Witamina B2 (ryboflawina) – właściwości, zastosowanie, suplementacja

Ryboflawina (witamina B2) wspiera prawidłową pracę naszego organizmu. Jakie właściwości ma ryboflawina, gdzie jej szukać i kiedy ją suplementować?
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 25.08.2022

Dostarczanie organizmowi właściwej ilości ryboflawiny, czyli witaminy B2, wspiera jego prawidłową pracę i jest niezbędne dla dobrego samopoczucia. Dowiedz się, jakie właściwości ma ryboflawina, jakie są jej naturalne źródła i kiedy włączyć suplementowanie tego składnika odżywczego.

Czym jest witamina B2 (ryboflawina)?

Witamina B2, znana też jako ryboflawina, to związek organiczny, który powstaje z połączenia rybitolu oraz flawiny. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, która występuje w przyrodzie zarówno w postaci ryboflawiny, jak i dwóch koenzymów – FMN (mononukleotydu flawinowego) oraz FAD (dinukleotydu flawinoadeninowego).

Witamina B2 – właściwości

Ryboflawina jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina B2:

  • wspomaga procesy metaboliczne zachodzące w organizmie,
  • wspiera utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego,
  • jest niezbędna dla prawidłowego metabolizmu żelaza,
  • wspiera prawidłowy poziom energii w organizmie – zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia,
  • wspomaga utrzymanie prawidłowego stanu błon śluzowych,
  • korzystnie wpływa na stan skóry,
  • wspiera układ nerwowy, funkcje psychologiczne i warunkuje dobry nastrój,
  • wspomaga właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • warunkuje prawidłowe widzenie.

Witamina B2 – źródła ryboflawiny w pożywieniu

Ryboflawina nie jest syntetyzowana przez organizm ludzki, dlatego musi być dostarczana wraz z pokarmem. Jej źródłami są między innymi:

  • mięso (głównie drobiowe, ale też dziczyzna)
  • chude sery
  • orzechy włoskie,
  • produkty pełnoziarniste
  • owoce morza
  • ryby (łosoś, makrela i pstrąg)

Witamina B2 znajduje się również w kaszach, zwłaszcza kaszy jaglanej i gryczanej, mleku i produktach mlecznych takich jak sery podpuszczkowe, jogurty, maślanka i kefir.

Dobrym źródłem ryboflawiny są też:

  • migdały
  • wątroba
  • jaja
  • rośliny strączkowe (fasola, groch)
  • soja
  • zielone warzywa

Dzienne zalecane spożycie ryboflawiny przez osoby dorosłe utrzymuje się na poziomie 1,3 mg. Ryboflawina w jedzeniu to najlepszy sposób dostarczania jej do organizmu. Dietę warto skomponować tak, by znajdowały się w niej wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w tym witaminy z grupy B.

Kiedy suplementować witaminę B2?

Jeśli jednak z jakiegoś powodu (np. gorszego wchłaniania czy większego zapotrzebowania na dany składnik) brakuje nam witaminy B2, warto sięgnąć po suplementy diety z witaminą B2, na przykład suplement diety Naturell Witamina B Complex Forte.

Witaminy z grupy B są szczególnie ważne dla dzieci w wieku szkolnym (wspierają pamięć i funkcje poznawcze) i kobiet w ciąży (mają korzystny wpływ na przebieg ciąży i rozwój płodu). Po preparat witaminowy z ryboflawiną warto sięgnąć, gdy czujemy się zmęczeni, osłabieni, a stan naszej skóry i błon śluzowych nie jest najlepszy. Pamiętajmy jednak, że ocena naszego stanu zdrowia jest zadaniem lekarza, a podstawą właściwej podaży witamin i innych składników odżywczych powinna być odpowiednio skomponowana dieta.

Najważniejsze produkty ze składnikiem: