Jakie witaminy i składniki odżywcze na pamięć i koncentrację?

Spożywanie odpowiednich witamin i składników mineralnych może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie naszego mózgu, wspierając pamięć i koncentrację. Co jeść na wsparcie pamięci i koncentracji? Podpowiadamy!
Kobieta o blond włosach siedzi w kuchni przed górą owoców bogatych w witaminy i składniki odżywcze wspierające pamięć i koncentrację, takich jak cytryny i jabłka.
Autor: Redakcja Naturell
Data publikacji: 18.06.2025

Czy wiesz, że Twoja dieta ma bezpośredni wpływ na pamięć i koncentrację? Odpowiednia ilość witamin, takich jak witaminy z grupy B i C oraz zawartość polifenoli i kwasów omega-3, wspiera funkcje poznawcze i poprawia samopoczucie. Dowiedz się, jakie produkty warto włączyć do codziennego menu, aby wspomóc zdrowie mózgu i poprawić zdolności umysłowe!

Dlaczego dieta wpływa na pamięć i koncentrację?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z wpływu diety na samopoczucie i ogólny stan zdrowia. Niewłaściwa dieta, obok stresu, braku aktywności fizycznej i złej higieny snu, jest jednym z kluczowych elementów wpływających na nasze samopoczucie1.

Co więcej, zbyt mała ilość witamin w diecie może prowadzić do problemów z koncentracją i trudności w nauce, co z kolei może wpływać na nasz nastrój.

Jakie witaminy na pamięć i koncentracje?

Witaminy z grupy B

Witaminy wspierające pamięć i koncentrację to przede wszystkim witaminy z grupy B tj.:

Polifenole

Warto zwrócić uwagę także na polifenole, czyli związki chemiczne pochodzące z warzyw i owoców3.

Jak polifenole działają na pamięć?

Flawonoidy i fenolokwasy poprawiają pracę naczyń krwionośnych, co skutkuje usprawnieniem przepływu krwi i lepszym odżywieniem mózgu. Kolejną grupą polifenoli są karotenoidy, przede wszystkim luteina i zeaksantyna, które związane są z działaniem mózgowia, zwłaszcza jego części zaangażowanych w procesy poznawcze3.

Sprawdź też: Poprawa pamięci i koncentracji czyli jak zadbać o sprawność umysłową?

Co jeść, aby utrzymać pamięć i koncentrację w dobrej kondycji?

W kontekście zdrowia mózgu kluczową rolę odgrywają tłuszcze nienasycone, szczególnie kwasy omega-3, które wspierają funkcje poznawcze, takie jak pamięć i koncentracja6. Z tego powodu dieta śródziemnomorska, bogata w te tłuszcze, od lat zajmuje pierwsze miejsce w rankingu na najlepszą dietę na świecie. Dieta ta opiera się na produktach bogatych w te zdrowe tłuszcze, takich jak:

  • ryby,
  • oliwa z oliwek,
  • orzechy.

Polifenole, które również są ważnym komponentem diety śródziemnomorskiej można znaleźć przede wszystkim w warzywach i owocach4,7.

Najlepsze źródła witamin na wsparcie pamięci i koncentracji5

Witaminy, które wspierają pamięć i koncentrację to witamina C i witaminy z grupy B.

Witamina C

  •  natka pietruszki,
  • warzywa kapustne,
  • czerwona papryka,
  • czarne porzeczki,
  • kiwi,
  • truskawki,
  • owoce cytrusowe.

Witaminy z grupy B

  • rośliny strączkowe,
  • produkty zbożowe,
  • jaja.

Co suplementować na wsparcie pamięci i koncentracji?

Uzupełnieniem powyższych produktów może być suplement diety Naturell Żeń-szeń, który zawiera standaryzowany wyciąg z korzenia żeń-szenia, wyciąg z lukrecji oraz witaminy z grupy B. Żeń-szeń pomaga w utrzymaniu energii i witalności, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie5.

 

Bibliografia:

  1. Gruber B.M., Witaminy „pamięci” Aktualn Neurol 2009, 9 (1), p. 52-62, Narodowy Instytut leków, zakład Biochemii i Biofarmaceutyków.
  2. Gałęska, Niedobory witaminowe u dzieci w wieku szkolnym, a zdolność uczenia się, Prace Naukowe WSZiP T. 50 (1) 2021.
  3. Zielińska M., Białecka A., Pietruszka B., Hamułka J.,Warzywa i owoce jako źródła wybranych substancji bioaktywnych i ich wpływ na funkcje poznawcze u osób starszych, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
  4. Szczygieł B., Gaweł M., Ukleja A., Boniecka I., Rola wybranych składników odżywczych we wspomaganiu leczenia farmakologicznego choroby Alzheimera, Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Katedra i Klinika Neurologii I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
  5. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. i in., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020, str 171-272
  6. https://www.naturell.pl/produkty/naturell-zen-szen/
  7. DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i do utrzymania prawidłowego widzenia. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie.
  8. Best Diets Rankings, U.S. News, 2022, https://health.usnews.com/best-diet

Redakcja Naturell

Najnowsze artykuły

Uśmiechnięta dziewczynka siedzi przy biurku i rysuje kredkami, by poprawić swoją koncentrację.
czytaj
Przy stole na campingu siedzi mama z 2 córkami i psem, będąc na diecie wegańskiej jedzą owoce.
czytaj