarice Carneiro Braga, Marina Alves Coelho Silva, Luiz Carlos da Cunha, Ana Tereza Vaz de Souza Freitas, Nara Aline Costa, Maria do Rosário Gondim Peixoto, Turmeric supplementation with piperine is more effective than turmeric alone in attenuating oxidative stress and inflammation in hemodialysis patients: A randomized, double-blind clinical trial, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36370961/